2022’de Güçlü Bir Marka Tasarımı Nasıl Geliştirilir ?

Codeliva Blog > 2022’de Güçlü Bir Marka Tasarımı Nasıl Geliştirilir ?
06 Ekim 2021

Kişisel kimliğiniz sizi benzersiz kıldığı gibi, markanız da sizin için özeldir ve işletmenizi diğerlerinden ayırır. "Marka" ve logo terimleri genellikle birbirinin yerine kullanılır. Ama eğer logo bir şirketin sembolü ise bu bütün bir marka kimliği olarak kabul edilemez. Aslında, bir logo oluşturmak, güçlü bir logo geliştirmeye yönelik küçük bir adımdır.

Milyonlarca, hatta milyarlarca isim yapmaya çalışan şirketlerle, güçlü bir markaya sahip olmak, şirketlerin kendilerini rakiplerinden farklılaştırması haline geldi. Bir müşteri için ilk kimliğinizi geliştirmeye çalışıyorsanız veya bunu kendi işiniz için yapıyorsanız, öncelikle bir markanın ne olduğunu anlamak önemlidir ve sonrasında o markayı inşa edebilirsiniz. Maalesef bu firmayı isimlendirmek, firma etiketlerini tüm ürünlere yapıştırmak kadar kolay değildir. Belirli bir şirket tarafından bir ad veya ürün türü olarak tanımlanan marka, aslında kimliğinizin temel parçasıdır.

Marka kimliğinizin tasarımına ne dersiniz? İşinizi şekillendiren şey budur. Ancak marka kimliğinin tam olarak ne olduğunu bilmek gerekir. Bunun tasarımla ne ilgisi var? Ve işinizi bir sonraki seviyeye taşıyacak güçlü bir marka kimliğini nasıl şekillendirirsiniz? Tüm bu soruların cevaplarını, tasarım kısmında Konya web tasarım ekibi ile yazılım tarafını ise Konya yazılım ekibi ile birlikte güçlü bir marka oluşturarak, işletmenize değer katabilmeniz açısından sizler için derledik.

Marka kimliği nedir?

Her şeye bir tanımla başlayacağız. Marka kimliği dediğimiz terim ne anlama geliyor?

Marka kimliği, bir şirketin tüketicisine doğru imajı yansıtmak için oluşturduğu tüm unsurların toplamıdır. Marka kimliği, "marka imajı" ve "markalaşma"dan farklıdır, ancak bu terimler bazen birbirinin yerine kullanılabilir olarak ele alınır. Markalaşma terimi, ayırt edici bir markayı aktif olarak şekillendirmenin pazarlamasına verilen isimdir. Kısacası markanız dünyanın her yerinde sizin kim olduğunuzu anlatan bir algı yaratma sürecidir.

Marka sürecini bir kişiliğin tanınması ile örnekleyelim. Diyelim ki bir üniversite öğrencisisiniz. Okulunda en havalı olarak algılanmak ve kafeteryada en iyi yere oturmaya davet edilmek istersiniz. Ama siz başkalarını sizi düşünmeye zorlayamazsınız. Bu düşünceyi yaratmak bir emek ister. Bu emeği ise bir düşünce oluşturmaya çalıştığınızı belli etmeden, algı yaratarak oluşturmanız gerekir. Bu süreçte doğru ve güncel kanalları izlediğinizden emin olmanız gerekir. Böylece kişiliğinizi ortaya koyma sürecini oluşturmuş olursunuz. Sonrasında fark edilme süreciniz devreye girer. Bu işlemler istediğiniz görüntü için yaptığınız çalışmalardır; onlar sizin markanızı oluşturmada birer yapı taşı olarak rol alır. Son olarak, izlediğinizden emin olmanız gerekir. Bu aşama markanızı büyütme aşamasıdır. Herkesin istediği yeni ayakkabıları almak için para biriktirirsiniz. Ayakkabıları satın aldıktan sonra yeni giysiler, yeni saç stili oluşturursunuz. Bu markanıza yatırım yaptığınızı gösterir. Son olarak okulun spor takımında yer alırsınız ya da sosyal bir faaliyette rol alırsınız. Bu tanınırlığınızı artırır. İşte tüm bu süreç markanızın oluşum ve büyüme aşamasına örnek olarak gösterilebilir.

