5 Adımda Marka Stil Rehberi Nasıl Oluşturulur?

Codeliva Blog > 5 Adımda Marka Stil Rehberi Nasıl Oluşturulur?
15 Şubat 2022

Marka stil rehberi, markanızın özünü ve ruhunu (vizyon misyon ve değerlerinizi) tasarıma dönüştürür. Ek olarak kim olduğunuzu başkalarına duyurabilmeniz için kullanılır. Peki, marka stil rehberi nasıl oluşturulur? Marka stil rehberini konya web tasarım 5 adımda oluşturdu. Ancak öncesinde marka stil rehberi tanımlamak ve marka kimliğinin temel dinamiklerini belirlemek bir kılavuz oluştururken en bilinçli şekilde ilerlemeye yardımcı olacaktır. Aşağıda yer alan konu başlıkları büyük resmi görebilmeniz için oluşturuldu ve sonrasında tanım ve açıklamalar ile resmi anlayabilmeniz amaçlandı.

- Marka Stil Rehberi Nedir?
- Marka Kimliğinin Temel Dinamikleri
- 5 Adımda Marka Stil Rehberi Nasıl Oluşturulur?

  1. İlham almak
  2. Marka stil kılavuzu için bilmeniz gereken 6 madde
  3. Markanın farklı ihtiyaçlarını belirlemek
  4. Çok yönlü bakış açısı oluşturmak
  5. Markanızın Evrim Projesi

Marka Stil Rehberi Nedir?
Marka Stil Rehberi, bir kuruluşun logosu, yazı tipi ve renk seçenekleri, fotoğrafları gibi birçok faktör aracılığıyla kendisini dünyaya nasıl sunabileceğini açıklayan bir kural kitabıdır. Başka bir ifadeyle dışardan bakan birinin markayı ilk defa gördüğünde marka için neler hissettiği ve markanın şeklinin nasıl olduğu konusunda sizi tanımlamaya yarayan bir araçtır. Dijital ekosistemde yer alanlar için bu rehber bir kutsallık arz eder. Öyle ki çok işe yarayan bu kılavuz sayesinde birçok büyük markanın oluşumu ve büyümesine de katkıda bulunmuşlardır. Ancak marka stil rehberinin bu derece önemli olması sizi tedirgin etmemelidir. Nihayetinde bu bir kurtarıcıdır ve korkutucu olmamalıdır. Bu rehber ve daha birçok kılavuz örneği aslında birer yol gösterici olmalarından dolayı her biri farklı isimlerle anılmaktadır.

Dijital dünyada yer alan, müşteri temsilcileri, pazarlamacılar, tasarım ve satış departmanları vs. markada katkısı olan her kimler olursa olsun bir marka rehberi edinmiş olması markanızın değer kazanmasına katkı sağlayacaktır.

Marka direktifleri neden önemlidir?
Marka kimliğinizi şirketinizin kişiliği olarak düşünün. Böylece dünya sizi anlamaya ve size güvenmeye başlar. Konya web tasarım bunu basit bir örnekle şöyle açıklar:

Sürekli görünüşünü ve davranışlarını değiştiren birini görürseniz, onun kim olduğunu bildiğinizi hissetmezsiniz ve kesinlikle ona güvenmezsiniz. Saçını düzgünce kestiren ve her zaman bol pantolonlu bir gömlek giyen bir meslektaşınızı hayal edin. Şimdi bir gün aynı kişinin tıraş olmadan işe gittiğini, ucuz kot pantolon giydiğini ve alevler arasında motosiklet süren bir kaplanın yeni dövmesini yaptırdığını hayal edin. Bu alışkın olmadığınız için rahatsız edici olabilir. Hatta her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için onunla iletişim kurma ihtiyacı hissedersiniz.

Aynı mantık markalar için de geçerlidir: tutarsızlıklar müşterilerinizin kafasını karıştırabilir ve yabancılaştırabilir. Bir stil kılavuzu önemlidir çünkü işletmenizin tüm ekipler ve kanallar arasında tutarlı bir şekilde iletişim kurmasına yardımcı olabilir.

