Marka stil rehberi, markanızın özünü ve ruhunu (vizyon misyon ve değerlerinizi) tasarıma dönüştürür. Ek olarak kim olduğunuzu başkalarına duyurabilmeniz için kullanılır. Peki, marka stil rehberi nasıl oluşturulur? Marka stil rehberini konya web tasarım 5 adımda oluşturdu. Ancak öncesinde marka stil rehberi tanımlamak ve marka kimliğinin temel dinamiklerini belirlemek bir kılavuz oluştururken en bilinçli şekilde ilerlemeye yardımcı olacaktır. Aşağıda yer alan konu başlıkları büyük resmi görebilmeniz için oluşturuldu ve sonrasında tanım ve açıklamalar ile resmi anlayabilmeniz amaçlandı.
- Marka Stil Rehberi Nedir?
- Marka Kimliğinin Temel Dinamikleri
- 5 Adımda Marka Stil Rehberi Nasıl Oluşturulur?
Dijital dünyada yer alan, müşteri temsilcileri, pazarlamacılar, tasarım ve satış departmanları vs. markada katkısı olan her kimler olursa olsun bir marka rehberi edinmiş olması markanızın değer kazanmasına katkı sağlayacaktır.
Sürekli görünüşünü ve davranışlarını değiştiren birini görürseniz, onun kim olduğunu bildiğinizi hissetmezsiniz ve kesinlikle ona güvenmezsiniz. Saçını düzgünce kestiren ve her zaman bol pantolonlu bir gömlek giyen bir meslektaşınızı hayal edin. Şimdi bir gün aynı kişinin tıraş olmadan işe gittiğini, ucuz kot pantolon giydiğini ve alevler arasında motosiklet süren bir kaplanın yeni dövmesini yaptırdığını hayal edin. Bu alışkın olmadığınız için rahatsız edici olabilir. Hatta her şeyin yolunda olduğundan emin olmak için onunla iletişim kurma ihtiyacı hissedersiniz.
Aynı mantık markalar için de geçerlidir: tutarsızlıklar müşterilerinizin kafasını karıştırabilir ve yabancılaştırabilir. Bir stil kılavuzu önemlidir çünkü işletmenizin tüm ekipler ve kanallar arasında tutarlı bir şekilde iletişim kurmasına yardımcı olabilir.
Şu soruları soruyoruz:
Tüm bu kriterler markanızın imajını ve müşterilerinizde yarattığı duyguları tanımlamak için sizlere somut veriler sunacaktır. Bu anlamda beğendiğiniz ve beğenmediğiniz tüm şeylerin bir listesini çıkarın. Bu listede markaya uygun resimler, yazılar, renk fontları gibi kriterler yer almalıdır. Böylece markanızı oluşturabilir ve marka sloganınızı bile yaratabilirsiniz.
Marka stil rehberi oluşturmak için içerisine 6 ögeyi yerleştirmeniz gerekir. Bunlar tasarımcınıza öncelikle vermeniz gereken en önemli ögelerdir. Bazı kriterler önceden oluşturulmuş olabilir. Ancak henüz oluşturulmamış ya da oluşturulmuş ama bir panoya yazılmamış ilham veren kriterleri geri döndüğünüzde hatırlayabilmeniz için not almanız gerekir. Bir tasarımcı bu ruh hallerini, duygu görüntülerini almanıza ve bunları marka ögelerine çevirebilmenize katkı sağlayacaktır.
Hazırsanız eğer 2. Adımda yer alan marka rehberi kılavuzunda yer alacak 6 ögeyi sıralayabiliriz.
Marka bilinirliği kazanmak adına markanızı tüm dünyaya tanıtmalısınız. Basitçe özetleyecek olursak, insanlar işinizin ruhuna bir bakış açısı kazanarak yaklaşacak ve markanızı tercih edecektir. Markanızı nasıl temsil edeceklerini anlamadan önce onlar için tercih sebebi olacak kriterleri sağlamalısınız. Daha önce bahsettiğimiz 5 temel bileşenle bunlar sağlanabilir. Ya da siz sadece bazılarını herkese açık olacak biçimde paylaşabilirsiniz. Neleri dahil etmeniz gerektiği noktasını kendinize referans edinin ve temelde nelerin en yararlı olacağını ölçümleyerek bu referansa dahil edin. Markanızın yönergelerindeki diğer her şey bu temel unsurlara bağlıdır. Bu nedenle bu bileşenlerin uygun olması beklenir.
Markanızın logosu için size en uygun olan rengin hangisi olması gerektiği konusunda bir fikre sahip olabilirsiniz. Ancak, logonuzun değişik ortamlarda nasıl bir algı yaratacağını tahmin edemezsiniz. Bu nedenle kılavuzun bu bölümü markanızı istediğiniz gibi kullanılmak üzere logonuza göre şekillendirir. Ek olarak yanlış bir algı oluşturmamak için tüm önlemleri alarak, markanızın logosunda bükme, kaydırma, yoğunlaşma ya da yeniden hizalamaları düzenler.