Müşterileriniz tarafından tanınmanızı sağlayan şey marka kimliğinizdir. Hedef kitleniz marka kimliğinizi ürün veya hizmetle ilişkilendirecektir ve bu kimlik sizi ve müşterilerinizi birbirine bağlayan şeydir, sadakat oluşturur ve müşterilerinizin markanızı nasıl algılayacağını belirler.

Marka kimliği söyledikleriniz, değerleriniz, ürününüzü nasıl yaptığınız ve insanların etkileşime girdiklerinde nasıl hissetmelerini istediğinizden oluşur. Esasen, marka kimliğiniz kurumsal kişiliğiniz ve müşterilerinize verdiğiniz sözdür.

Jeff Bezos'un dediği gibi, "Markanız, siz parçası olmadığınızda insanların sizin hakkınızda söyledikleridir."

Ürününüz, siz satışlarınızı yaptıktan çok sonra müşterileriniz üzerinde bir etki bırakır. Marka kimliği ise bu etkinin oluşumunun süreci ile ilgilidir.

Coca-Cola adını duyduğunuzda muhtemelen yukarıda bilinen logosunu gözünüzün önünde canlandırmışsınızdır. Ama aynı zamanda kutup ayısını, "Kolayı Paylaş" kampanyasının rengini veya kutularındaki şeritteki klasik görüntüleri de düşünebilirsiniz. Coca-Cola marka kimliğini oluşturan iki unsur şunlardır:

  • Coca-Cola markasının kimliği, senaryoda bir logo ile başlar. Kırmızı renk kola içen kişiye güven verirken, yazı tipi bir zevk uyandıran bir türdür. Örneğin kahve sabahları işe gitmeden önce uyanabilmenizi sağlayan bir içecektir. Coca-Cola, öğleden sonra işiniz bittiğinde zevk aldığınız bir içecektir. Bu algılar markanın yüzüdür.
  • Coca-Cola logosunu benzersiz bir şişeye basar. Bu benzersiz tutumun amacı müşterilerine özgün oldukları algısını uyandırmaktır. Daha önce hiç yapılmamış ilginç bir şey ortaya çıkarmakla ilgilidir. Bu durum markanı itibarını ve güvenini geliştirme açısından önemlidir.

Marka Kimliği Neden Önemlidir?
İşletmenizin yaptığı hemen hemen her şeyi bünyesinde barındıran bir marka, tüketicilerin zihinlerinde ve kalplerinde “yaşar ve büyür”. Bu nedenle kimliği şirketin geleceği için çok önemlidir. Yani markanız logosundan daha fazlaysa, Coca-Cola gibi markaların bu diğer kurumsal kimlik öğelerinden yararlanmak için yaptıklarını kopyalayabilir misiniz? İşte iyi geliştirilmiş bir marka kimliğinin 5 unsuru ve onları geliştirmenin sizin için neden bu kadar önemli olduğunu Konya web tasarım olarak değerlendireceğiz.

1. Firmanızın Yüzüdür
Yaptığınız tüm faaliyetlerdeki asıl amaçlarda belirlemiş olduğunuz logo markanızın yüzünü tanımlar. Ancak bu yüzün havalı ve ilginç görünmekten daha fazlasını yapması gereklidir. Bir logonun markanın kimliğine sağladığı katkı da çağrıştırıcı olmasıdır. Bu çağrışım bir zincirin halkası gibidir. Marka yüzünü yansıtan bir logo ve marka ile karşılaşan müşteride yarattığı algı, bunların tamamı markanızın aslında bahsettiğimiz yüzüdür.

2. Güvenilirlik
Bir marka kimliğine sahip olmak yalnızca en unutulmaz olana sahip olmak değil; markanızın pazarda daha etkili olmasına yardımcı olur. Bir yüz oluşturan ve bunu zaman içinde koruyan bir marka, rakipleri nezdinde güvenilirliğini ve müşterilerinin güvenini geliştirir.

