E-Ticaret Nedir?

Codeliva Blog > E-Ticaret Nedir?
16 Mart 2021

E- ticaret yazılımı, online bir mağazada envanter yönetmek, ürün eklemek-çıkarmak, vergi hesaplamak, sipariş takibi, ödeme yöntemleri, siparişi hazırlama, kargolamak ve müşteriye ulaştırmak gibi aşamaların gerçekleşmesini sağlayan motordur. E- ticaret yazılımı ile teknik olarak hiçbir bilgiye sahip olmadan e- ticaret işlemleri kolayca denetlenir. Kullanıcı dostu ara yüzü olan e- ticaret mağazası ile tüm karmaşık süreçler basitleşir.

E ticaret yönetimi, üretici ve tüketici arasında direkt fiziksel olarak bir bağlantı kurmaya gerek duymadan, kişilerin elektronik ortamda iletişim kurarak tüm ticari faaliyetlerini gerçekleştirebilmelerine olanak tanır. İşletmeler, ürünlerini satışı, envanter yönetimi, ödeme yöntemleri ve ürünü alıcıya ulaştırma gibi aşamaları gerçekleştirebilmek için bir web sitesinin gücüne ihtiyaç duyar. Genellikle bulut tabanlı olan e- ticaret yazılımları üçüncü kişi tarafından kullanılan uygulamaları aktif eder. Üçüncü taraflı işlemlerde, muhasebe, müşteri yönetimi ve envanter yazılımı e-ticaret yapısıyla entegre bir çalışma yürütür.

E ticaret mantıksal olarak ele aldığında; sanal bir ortamda gerçekleşmesinden dolayı üreticiyi ve tüketiciyi rahat ettirir. İşletmeler açısından fiziksel bir mağazanın olmaması zaman ve paradan tasarruf etmesini sağlarken, müşteriler açısından bakıldığında artan COVID-19 tehlikesi ve kısıtlamalara karşı kullanışlı bir yöntem olarak tercih edilir. Günümüzde yaşanan bu tip sosyal ve ekonomik değişimlere ayak uydurabilmek için e ticaret yöntemine geçmek, işletmelerin gelişimine katkıda sağlayacaktır.

E ticaret yazılımı ne yapar, e ticaret yazılımının özellikleri, e ticaret platformlarında sıkça kullanılan 2 yazılım yöntemi, e ticarette iş modelleri, e ticaretin faydaları nelerdir, e ticarette müşteri memnuniyeti, güvenli bir e ticaret (GeT) nasıl edinebiliriz, e ticaret paketi satın alırken dikkat edilmesi gerekenler, çevrimiçi ortamda ve gerçek mekanda faaliyet gösteren işletmeler, COVID-19’un e ticaretteki yeri, doğru e ticaret yazılımı ile ihtiyaçları karşılamak gibi birçok başlıkları Codeliva Yazılım olarak ele alacağız.

E-ticaret yazılımı ne yapar?
  • Pazarlamayı kolaylaştırır: Yerleşik SEO, entegrasyon ve optimizasyon gibi özellikler ile Google gibi organik arama motorlarında üst sıralara çıkma olanağı tanır.

  • Nakliye ve vergileri otomatikleştirir: Nakliye ücretleri, konum belirleyerek pazarlama stratejileri vergilerinin hesaplanması, müşterilere e-posta bildirimleri göndermek gibi işlemler otomatik olarak gerçekleşir.

  • Ürünlerin yönetimi: Ürün isimleri ve görüntüleri (miktarı, boyutları vs) e ticaret mağazasında yönetici tarafından işlenir.

  • Müşteri ve siparişleri yönetmek: Müşterinin e ticaret sitesinde ürün siparişinden teslimat aşamasına kadarki tüm süreci yönetmeyi kolaylaştırır. Yönetici bunların kontrollerini sağlar. E ticaret sitesindeki gerekli değişiklikleri yapabilmesine olanak tanır.