Marka Kimliğinin Temel Dinamikleri
Öncelikle marka kimliği oluşturmadan önce markanızı anlamlandırmak ve benimsemeniz gerekir. Bu süreci oluşturabilmeniz için bilmeniz gereken beş temel dinamik olması gerekir. Bu dinamikler ise, misyon ve vizyon (bu ikisini bir ele alarak açıklayacağız.), hedef kitle, marka kimliği ve ana değerlerinizdir. Kısacası, marka kimliğinizi oluşturmak için ihtiyacınız olan en önemli şeyler bunlar çünkü dünyaya nerede olduğunuzu söylerler. Marka stil rehberinin diğer tüm kısımları, bu ana bileşenleri tasarım yoluyla dünyaya aktaran reel unsurlardır.

  • Misyon ve vizyon: İşletmenizin amaç ve ilkelerini belirleyin. Sonrasında bu işletmenizin ne için var olduğunu misyon kısmınızı oluşturarak ekleyin. Misyon ifadenizi oluşturduktan sonra marka kişiliğinizin ulaşacağı hedefleri belirleyen bir vizyon oluşturun. Amaç ve hedeflerinizi kapsayan bu ifadeler sizi mevcut durumdan arzulanan duruma götürecek bir yolculuğun nasıl olacağı hakkında bilgi verecektir. Aslında şirketlerin vizyon ve misyonlarını oluşturarak bunları yazmaları motivasyon kaynakları arasında da yer alır. Markanızın amaçlarını ve bu amaçların onu ne derece büyüteceğinin hayalini kurarak hedefler oluşturmak gerçekten de büyümeniz için basit gibi görülen ancak çok önemli olan büyük bir adımdır. Bu nedenle amaçlarınız için 5/25 kuralını benimsemenizi Konya web tasarım olarak öneririz. 5/25 kuralına göre amaçlarınızdan 25 tanesini bir yere yazın ve bunlardan en önemli olanları eleyerek sonra 5 tane kalacak şekilde bir eleme yapın. İşte geriye kalan o 5 hedef sizin ileride olacağınız kişidir. Bu nedenle vizyonunuzu açık tutmanız gerekir. Bu kural basit hatta gereksiz gibi görülebilir. Ancak araştırmalar gösteriyor ki insanlar yazdıkları şeyleri okuduklarına göre daha fazla aklında tutmaktadır. Kısacası yazacaklarınız sizin karakteriniz olacaktır. Başarılarınız bu sayede gelecektir.
  • Hedef kitle: Ürünleriniz kime hitap etmeli yani müşterileriniz size hangi konuda ihtiyaç duyacak (hizmet ya da ürününüz müşterilerinizin hangi problemlerini çözüyor). Öncelikle hizmet ve ya ürününüzü iyi tanımalısınız ve bu hizmet ya da ürün hangi müşteriye gerekiyor bunu tanımlayarak bir pazarlama stratejisi oluşturmalısınız. Pazarlama stratejisi oluştururken ürün ya da hizmetinizin tanıtımını müşterilerinizle ilişki kuracak ekibe aktarın. Böylece olası müşteri problemleri, olası sorulara cevap verebilecek sağlam bir ekiple yola çıkabilirsiniz. Böylece kar marjınız başlangıçtan sürece kadar artacaktır.
  • Kişilik: Markanızı tanımlayan 3-5 sıfatı listeleyin. Bu, tasarım ve yazı için tonu ayarlayacaktır. Tecrübeli misin yoksa ilginç misin? Klasik mi moda mı? Ekibinizden fikir ve görüş alın. Çünkü farklı bakış açıları her zaman gereklidir.
  • İpucu: Markanız olmayan 3-5 sıfatı listelemek de yararlıdır. Aslında birçok reklam şirketi markalaşma projelerine “ne/ne değil” ile başlar.
  • Değerler: Şirket kararları ve eylemleri için yol gösterici ilkeler belirleyin. Unutulmaz değerler, ekibinizin marka üzerinde kalmasını kolaylaştıracaktır.