3. Reklam ve Tanıtım
Marka yüzünüz, işletmenize katkı sağlayacak her durumda sizin için yol gösterici bir şablondur. Bu şablonu ister YouTube kanalları aracılığıyla izlenecek videolar öncesi reklam olarak verirsiniz isterseniz başka platformlarda algı oluşturmak için verebilirsiniz. Bir kimliği olan markalar, kendi reklam ve tanıtımlarında potansiyel müşteriler üzerine yoğunlaşır ve bunlar üzerinden izlenimler bırakmaya odaklanır. Potansiyel müşterileri müşteri haline getirmek ve bunlar üzerinden yeni müşteriler kazanmak bir zincirin halkası gibi marka yüzünü oluşturmak ve güven duygusu aşılamaktan geçer.

4. İşletmenizin Misyonu
İşletmeniz için oluşturduğunuz markanız sizin kimliğinizdir. İşletmeniz için tanımladığınız marka kimliğinize ayak uydurmasını da sağlar. Böylece işletmeniz bir amaca odaklanır. Günümüzde birçok kurumsal firmanın misyon bildirimleriyle karşılaşırız. Sizde markanıza bir kimlik tanımlamadan önce bir misyon oluşturmanız gerekir.

5. Potansiyel Müşterileri Yakalamak ve Mevcut Müşteri Memnuniyetini Sağlamak
Marka yönetiminin bir zincirin halkası gibi olduğunu betimlemiştik. Reklam ve tanıtım kısmında aslında potansiyel müşterileri, müşteri haline getirerek ilerleyen süreçte onları sadık müşteriler konumuna yükseltebiliriz. Bu sadık olarak adlandırılan müşteriler aslında mevcut müşterinin memnuniyeti olarak adlandırılabilir.

İşletmenizi tanımlayan bir yüzünüz varsa ve bu güven veren bir misyona sahipse, ayrıca marka bilinirliğiniz markanız ile tutarlı olduğunda bu müşterilerinizin dikkatinden kaçmaz. Tüm bu özellikler marka için sağlandığında müşterileriniz o markaya karşı aidiyet hisseder. Yine ürünlerinizin kaliteli olması ya da sağladığınız hizmetin müşterilerinize değer katması da önemlidir. İyi bir ürün veya hizmet müşteri potansiyelinizi artırırken, bunun yanında iyi bir marka olmanızı destekler. İyi bir marka olmanız ise artık ürünlerinizi sorgulamayan taraftarlar yaratır.

İşletmenizin herkesçe kabul gören ve tanınan bir hale gelebilmesi için profesyonel bir çalışma yapmanız gerekecektir. Bu çalışmayı yapmanız zorlu bir süreç gibi görünebilir, hatta bunu yapmaya zamanınız bile olmayabilir. Böyle bir durumda alanında uzman kadrosu ve ekip ruhunu gözeten Konya web tasarım ekibi ile tanışabilirsiniz. Şimdi adım adım bir marka kimliğinin nasıl geliştirilmesi gerektiğini sizler için bu makalemizde ele alarak fikir sahibi olmanız açısından bir ön bilgi sunmaya çalışıyoruz.

Güçlü Bir Marka Kimliği Oluşturma ve Geliştirme
Sizin marka kimliğinizi oluşturmak istediğiniz somut unsurları bilmeden önce, bir marka olarak kim olduğunuzu bilmeniz gereklidir. Bu aşamada hedef kitlenizi iyi tanımalı, rakipleriniz iyi analiz etmeli ve değer teklifinizi buna göre oluşturmalısınız. Çünkü bir işletmeyi hayata geçirmenin en önemli aşamalarını tamamladıktan sonra ilk adımı pazarı araştırarak yapmanız gerekir. Bunu yapabilmeniz için sizlere 5 madde sunuyoruz:

1. Hedef Kitle
Müşterilerin çeşitlilik göstermesi ve farklı şeyler istemesi bugün bir sır olarak saklanmamaktadır. İşletmeniz de bir ürün sunacağında ve diyelim ki bu ürün bir ilkokul öğrencisine hitap eden bir beslenme çantası ise bu ürünü üniversitede okuyan bir öğrenciye sunamazsınız. Burada hedef kitleniz okul öncesi ve ilkokul öğrencileridir. Bu örnekte olduğu gibi hedef kitle analizleri sayesinde pazarın ihtiyaçlarına göre ürünler ortaya çıkarabilirsiniz. Hatta hedef kitle sayesinde sıcak satışlar elde ederek ürün stokunuzu erkenden bitirerek işletmenizi büyütebilirsiniz. Bu aşamada hedef kitle analizi önemli bir etkendir. İşletmenize katkı sağlamak için bunu mutlaka yapmak gerekir.

2. Değer Katmanın Rekabete Etkisi
İşletmenizin ne kadar özgün ve benzersiz olduğunu belirleyen kriterleriniz nelerdir? Müşterilerinize rakiplerinizden farklı olarak ne sunabilirsiniz? Bu soruları öncelikle yanıtlamanız gerekir. Pazarda farkı yaratabilmeniz için ihtiyaçlara odaklanmalı ve bunların çözümlenmemiş olmasını değerlendirerek sorunları çözmeye çalışmalısınız. Bu markanızı benzersiz yapacaktır. Bunu yaparken rakipleri hacklemek gerekir. Rakiplerinizin stratejilerini öğrenmek, reklam kampanyaları hakkında analizler yapmak ve müşterilerinin beklentilerini ne düzeyde karşıladıklarını ele almak farkı bulabilmenize yardımcı olacaktır. Pazarda tek olmanızı belirleyecek bir kriter budur. Daha önce hiç denenmemiş bir şeyi denemelisiniz.

3. Misyonunuz
İşletmenizin fark yaratacak kriterlerinizi belirlediniz diyelim. Şimdi de vizyonunuzu ve hedeflerinizi belirleyen net ve doğru bir misyon beyan etmeniz gerekir. Bir başka ifadeyle, hizmet amaçlarınızı belirleyin ve onu işinizle ilişkilendirin. Böylece sunacağınız hizmette bir marka kişiliği yaratmış olursunuz.

4. Kimlik
Bir kişiyi mutlaka markalaştırmasanız bile, bir marka imajı geliştirirken iyi görünemeyeceğiniz anlamına gelmez. Markanızın kimliği için türünüzü, renklerinizi ve görsellerinizi kullanın. Ardından ses tonuyla bu görsel temsili geliştirin: Nike gibi kendine çok güvenen bir şirket misiniz? Yoksa She gibi titiz ve profesyonel misiniz? Tüm durumlarda, markanızı işletmenizi temsil etme yönteminizi geliştirdiğinizden emin olun. Arama yapmak sıkıcı olabilir, ancak işiniz hakkında ne kadar çok elde ederseniz, marka kimliğiniz o kadar fazla olur.

5. SWOT Analizi
Son olarak, bir SWOT analizi yapmak markanızı anlamanıza yardımcı olabilir. Markanın özelliklerini göz önünde bulundurmak, markaya yansıtılmasını istediğiniz özellikler konusunda size yardımcı olacaktır.

SWOT şu anlama gelir:

Güçlü Yönler: İşletmenizin olumlu yönleri size rekabette üstünlük sağlar.

Eksileri: İşletmeniz için dezavantaja dönüşen özellikler.

Fırsatlar: Sektörünüzdeki işiniz için fırsatlar sunan değişiklikler ve eğilimler.

Tehditler: İşiniz için sorunlara neden olabilecek çevre veya endüstri unsurları.

Logonuz İçin Tasarlamanız Gereken Şablon Aşamaları

Bir kez bir marka olarak kim olduğunuzu belirledikten sonra, markanızı hayata geçirecek ve en önemli insanlara, müşterilerinize kim olduğunuzu gösterecek kimliği oluşturmanın zamanı gelmiştir.