  • Kullanıcı deneyimleri ile iyileştirmeler yapmak: Müşteri ihtiyaçlarına e ticaret sitesi üzerinden gereken cevap verilip verilmediği belirlenir. İçinde barındırdığı gerekli çözümler ile süreyi garantiye almak ve hizmet içi anlaşmalar gibi entegrasyonlar ile gerekli iyileştirmeler yapılır. Analitik öngörüler ile yönetim ve optimizasyon imkanı sağlar.

E-TİCARET YAZILIMININ ÖZELLİKLERİ NELERDİR?
E-ticaret yazılımları ile çevrimiçi olarak birçok ürün alım satımı gerçekleştirilir. Mağaza yönetimine yardımcı olmak, ürün stoklamak, stok takibi gibi birçok özellikleriyle kullanıcı dostudur. İşletmeler için en kullanılabilir tarafı kullanım kolaylığı ve özelleştirme seçenekleridir. Yazılımın kendini koruma ve otomatik güncelleme özellikleri ise işletmelere yarar sağlayan ikinci faktördür.

E-ticaret yazılımları için saydığımız özelliklerinin getirisi işletmeler şu şekildedir:

  • Öncelikle bir web sitesi oluşturmaktan daha kolaydır. Web sitelerinde yer alan, web barındırma, alan adları, depolama, bant genişliği gibi birçok özellik e-ticaret siteleri için teknik beceri gerektirmeden bir arada çözüm sunar. Özel e- ticaret yazılımları ise kişiye özel içerik yönetme sistemi, web tasarımı gibi özellikleri ek olarak içinde barındırır.

  • Mağaza vitrinini online ortamda müşterilerin ayağına gider. İyi oluşturulacak sanal vitrin ile sergilenen ürünler müşterilere gerçekte mağaza deneyimi yaşatır. E ticarette mağaza vitrin oluştururken, envanter seçimi, ürün detayları, fiyatlandırma ve daha birçok özellik ekleyip düzenlenebilir.

  • Hızlı ödeme kolaylığı sağlayan e- ticaret siteleri müşterilerine güven sunar. Üçüncü kişi kart işlemcileri ödeme aşamasında otomatik olarak çalışır. PayPal gibi ödeme ağ geçişlerini otomatik olarak yönlendirir. Banka hesabına bağladıktan sonra hızlı ve güvenli ödeme ayrıcalığı sağlar.

  • Ürünü pazarlama araçları ile müşterileri elde tutacak retargeting pazarlama taktikleri mevcuttur. Alışveriş sepetinde unutulan ürünleri hatırlatmak, günlük fırsatlar, hesaba tanımlanan kuponlar, özel indirimler ile müşterileri yeniden hedefler.

  • Drop-shipping seçenekleri sayesinde e-ticaret sitesine ürün envanteri eklenebilir. Toptan ve perakende ürünlerin satımına olanak tanır.

  • E-ticaret yazılımına kayıt olan üyeler diğer pazarlama platformlarına entegre edilir. Müşteri ilişkileri, e- posta pazarlamaları e-ticaret ile bağlanarak pazarlama stratejileri yapılır.

  • Mobil uyumlu bir e ticaret sitesi yönetimi ile müşterilere akıllı telefon ya da tablet üzerinden ulaşmak daha kolay olur. Müşteriler istedikleri zaman ve istedikleri yerden kolayca alışveriş yapma fırsatı yakalar. Uygulama içi satın alma ve mobil kredi işlemleri ile mobil ödeme kolaylığı sağlar.

  • Müşteri memnuniyeti ve destek e ticaret platformlarında devamlılığı sağlamak için önem taşır. Telefon, e-posta, canlı sohbet gibi platformlar aracılığıyla müşteri hizmetleri çözüme kavuşur.

  • Güvenli bir e-ticaret işletme ve müşteri bilgileri için gereklidir. Böylece SSL şifreleme, uyumluluk ve dolandırıcılık gibi işlemlere karşı koruma sağlar.