Markanızın logosunu oluştururken birçok farklı şekil ve renkte bir liste oluşturmaya özen gösterin. Oluşturduğunuz logo örneklerini daha sonra ekibinizle paylaşın. En iyi olanı keşfetmek istiyorsanız logolar için oylamalar yapın. Markanız için en iyi ve en doğru olan logoyu bulana kadar örnekler ve oylamalara devam edin. Unutmayın marka inşa etmek markayı büyütmek kadar zorlu bir iştir. Doğru seçimler yapamadığınız zaman zaman ve maliyetten kayıplar yaşayabilirsiniz.
Logonuzun tüm seçilmiş versiyonlarını listenize katın, her birinin hangi zamanda kullanılacağını not alın ve ciddi bir biçimde akılda yer alabilmesi için örneklemelerde bulunun.
Logo oluştururken dikkat etmeniz gereken kriterler:
Renklerden bahsederken, uyumlu bir görünüm ve his yaratmak için markalı bir paleti büyük ölçüde tanımlayın. Çoğu marka dört ana renk seçer veya renklerinin tonlarından çok uzaklaşmaz. Arka planlar için açık bir renk, metin için daha koyu bir renk, nötr renk tonu ve ayrıca öne çıkan bir renk seçmek iyi bir fikirdir. Markanızın örneklerini stil kılavuzunuzda görüntüleyin. Marka bilinci oluşturma mesajınız nereye gidecekse, bu renkleri doğru bir şekilde yeniden oluşturmak için gereken bilgileri eklediğinizden emin olun.
Marka kimliğinizi oluşturmanızın en büyük aşaması da tasarımda yazı tipini belirlemektir. Marka bilinirliği oluşturabilmek için yazı tiplerinden birinin tüm markalaşma ihtiyaçlarınıza yanıt verebileceği mi yoksa birden fazla markalı yazı tipografisi mi tanımlamak istediğinizi belirlemeniz gerekir. İyi bir temel kural, logonuzdaki gibi bir yazı tipi kullanmaktır, çünkü bu markanızın göz alıcı olmasına yardımcı olacaktır. Bu süreci iyi yönetebilmek için deneyimli bir tasarımcı size iyi bir rehber olacaktır.
Bir tipografik şema ne kadar basit veya olursa olsun, seçenekleri açıklayarak ve kullanım için net talimatlar vererek doğru bir şekilde kullanılmasına yardımcı olur. Tipografi kriterlerini üç şekilde aşağıda derlendi:
Tanıtın: Kullandığınız yazı tiplerinin hikayesini, markanızla birlikte ve her birinin ne için kullanıldığını anlatın.
Hizalama: Kopyanın her zaman sağa, sola veya ortaya hizalanmasını isteyip istemediğinizi açıkça belirtin.
Aralık: Boyut değiştiğinde tutarlı bir stili korumak için izleme ve karakter aralığı oranları ekleyin.
Bir işiniz olduğunda markanıza uygun fotoğrafçılık ve illüstrasyonlar için doğal bir içgüdünüz olur. Stil kılavuzunuzun resimler bölümü, sizin için daha fazlasını eklemeden herkesi doğru yöne yönlendirecektir.
Resim talimatlarına çeşitli şekillerde yaklaşabilirsiniz. Hatta stil rehberinizi bir araya getirmek için topladığınız ilham noktalarından bazılarını bile kullanabilirsiniz!
Yazı stili her zaman akla gelmez. Kişinin marka kimliği hakkında düşündüğü, ancak marka bilinci oluşturma, kitlenizin sizinle ilgili ne olduğunu güçlü bir şekilde etkiler. Resimlerle çok benzer şekilde, buna yaklaşmanın birkaç yolu vardır.
Yukarıdaki görüntüdeki gibi bu duruma, Konya web tasarım ekibinin uyguladığı birkaç adımla yaklaşabilirsiniz:
En iyi uygulama: İşinize yarayan herhangi bir mesajınız varsa, bu mesaj örnekleri marka stil rehberinde gösterin.
Kişiliği Geliştirme: Markanızı tanımlayan 3 ila 5 sıfatı listelemeyi unutmayın. İçindeki dilin türünü belirlemek için kullanın.
Yapılması ve Yapılmaması Gerekenler: Bazen basit olan daha iyidir. Beğendiğiniz ve markanızın sesinin ne olduğunu açıkça göstermekten hoşlanmadığınız kelimeleri seçin.
Markanız ağırlıklı olarak dijitalde mi yer alacak?
Eğer öyle ise kuvvetli muhtemel web sayfanızdaki resimleri düzenledikten sonra bunları her platforma da uyumlu olacak biçimde kodlara dökmeniz gerekir.
Somut ürünle mi satıyorsunuz?