Tasarım varlıklarınızı oluşturmaya başlamadan önce, sıfırdan başlamanız ve temellerinize odaklanmanız gerekir tasarım yapısı, marka kimliğinizin yapı taşlarıdır. Tasarım öğelerinizi oluşturmadan önce belirlemeniz gereken yapı taşları şunları içerir:

  • Tipografi: Tipografi, bildiğiniz üzere medyanız için seçtiğiniz yazı tipini ifade eder. Markanın logo yazı tipini akıllıca seçmek gerekir. 4 ana yazı tipini bu aşamada kullanabilirsiniz.

    • Serif yazı tiplerinde (Times New Roman veya Garamond gibi) her harfin sonunda çapa (veya bazı insanlar için küçük bir ayak) gibi görünen bir şey bulunur. Markanızın güvenilir, geleneksel, eskimiş ve biraz modası geçmiş görünmesini istiyorsanız bu klasik tipografi türünü kullanmanız önerilir.
    • "Serif" ayaklı, "sans serif" ayaksızdır. Sans-serif yazı tipleri (Helvetica veya Franklin Gothic gibi) düz kenarlı ve serif karşılığının çapa veya ayaklı olmasından yoksun harflerdir. Sans serif yazı tipi markaya daha şık ve modern bir hava katmaktadır.
    • Komut dosyası düzeni bitişik el yazısı komut dosyasını taklit eder. Bu yazı tipleri (Allura veya Pacifico gibi), markanıza lüks veya şık bir his katmak için harikadır.
    • Ekran yazı tipi bağımsızdır. Daha sanatsal/elle çizilmiş kenarlara ek olarak, her ekran yazı tipi, harfler, ana hatlar, gölgeler veya sıra dışı şekiller gibi özel bir öğeye sahiptir. Cesur bir slogan ile insanların akıllarına kazınacak bir marka kimliği yaratmaya ne dersiniz? Yazı tipini markanıza en uygun şekilde tercih etmek bunu yapmanın en güzel yoludur.
  • Markanıza en uygun seçilen tipografi bir markayı oldukça fazla etkiler. Yazı tipi tercihi markanız hakkında özünde birçok şeyi söylemeye yarar. Hem müşterilerinizin gözünde doğru bir algı yaratmak hem de unutulmaz bir marka olabilmeniz için marka yazı tiplerini doğru ve akıllıca seçmeniz gerekir.