  • Web sitesinde olması gerekenler ve içerik yönetiminin hazır olması, web sitesinin ön yüzü, ürün sayfaları, politikalar, hakkımızda gibi birçok bölümü hazırlamaya yardımcı olur. Böylece mağazayı tasarlamak, kurmak ve markalaşmak kolaylaşır. Başlangıç aşamasında işletmeye yardımcı olacak çevrimiçi mağaza şablonları e ticaret siteleri için gereklidir.

  • SEO araçlarını belirlemek ve kullanmak başka bir pazarlama yöntemidir. Müşterilerin kayıt altına alınan e postalarına mailler göndermek müşteri çekmeye yardımcı olurken markanın sektördeki prestijine katkı sağlar. Blog oluşturarak arama motoru optimizasyonunda en üst sıralarda yer almada etkilidir. Diğer pazarlama yöntemi olarak blog oluşturulabilir.

  • Kupon kodları, promosyonlar veya hesaba kupon tanımlayarak satışlarda esnek indirimler yaparak müşterileri sitenize çekebilirsiniz.

  • Ürünleri vitrinde sergilerken oluşturulacak içerikler müşterilere ürünleri tanıtır. Müşteriler ise ne alacağını bilmek istediği için bu içerikleri hiç üşenmeden okuyabilir. İyi oluşturulacak ürün içerikleri satış ve ikna etme yöntemlerinden biri olarak ürün incelemelerinde kullanılabilir.

  • En çok satılan ürünler, müşteriyi cezbeden promosyonların ne olduğu raporlamak ve analiz etmek doğru stratejiyi izlemeye yardımcı olur. Böylece gereken iyileştirme alanları belirlenir.

E-Ticaret Platformlarında Sıkça Kullanılan 2 Yazılım Yöntemi
E- ticaret yazılımları kullanımına göre çeşitlilik gösterir. Tercihen sıkça başvurduğumuz 2 yöntemi ele aldığımızda;

1. Şirket içi yöntem:
Geliştiriciler tarafından manuel olarak yapılan kolay güncellemeler ile hataları düzeltmek, sorunları gidermek gibi işlemleri yerinde yaparak yönetme işlemidir. Tüccarların sıkça tercih ettiği bu geleneksel yöntem, içerisinde birçok çözümü barındırır. Esnek kullanımı ile işletme içi problemler daha kolay çözüme ulaşır.

2. SaaS (Hizmet Olarak Yazılım) yöntemi:
Hizmet olarak yazılım veya barındırılan çözümler olarak bilinen çözümlerdir. Teknik olarak daha pratiktir. Geliştirilirken ekstradan tasarım ve kişiselleştirme gibi özellikler yapılması gereklidir. Diğer tüm özellikler tek tıklamayla otomatik olarak entegre edilir. Kişiye özel yapılan e- ticaret yazılımları esneklik ve özelleştirmeler sayesinde sağlam ve kullanışlı bir noktaya ulaşır. Perakendeciler için online mağazalarda kullanılan bandırılan e- ticaret yazılımları fazlasıyla yeterli olur. SaaS yazılıma sahip e- ticaret mağazaları, zamanın 1/3’ lük kısmından tasarruf sağlar, şirket içi çözümler geliştirilir. Düşük bir maliyet ile SaaS yazılımlı e- ticaret mağazasına sahip olunabilir.

E- Ticaret İş Modelleri
Tüm e- ticaret mağazalarının birkaç farklı türü bulunur. İş modellerinin temeline bakıldığında, satan kişi ve satın alanların kim olduğuyla alakalıdır. E-ticaret mağazalarının türleri ise ürünlerin nasıl alınıp satıldığıyla ilgilidir. E-ticarette iş modelleri türlerini 6 başlık altında Codeliva Yazılım olarak ele aldık.