5 Adımda Marka Stil Rehberi Nasıl Oluşturulur?

1. Adım: İlham veren her şeyi marka rehberine ekleyin.
Bir fotoğraf bin kelimeye bedeldir sözünü duymuşsunuzdur. Marka üzerinde hissedilen duygu noktalarını not alarak marka stil rehberinizi hazırlayın. Bu, bir şirkete oldukça fazla kişiyi dahil etmek ve satın almaları oluşturmaya yardımcı olmak için iyi bir alıştırma olacaktır.

Şu soruları soruyoruz:

  • Geçmişte markanız için bu eylemlerin işe yarama potansiyelleri nelerdir? (Başarılı reklamlar, e-postalar, postalar gibi birçok dataları bir araya getirerek başlayabilirsiniz).
  • Başka hangi markaları başarılı buluyorsunuz?
  • Tekrar eden sorunlar nelerdir?(Yinelenen geri bildirimleri izleyin. Yazarları ve tasarımcıları aynı şekilde değerlendirdiğinizi fark ederseniz, bunu stil rehberinize eklemek yardımcı olabilir).

Tüm bu kriterler markanızın imajını ve müşterilerinizde yarattığı duyguları tanımlamak için sizlere somut veriler sunacaktır. Bu anlamda beğendiğiniz ve beğenmediğiniz tüm şeylerin bir listesini çıkarın. Bu listede markaya uygun resimler, yazılar, renk fontları gibi kriterler yer almalıdır. Böylece markanızı oluşturabilir ve marka sloganınızı bile yaratabilirsiniz.

2. Adım: Marka rehberi kılavuzunda yer alacak 6 maddeyi tanımlayın
İlham veren hedefinizi oluşturduktan sonra tüm her şeyi bir araya getirmek için bir tasarımcıyla işe koyulmaya başlamanızın zamanı gelmiş demektir. Bu noktada sizinle iyi bir iletişim kurabilen ve problem yaşamayacağınız bir tasarımcı seçerek süreci daha iyi yönetebilirsiniz. Markalaşma, tasarımcınızın bu süreçte ortağınız olacağını keşfetme sürecidir. Tasarımcınız sizin sahip olmadığınız ya da katkıda bulunmayı teklif etmediğiniz fikirlere sahip olabilir. Bakış açılarına ve fikirlere bu konuda açık olmanız önemlidir. Katı kurallar ve dar görüşlülükle iyi olabilme potansiyeline sahip bir fikri ya da markayı daha başlatmadan bitirebilirsiniz.

Marka stil rehberi oluşturmak için içerisine 6 ögeyi yerleştirmeniz gerekir. Bunlar tasarımcınıza öncelikle vermeniz gereken en önemli ögelerdir. Bazı kriterler önceden oluşturulmuş olabilir. Ancak henüz oluşturulmamış ya da oluşturulmuş ama bir panoya yazılmamış ilham veren kriterleri geri döndüğünüzde hatırlayabilmeniz için not almanız gerekir. Bir tasarımcı bu ruh hallerini, duygu görüntülerini almanıza ve bunları marka ögelerine çevirebilmenize katkı sağlayacaktır.

Hazırsanız eğer 2. Adımda yer alan marka rehberi kılavuzunda yer alacak 6 ögeyi sıralayabiliriz.

  1. Madde: Markanın Öyküsü

    Marka bilinirliği kazanmak adına markanızı tüm dünyaya tanıtmalısınız. Basitçe özetleyecek olursak, insanlar işinizin ruhuna bir bakış açısı kazanarak yaklaşacak ve markanızı tercih edecektir. Markanızı nasıl temsil edeceklerini anlamadan önce onlar için tercih sebebi olacak kriterleri sağlamalısınız. Daha önce bahsettiğimiz 5 temel bileşenle bunlar sağlanabilir. Ya da siz sadece bazılarını herkese açık olacak biçimde paylaşabilirsiniz. Neleri dahil etmeniz gerektiği noktasını kendinize referans edinin ve temelde nelerin en yararlı olacağını ölçümleyerek bu referansa dahil edin. Markanızın yönergelerindeki diğer her şey bu temel unsurlara bağlıdır. Bu nedenle bu bileşenlerin uygun olması beklenir.