  • Renk Skalası: Markanız için bir sonraki belirlemeniz kriter renk belirlemektir. Potansiyel müşterileriniz de dahil olmak üzere insanların farklı renklerle psikolojik bir bağı vardır ve marka renklerinin ve logo renklerinin stratejik kullanımı, hedef kitlenin markanıza yönelik algısı üzerinde ciddi bir etkiye sahip olabilir. Marka imajınıza yardımcı olabilecek gökkuşağı renkleri (artı bazı ek renkler):
    • Kırmızı: Kırmızı tutku ve heyecanın rengidir. Marka imajınız yüksek, genç ve heyecan vericiyse mükemmel bir seçimdir.
    • Turuncu: Turuncu, yüksek enerjili başka bir renktir, arkadaş canlısı ve eğlenceli görünmek istiyorsanız harika olacaktır. Kırmızıdan daha az kullanılır, bu yüzden sizi öne çıkaracaktır.
    • Sarı: Güneş ışığının rengi, sarı mutluluğu temsil eder. Kendinizi eğlenceli, rahat ve uygun fiyatlı hissetmek istiyorsanız, neşeli atmosfer iyi bir seçimdir.
    • Yeşil: İnanılmaz derecede çok yönlü bir renk olan yeşil, hemen hemen her marka için kullanılabilir. İnsanlar yeşil renk ile ilk karşılaştıklarında akıllarına iki şey gelmektedir. Birincisi dolar ikincisi doğa ve bu ikisi de insana olumlu duygular yaşatır. Sektörünüz bu ikisiyle bağlantılıysa seçeceğiniz bu renkler kişilerin aklına olumlu şeyler getirecek ve markanıza ait birçok ürüne yatırım yapmak isteyecektir.
    • Mavi: Mavi, spektrumdaki evrensel olarak en çekici renktir. Markanızın daha istikrarlı ve güvenilir görünmesine yardımcı olabilir, bu nedenle çok çeşitli insanları çekmek ve bu süreçte size güvenmelerini sağlamak istiyorsanız, lütfen mavi rengi seçin.
    • Mor: Mor asaletin rengidir, bu nedenle markanızda lüks bir his arıyorsanız, bu güvenli bir seçimdir.
    • Pembe: Doğru ya da yanlış, pembe kültürel olarak kadınlıkla ilişkilidir, bu nedenle markanız kadınlara yönelikse pembe, markanızın rengi için açık bir rakip olmalıdır. Yumuşak veya lüks bir kimliğe sahip markalar için de iyi bir renktir.
    • Kahverengi: Kahverengi tüm markalar arasında en az kullanılan renk olabilir ama aslında size de iyi gelebilir! Farklı bir şey yaptığınızda, öne çıkmanıza yardımcı olacaktır. Brown ayrıca insanların markanızı sert veya erkeksi görmelerine yardımcı olabilir.
    • Siyah: Modern veya sofistik bir havayı markanıza katmak istiyorsanız siyah gibi klasik bir renk tercih etmek kadar akıllıca bir şey yoktur. Siyah klasik ve etkili bir renktir. Ciddi bir hava markanızda yansıtmak istiyorsanız bu rengi tercih edebilirsiniz.
  • Form/Şekil: Tasarımınız söz konusu olduğunda, form ve şekli de göz önünde bulundurmalısınız. Bu ince ve etkili öğe, müşterinin istediği yanıtı güçlendirmek için kullanılabilir: örneğin, tüm daireleri ve yumuşak kenarları olan bir logo, keskin bir kare logodan çok farklı bir yanıta ilham verecektir.

    İşte farklı formların marka kimliğinizi nasıl şekillendirebileceği:

    • Yuvarlak, oval ve oval şekillerin tümü sıcaklık ve tüylerle ilgilidir. Yuvarlak bir marka bir topluluk, birlik ve sevgi duygusu yaratabilir. Yuvarlak kenarlar da kadınsı olarak kabul edilebilir.
    • Kareler, dikdörtgenler ve üçgenler gibi düz kenarlı şekiller insanlara gücü ve verimliliği hatırlatır.
    • Anlamsız çizgiler bir istikrar ve güvenilirlik duygusu yaratır, ancak dikkatli olmanız gerekir: şekil, dinamik renkler gibi ilginç şeylerle dengelenmezse, insanların kendilerini kişisel hissetmemesine ve müşterilerinizle bağlantı kuramamasına neden olur.
    • Düz çizgilerin de kendine özgü etkileri vardır: Çizgilerin dikey olması ataerkilliği ve gücü temsil eder. Yatay giden çizgiler ise ketumluk ve hassaslık gibi duygular uyandırır.

Marka Kimliğinizi Tasarlayın

Tasarımınızın temel taşını belirledikten sonra, marka imajınızı gerçeğe dönüştürmek ve bir marka olarak kimliğinizi pazarlama için kullanılabilecek somut tasarım varlıklarına dönüştürmek için tasarımcılarla birlikte çalışmalısınız. Marka kimliğiniz herhangi bir sayıda unsurla ifade edilebilir. İşletmenizin niteliğine bağlı olarak, bir varlık veya diğeri az çok önemli olabilir. Örneğin, bir restoran, menüsüne ve fiziksel alanına çok fazla düşünmelidir.

Ancak dijital pazarlama ajanslarının web sitelerine ve sosyal medya sayfalarına daha fazla dikkat etmesi gerekiyor. Marka kimliğinin ortak unsurları şunları içerir:

- Logo Tasarlama

Logo tasarımınız marka kimliğinizin temel taşıdır. Tasarımcınızla çalışırken logonuz için aşağıdaki kutuları işaretlemelisiniz:

  • Marka olarak kimliğinizi ve değerinizi net bir şekilde aktarır;
  • Görsel olarak çekicidir: sadelik, temizlik ve düzen uzun bir yol kat eder;
  • Klasiktir, moda değildir: istediğiniz son şey logonuzun aylar içinde modasının geçmesidir;
  • Endüstri standartlarınıza göre çalışır ve siz ondan saparsınız, bunu bilinçli yapın;
  • Müşterilerinizi etki altında bırakacak izler bırakırsınız.