Eğer fiziksel ürünler satıyorsanız bu ürünler için belki de ne zaman adlandırılması gerektiğine ve şirket adını ne zaman kullanmanız gerektiğine karar vermelisiniz. Bu adımları uygulayabileceğiniz bir paketleme yönergelerine ihtiyaç duyabilirsiniz.
Dijital pazarlama yapıyor musunuz?
Gerek sosyal medya aracılığıyla gerekse diğer sponsorlu reklam platformları aracılığıyla pazarlama stratejileri yapıyorsanız, vermek istediğiniz mesajların içerikleri hakkında bir yönergeye ihtiyacınız olabilir. Müşterilerinize ürünlerinizi alma ihtiyacı hissedecek aynı zamanda onlara fayda sağlarken, değer katacak bir ürüne sahipseniz iyi bir pazarlama stratejisi yapmanızı tavsiye ediyoruz. Şayet ürününüz tüm bu olumlu özelliklere sahipse ve sizde bir uzman aracılığıyla stratejik hamleler yapmıyorsanız, hem reklam maliyetlerini boş yere vermiş olursunuz hem de yarar sağlayacak bir ürünün yok oluşuna katkı sağlamış olursunuz.
Bir marka stil kılavuzu daima ait olduğu yere uyum sağlamalıdır. Marka stil rehberinizdeki kapsamlı bilgileri ve ek yönergeleri liste haline getirerek işe başlayabilirsiniz. Ekibimizin sizler için araştırdığı, aşağıdaki örnek resim listesini inceleyerek sizde marka stil rehberinizi oluşturmaya hazır olabilirsiniz:
Marka stil oluşturma rehberiniz belgesel niteliğinde olup tıpkı canlılar gibi nefes alıp verebilir. Siz ise markanızı kullandıkça hangisinin yararlı olduğunu ve hangisinin yararlı olmadığını anlarsınız. Belli bir süre sonra buna karar verirsiniz. Markayı kullanmaya başladıktan ve sonrasındaki süreçte hangisinin işe yaradığını öğreneceksiniz ve ona her zaman ince ayar bilgileri ekleyebileceksiniz. Bu aşamada en önemli olan şey ise markayı biran önce inşa etmektir. Temeli oturtmak istiyorsanız iyi veya kötü ilk adımı cesurca atmanız gerekir.
Bazen başarısızlık korkusu ya da içimizi kemiren bazı duygular nedeniyle olayları kafamızda büyütürüz. Marka oluşturmak ve oturtmak için böyle bir eylemde bulunmak oldukça yanlış bir tutumdur. Şunu unutmamak gerekir ki en kötü karar bile kararsızlıktan iyidir.
İlk adımı atarak markanızı inşa ettikten sonra aynı zamanda periyodik zaman dilimleri oluşturarak, markayı gözden geçirebilme fırsatı yakalarsınız. Sonrasında yeni fikirlerin göz önünde olması ve onları sürekli hatırlayabilmek için bir kenara not alın. Böylece bu yenilikleri ister istemez sürekli hatırlamış olursunuz.
Markanız fikirlerin çokluğunda daha özgün bir hale gelebilir. Sonuçta ortaya ilk çıkan her şey bir şeylerden esinlenir. Ancak esinlendiğiniz bir markayı birebir kopyalamamalı, yeni fikirler üreterek bunu daha özgün bir hale getirmelisiniz.
Yeni fikirlerin bir kenarda olması ile stil kılavuzunda gözden geçirme, inceleme ve güncelleme zamanlarını hızlandırabilirsiniz. Yönergelerin tamamlanması en önemli aşamadır. Sonrasında ise ayda, çeyrekte ve yılda bir olacak biçimde bir takvim oluşturabilirsiniz.
Artık bir marka stili kılavuzu oluşturmak için hazırsınız!
Parça parça alınan notları bir araya getirerek basit bir kılavuz oluşturarak rehberinizi oluşturmaya başlayabilirsiniz. Çizelge takvimine sadık olacak biçimde eklemeler ve düzenlemeler ile basit bir kılavuzu kalın bir romana dönüştürebilirsiniz. Yazıların çok olması yetkinliğinizin artmasıyla doğru orantılı ilerleyecek ve öğrenci iken öğretmen olacaksınız.
İşletmeniz, sattığınız ürün veya hizmetlerden daha fazlasıdır. Güçlü bir marka dünyasına neden piyasadaki tüm diğer seçenekler arasından seçim yapmaları gerektiğini söyler. Bir marka stil kılavuzu, o markaya nasıl sadık kalacağınızı anlatır.
Bazı marka stil rehberleri basit bir referans sağlasa da, bir rehberin kalın bir roman gibi olması, marka için ciddi bir referanstır ve her şey ihtiyaçların iyi belirlenmesine bağlıdır. Önemli olan tüm önemli marka ögelerini listelemektir.