  2. Madde: Logo İçin Kriterler

    Markanızın logosu için size en uygun olan rengin hangisi olması gerektiği konusunda bir fikre sahip olabilirsiniz. Ancak, logonuzun değişik ortamlarda nasıl bir algı yaratacağını tahmin edemezsiniz. Bu nedenle kılavuzun bu bölümü markanızı istediğiniz gibi kullanılmak üzere logonuza göre şekillendirir. Ek olarak yanlış bir algı oluşturmamak için tüm önlemleri alarak, markanızın logosunda bükme, kaydırma, yoğunlaşma ya da yeniden hizalamaları düzenler.

    Markanızın logosunu oluştururken birçok farklı şekil ve renkte bir liste oluşturmaya özen gösterin. Oluşturduğunuz logo örneklerini daha sonra ekibinizle paylaşın. En iyi olanı keşfetmek istiyorsanız logolar için oylamalar yapın. Markanız için en iyi ve en doğru olan logoyu bulana kadar örnekler ve oylamalara devam edin. Unutmayın marka inşa etmek markayı büyütmek kadar zorlu bir iştir. Doğru seçimler yapamadığınız zaman zaman ve maliyetten kayıplar yaşayabilirsiniz.

    Logonuzun tüm seçilmiş versiyonlarını listenize katın, her birinin hangi zamanda kullanılacağını not alın ve ciddi bir biçimde akılda yer alabilmesi için örneklemelerde bulunun.

    Logo oluştururken dikkat etmeniz gereken kriterler:

    • Boyut: MAX-MİN oranlarda birçok boyutlarda tasarlayarak liste oluşturun.
    • Boşluk: Yine logonun altında, üstünde, sağında ve solunda yer alması gereken boşlukları net bir biçimde listeleyin.
    • Renkler: Renk skalalarının versiyonlarını tasarlayarak en mükemmel olana ulaşana kadar denemeye devam edin.
    • Bunlardan Kaçının: Logonuzla alakasız renk cümbüşleri oluşturarak göz kirliliği yaratmamaya özen gösterin. Yine boyut ve boşlukları orantılı kullanarak kötü bir algı yaratmamaya çalışın.

  3. Madde: Marka Renkleri

    Renklerden bahsederken, uyumlu bir görünüm ve his yaratmak için markalı bir paleti büyük ölçüde tanımlayın. Çoğu marka dört ana renk seçer veya renklerinin tonlarından çok uzaklaşmaz. Arka planlar için açık bir renk, metin için daha koyu bir renk, nötr renk tonu ve ayrıca öne çıkan bir renk seçmek iyi bir fikirdir. Markanızın örneklerini stil kılavuzunuzda görüntüleyin. Marka bilinci oluşturma mesajınız nereye gidecekse, bu renkleri doğru bir şekilde yeniden oluşturmak için gereken bilgileri eklediğinizden emin olun.

  4. Madde: Yazı Tipleri İçin Tipografi Ve Yönergeleri

    Marka kimliğinizi oluşturmanızın en büyük aşaması da tasarımda yazı tipini belirlemektir. Marka bilinirliği oluşturabilmek için yazı tiplerinden birinin tüm markalaşma ihtiyaçlarınıza yanıt verebileceği mi yoksa birden fazla markalı yazı tipografisi mi tanımlamak istediğinizi belirlemeniz gerekir. İyi bir temel kural, logonuzdaki gibi bir yazı tipi kullanmaktır, çünkü bu markanızın göz alıcı olmasına yardımcı olacaktır. Bu süreci iyi yönetebilmek için deneyimli bir tasarımcı size iyi bir rehber olacaktır.