Ayrıca iş ortağınızın logonuzu için birden fazla biçimde sunduğundan emin olmak ve her birinin marka kimliğinizle uyumlu olması gereken logosuna her zaman sahip olduğunuzdan emin olmak isteyebilirsiniz. Mükemmel olanı nasıl tasarlayacağınız hakkında Konya web tasarım ekibinden bilgi alabilirsiniz.

- Web Sitesi

Web siteniz, marka kimliğinizin en önemli yönlerinden biridir. Özellikle bir çevrimiçi veya dijital ürün işletmesi yürütüyorsanız, müşterileriniz sizinle iş yapmaya karar vermek için web sitenizi mutlaka kontrol edecektir. Web siteniz, kimliğinizin tam olarak ortaya çıkacağı yerdir. Bir web düzenini oluşturan öğeleri öğrenmek istiyorsanız, Konya yazılım makalelerini okuyabilirsiniz.

- Fiziksel Ürün Ambalajları

Ürününüz fizikselse, doğru müşterileri çekmek için ürün ambalajı çok önemlidir. İster soğuk bir içecek için bir şişe düşünüyor olun, ister e-ticaret işletmenizden kıyafet satın alan bir müşteriye mektup gönderiyor olun, deneyimi geliştirmek ve her ikisini de sunmak için iyi tasarımın değerini küçümsemeyin. Tasarımın iyi olması müşterilerin ürünlerinize bakış açısını değiştirir ve onlarda sadakat ve tekrar satın alma hissi uyandırır. Ürün ambalajlama, tasarımınızı öne çıkarmak için harika bir fırsattır.

- Kartvizitler

İşinizi geliştirmek gibi fikirleriniz varsa ihtiyacınız olan sizi başkalarına tanıtacak bir kartvizittir. Bunu bir tanışmada ya da herhangi bir anda bir anda potansiyel müşterilerinize verebilir hemen olmasa da, belli bir zaman sonra onları müşteriniz haline getirebilirsiniz. Bunu yapabilmek için iyi tasarlanmış bir kartvizit stoklamak isteyeceksiniz. İyi tasarlanmış bir kart, potansiyel müşterilerin gözünde olumlu bir imajınızı güçlendirme fırsatı sunar. Kartvizit tasarımı söz konusu olduğunda, basit tutun - kartvizitin bir tarafında şirket logonuz, diğer tarafında ise önemli kişisel bilgileriniz yeterlidir.

Mükemmel kartviziti nasıl tasarlayacağınızı Konya web tasarım ekibinin blog kısmında bulabilirsiniz.

- E-posta Tasarlama

E-posta, müşterilerle etkileşim kurmanın ve işletmenizi tanıtmanın harika bir yoludur. Ancak çoğu insan yukarıda ve öteye gider, bu nedenle işinizi e-posta yoluyla büyütmek istiyorsanız, kendinizi dağınıklıktan ayırmak için doğru tasarım stratejisine ihtiyacınız vardır. E-postanın amacını düşünün. Kişisel bir bağlantı kurmaya mı çalışıyorsunuz? Bu yüzden kısa, tatlı ve basit tutun. Pratik yapmaya mı çalışıyorsun? Ardından, kolayca okunabilmesi ve taranabilmesi için iyi biçimlendirin ve öne çıkması için resimler ekleyin. Müşterilerinize lansmanını yaptığınız yeni giyim hattı hakkında bilgi vermeye mi çalışıyorsunuz? Harika ürün görsellerini odak noktası haline getirin.