    Bir tipografik şema ne kadar basit veya olursa olsun, seçenekleri açıklayarak ve kullanım için net talimatlar vererek doğru bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Tipografi kriterlerini üç şekilde aşağıda derlendi:

    Tanıtın: Kullandığınız yazı tiplerinin hikayesini, markanızla birlikte ve her birinin ne için kullanıldığını anlatın.

    Hizalama: Kopyanın her zaman sağa, sola veya ortaya hizalanmasını isteyip istemediğinizi açıkça belirtin.

    Aralık: Boyut değiştiğinde tutarlı bir stili korumak için izleme ve karakter aralığı oranları ekleyin.

  5. Madde: Resim Ögeleri

    Bir işiniz olduğunda markanıza uygun fotoğrafçılık ve illüstrasyonlar için doğal bir içgüdünüz olur. Stil kılavuzunuzun resimler bölümü, sizin için daha fazlasını eklemeden herkesi doğru yöne yönlendirecektir.

    Resim talimatlarına çeşitli şekillerde yaklaşabilirsiniz. Hatta stil rehberinizi bir araya getirmek için topladığınız ilham noktalarından bazılarını bile kullanabilirsiniz!

    • İyi uygulama: Gerek basılı bir katalog olsun gerekse sanalda bir hesabınız olsun, işletmenizin iletişim kanallarının tümüne hakim olduğundan emin olmanız gerekir. Tüm bu iletişim kanallarını kullanırken müşterilerinize, markanız için en iyi sonuçları verecek örnek resimler göstermeye çalışın.
    • İlham: Eğer markanız için ihtiyacınız olan bütün örnek numunelere sahip değilseniz, en büyük markalar için kendinizin neler düşündüğünü gözünüzün önüne getirin. Bu markalara bakış açınız nelerdir? Büyük markalar ilk baktığında sizde nasıl bir duygu uyandırıyor? Kısacası büyük markalara bakarak nelere ihtiyacınız olduğunu daha net bulabilirsiniz. Böyle bir yaklaşımda bulunmanız sizin için, her zaman takımınıza yakışacak bir stil verecektir ve tepeden bu durumu kontrol altında tutmak sizin için iyi olacaktır. Çünkü bir durumu yukarıdan kontrol etmek her zaman büyük tabloyu görmemiz açısından bize fayda sağlayacaktır.
    • Mood Board: Müşterilerinizin markanız ile etkilemişe girdiğinde sahip olmasını istediğiniz duyguyu ifade edebilecek resimler toplamanız gereklidir. İlk bakışta merak uyandıran ve dikkatleri üzerine çeken marka resimleri karşıdaki kişide bir algı oluşturacaktır. Bu durumda markanızın bir bilinirlik algısı yakalamasına yardımcı olacaktır. Titizlikle ilk etapta yapmanız gereken bu çalışma ile bile geleceğinizde ihtiyacınız olacak reklamın büyük bir kısmını halletmiş olursunuz.

  6. Madde: Markanın Sesi

    Yazı stili her zaman akla gelmez. Kişinin marka kimliği hakkında düşündüğü, ancak marka bilinci oluşturma, kitlenizin sizinle ilgili ne olduğunu güçlü bir şekilde etkiler. Resimlerle çok benzer şekilde, buna yaklaşmanın birkaç yolu vardır.

    Yukarıdaki görüntüdeki gibi bu duruma, Konya web tasarım ekibinin uyguladığı birkaç adımla yaklaşabilirsiniz:

    En iyi uygulama: İşinize yarayan herhangi bir mesajınız varsa, bu mesaj örnekleri marka stil rehberinde gösterin.

    Kişiliği Geliştirme: Markanızı tanımlayan 3 ila 5 sıfatı listelemeyi unutmayın. İçindeki dilin türünü belirlemek için kullanın.

    Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler: Bazen basit olan daha iyidir. Beğendiğiniz ve markanızın sesinin ne olduğunu açıkça göstermekten hoşlanmadığınız kelimeleri seçin.

3. Adım: Markanın farklı ihtiyaçlarını belirlemek
Neredeyse tüm kuruluşların bir marka stil rehberi için altı anahtar kelimeye ihtiyacı olsa da bazı kuruluşların daha da derinlere yolculuk etmesi gerekir. Öncelikle markanız ya da ürünlerinizle ilgili kendinize şu soruları sorup tek tek cevaplamanız gerekecektir:

Markanız ağırlıklı olarak dijitalde mi yer alacak?

Eğer öyle ise kuvvetli muhtemel web sayfanızdaki resimleri düzenledikten sonra bunları her platforma da uyumlu olacak biçimde kodlara dökmeniz gerekir.

Somut ürünle mi satıyorsunuz?

Eğer fiziksel ürünler satıyorsanız bu ürünler için belki de ne zaman adlandırılması gerektiğine ve şirket adını ne zaman kullanmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Bu adımları uygulayabileceğiniz bir paketleme yönergelerine ihtiyaç duyabilirsiniz.

Dijital pazarlama yapıyor musunuz?

Gerek sosyal medya aracılığıyla gerekse diğer sponsorlu reklam platformları aracılığıyla pazarlama stratejileri yapıyorsanız, vermek istediğiniz mesajların içerikleri hakkında bir yönergeye ihtiyacınız olabilir. Müşterilerinize ürünlerinizi alma ihtiyacı hissedecek aynı zamanda onlara fayda sağlarken, değer katacak bir ürüne sahipseniz iyi bir pazarlama stratejisi yapmanızı tavsiye ediyoruz. Şayet ürününüz tüm bu olumlu özelliklere sahipse ve sizde bir uzman aracılığıyla stratejik hamleler yapmıyorsanız, hem reklam maliyetlerini boş yere vermiş olursunuz hem de yarar sağlayacak bir ürünün yok oluşuna katkı sağlamış olursunuz.

Bir marka stil kılavuzu daima ait olduğu yere uyum sağlamalıdır. Marka stil rehberinizdeki kapsamlı bilgileri ve ek yönergeleri liste haline getirerek işe başlayabilirsiniz. Ekibimizin sizler için araştırdığı, aşağıdaki örnek resim listesini inceleyerek sizde marka stil rehberinizi oluşturmaya hazır olabilirsiniz:

4. Adım: Çok yönlü bakış açısı oluşturmak
İşletmeniz için 6 temel yapı taşınızı alın, bunları şirkete özel olanlarla ve arzularla karıştırın ve kendiniz için bir tane yaratın. Böylece marka stil rehberi için bir yapı belirlemeye başlamış olursunuz. Bu yapının ana kriterleri Konya web tasarım ekibine göre aşağıdaki gibi olmalıdır.
  • Marka geçmişi: Merhaba, bu görmüş olduğunuz …. İsimli markamız. İşte bunlar da yaptığımız ve yapmadığımız şeyler. Diğer görmüş olduklarınız ise markamızın, misyon, vizyon ve değerledir.
  • Logo: İşte bu markamızın logosu ve ne anlama geldiğidir. Logomuz için doğru kullanım şekli şudur. Logomuzun asla kullanılmayacak şekli şunlardır gibi…
  • Renk Paleti: Bunlar markamızın renkleri ve bu renkler logomuzda yer almaktadır. Marka renklerimizin CMYK ve HEX kodlamalı bazı güzel örnekleri şunlardır gibi…
  • Tipografi: Bunlar kullandığımız yazı tipleri ve neden onları seçtiğimizdir. Ana yazı tipimiz bu kısımda görüldüğü gibidir. İkincil yazı tipografimiz şu kısımda görüldüğü gibidir. Ne kadar güzel olduklarını görmek için inceleyebilirsiniz gibi…
  • Görseller: Bunlar markanın fotoğraf ve görüntüleridir. Bu resimler şu şekilde yerleştirilir.
  • Ses: Markamızı şu ses tonu ile çağırıyoruz. Kısacası bu aslında sizin markanızın sesi olacaktır. Bu durumda yapılması ve yapılmaması gerekenleri listelemelisiniz.
  • Web sitesi: Burada ana sayfanın nasıl göründüğü, oraya koymanız / koymamanız gereken şeydir. Ürünleri şu şekilde sunuyoruz.