- Marka Stil Yol Haritanızı Oluşturun

Tasarım kaynaklarınızı edindikten sonra, bunların doğru şekilde kullanıldığından emin olmak istersiniz, bu nedenle kesinlikle bir marka stil kılavuzu oluşturmak isteyeceksiniz. Tasarımınızın güçlü yanlarını, ne zaman ve nasıl kullanacağınızı ve markanız için yapılması ve yapılmaması gerekenleri anlatan bu belge, gelecekteki tasarımın marka kimliğinizle uyumlu olmasını ve hedef kitleniz için doğru algının oluşturmasını sağlayacaktır.

Tutarlılık, güçlü bir marka kimliği oluşturmanın anahtarıdır. Markanızın sosyal medyada web sitenizden tamamen farklı görünmesini istemezsiniz. Bu, müşterilerin kafasını karıştırır ve markanızı daha az güvenilir ve daha az profesyonel hale getirir. Bu nedenle, her zaman marka kimliğinizin tüm farklı unsurlarını kapsayan bir marka bilinci oluşturma rehberine bağlı kaldığınızdan emin olun. Bu, uzun vadede marka bilinirliğinizi ve sadakatinizi geliştirmenize olanak sağlayacak olan şeydir.

- Kaçınmanız Gerekenler

Güçlü bir marka kimliği oluşturmak için tüm adımları takip edebilirsiniz ancak aşağıdaki yöntemlerden birine aşık olursanız markanız sarsılabilir veya başarısız olabilir. Müşterilerinize çelişkili mesajlar göndermeyin. Ne demek istediğinizi bilin ve uygun bir dil kullanın ve söylediğinizi hayal edin. Size mantıklı gelmesi, müşterileriniz için mantıklı olduğu anlamına gelmez. İşte yapmanız gerekenler;

  • Rakiplerinizi kopyalamayın. Rakibiniz örnek bir markaya sahip olabilir ve aynı ürün veya hizmeti sattığınız için işe yaradığını bildiğiniz şeyi yapmak değil, yapmak isteyebilirsiniz. Yaptıklarını dikkate alın ve işinizi sektörünüzde daha da öne çıkarmak için açıklamanızı yapın.
  • Çevrimiçi ve çevrimdışı her iki durumda da tutarlı davranın. Evet, basılı materyaller çevrimiçi varlığınızdan biraz farklı olabilir, ancak renkler, türler, temalar ve mesajlar tutarlı olmalıdır.

Özetle Marka Kimliğiniz;

Marka kimliğiniz, sizi sayısız rakipten ayıran ve müşterilerinize kim olduğunuzu ve geldiklerinde ne beklemeleri gerektiğini söyleyen şeydir. Markanızın olumlu bir ışık altında görünmesini istiyorsanız, marka kimliğinizi tanımlamanız ve müşterilerinizin kim olduğunu doğru bir şekilde temsil eden tasarımlar oluşturmanız çok önemlidir.

Pazarlamanın diğer yönlerinde olduğu gibi, bunu doğru yapıp yapmadığınızı (ve ne yapmadığınızı) KPI'ları izlemeden söylemek zor olabilir. Google Analytics'i, anketleri, incelemeleri, sosyal medya tartışmalarını ve daha fazlasını kullanın. Markanızı takip etmek ve insanların sizinle nasıl konuştuğunu ve etkileşime girdiğini anlamak için kullanabilirsiniz. Bu size, hem bir hatayı düzeltmek hem de marka bilinirliğini artırmak için markanızda gerektiği gibi değişiklik yapma esnekliği sağlayacaktır.

Unutulmaz bir marka yaratmak için yazı tiplerinin, renklerin, görsellerin ve dilin tutarlı bir şekilde kullanılması gerekir, ancak buna değer. Tüketiciler, logonuza dayanarak kim olduğunuzu ve neyi temsil ettiğinizi anında anladıklarında, siz artık sadece bir isim ve sembolden daha fazlasısınızdır. Tüm bu kılavuzu Konya web tasarım olarak belirlediğimize göre ve artık bu kimliği nasıl tanımlayacağınızı bildiğinize göre, kendi marka kimliğinizi tasarlamaya başlayabilirsiniz.