5. Adım: Markanızın Evrim Projesi
Bir markanın evrim geçirmesini doğan, emekleyen ve yürüyen bir çocuğun gelişimine benzetebilirsiniz. Tıpkı biz insanlarda görüldüğü gibi markalar da başlarda küçük adımlarla yola koyulup daha sonra büyük adımlarla yerini korur. Bu süreçte marka için ilk etapta logonun evrimleşmesi gözümüze çarpar ve en basitçe verdiğimiz örnekte, aşağıdaki görselde yer alan, Apple’ın evrim süreci ilk olarak aklımıza gelir.

Marka stil oluşturma rehberiniz belgesel niteliğinde olup tıpkı canlılar gibi nefes alıp verebilir. Siz ise markanızı kullandıkça hangisinin yararlı olduğunu ve hangisinin yararlı olmadığını anlarsınız. Belli bir süre sonra buna karar verirsiniz. Markayı kullanmaya başladıktan ve sonrasındaki süreçte hangisinin işe yaradığını öğreneceksiniz ve ona her zaman ince ayar bilgileri ekleyebileceksiniz. Bu aşamada en önemli olan şey ise markayı biran önce inşa etmektir. Temeli oturtmak istiyorsanız iyi veya kötü ilk adımı cesurca atmanız gerekir.

Bazen başarısızlık korkusu ya da içimizi kemiren bazı duygular nedeniyle olayları kafamızda büyütürüz. Marka oluşturmak ve oturtmak için böyle bir eylemde bulunmak oldukça yanlış bir tutumdur. Şunu unutmamak gerekir ki en kötü karar bile kararsızlıktan iyidir.

İlk adımı atarak markanızı inşa ettikten sonra aynı zamanda periyodik zaman dilimleri oluşturarak, markayı gözden geçirebilme fırsatı yakalarsınız. Sonrasında yeni fikirlerin göz önünde olması ve onları sürekli hatırlayabilmek için bir kenara not alın. Böylece bu yenilikleri ister istemez sürekli hatırlamış olursunuz.

Markanız fikirlerin çokluğunda daha özgün bir hale gelebilir. Sonuçta ortaya ilk çıkan her şey bir şeylerden esinlenir. Ancak esinlendiğiniz bir markayı birebir kopyalamamalı, yeni fikirler üreterek bunu daha özgün bir hale getirmelisiniz.

Yeni fikirlerin bir kenarda olması ile stil kılavuzunda gözden geçirme, inceleme ve güncelleme zamanlarını hızlandırabilirsiniz. Yönergelerin tamamlanması en önemli aşamadır. Sonrasında ise ayda, çeyrekte ve yılda bir olacak biçimde bir takvim oluşturabilirsiniz.

Artık bir marka stili kılavuzu oluşturmak için hazırsınız!

Parça parça alınan notları bir araya getirerek basit bir kılavuz oluşturarak rehberinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Çizelge takvimine sadık olacak biçimde eklemeler ve düzenlemeler ile basit bir kılavuzu kalın bir romana dönüştürebilirsiniz. Yazıların çok olması yetkinliğinizin artmasıyla doğru orantılı ilerleyecek ve öğrenci iken öğretmen olacaksınız.

İşletmeniz, sattığınız ürün veya hizmetlerden daha fazlasıdır. Güçlü bir marka dünyasına neden piyasadaki tüm diğer seçenekler arasından seçim yapmaları gerektiğini söyler. Bir marka stil kılavuzu, o markaya nasıl sadık kalacağınızı anlatır.

Bazı marka stil rehberleri basit bir referans sağlasa da, bir rehberin kalın bir roman gibi olması, marka için ciddi bir referanstır ve her şey ihtiyaçların iyi belirlenmesine bağlıdır. Önemli olan tüm önemli marka ögelerini listelemektir.