  • İşletmeden Tüketiciye (B2C) Firmadan tüketiciye (B2C) türü, işletmeden ürünü satın alan müşteriyi kapsar. E-ticaret iş modellerinde en çok tercih edilen bu yöntem ile müşteriler ürünleri inceleyebilir ve satın alabilir.

  • İşletmeler Arası (B2B) İşletmeden işletmeye olarak bilinen bu yöntem ile bir işletme başka bir işletmeye ürün ya da hizmet sağlayabilir. İşletmeler arası yapılan bu tip e ticaret modelinde perakendeciler, toptancılar ve üreticiler arasındaki ilişki söz konusudur. Business to Business olarak da adlandırılır.

  • İşletmeden İdareye (B2A) İşletmeden devlete olarak bilinen bu türde, alıcı başka bir işletme olmadığı farkıyla B2B iş modeline benzetilebilir. Yönetimin isteklerini yerine getirmek için istenilen ürün ve hizmetleri satın alan bir devlet kurumu vardır. Kamu kurumları arasındaki işlemler bu iş modelinde gerçekleştirilir. Mali, sosyal güvenlik, yasal belgeler, kayıt işlemleri örnekler bu tip iş modeline örnek verilebilir. Kamu sektörünün dış sektör ilişkilerini düzenlemek ve bilgi alışverişini sağlamak görevleri arasındadır.

  • Tüketiciden Tüketiciye (C2C) Consumer to Consumer, tüketiciler arasında gerçekleşen bu e-ticaret yöntemi ilk olarak ortaya çıkmıştır. eBay sitesindeki açık artırmalar, ikinci el eşyaların satıldığı Let go gibi siteler bu iş modellerine örnektir. Müşteriler arasında ürün alışverişi yapılır. Ortak bir platformdan üzerinden üçüncü kişiler aracılığıyla bu alışverişler gerçekleştirilir.

  • Tüketiciden İşletmeye (C2B) Consumer to Business iş modelinde, kişiler işletmelere ürün ve hizmet sunar. Birçok platform üzerinden gerçekleştirilen bu e-ticaret yönteminde, kullanıcılar en çok sosyal medyalar üzerinden hizmet sağlar. İnternet siteleri tasarlama, web yazılımlar, logolar, fotoğraf ve tasarımlar gibi faaliyetler bu iş modellerine örnek olarak gösterilebilir.

  • Tüketiciden İdareye (C2A) Vatandaş ve kamu kurumları arasındaki alışverişin gerçekleştirildiği bu e ticaret modelinde, devlet kurumlarının kamusal alt yapıda, ürün ve hizmet sağlamasını konu alır. Vergi dairelerine yapılan ödemeler, uzaktan eğitimler, halka paylaşılan bilgiler gibi birçok işlem yelpazesini içerisinde barındırır.

  • E TİCARETİN FAYDALARI NELERDİR?
    COVID-19 salgını sonrası vaka sayılarında görülen artış sanal alışverişin önemini artırmıştır. Mal ve hizmet açısından zengin olan e ticaret yöntemi girişimcilerin yeni pazar alanı olmuştur. E ticaret sitelerinin dinamik olması işletmelerin müşteri portföyünü artırmaktadır. İnternet ortamında sanal ticarette görülen artış, rekabet ortamını yaratmıştır. Bu ortamda yenilikçi olmak, e ticarette en çok faydayı sağlayarak üreticiye en kalıcı başarıyı getirebilmektedir.

    E ticaret yönetiminiz var ise müşterilere 7/24 hizmet sağlayan bir şubeniz var demektir. İşletmelerin sahip olacağı e ticaret yönetimi ürünlerin tedarik edilmesinde, pazarlanmasında zaman ve mekan giderlerinden tasarruf sağlayacaktır. Sanal ortamda yapılan ürün alışverişi satıcı ve alıcı için birçok avantaj sunmaktadır. Bunları ele alacak olursak;

    1. Daha geniş bir müşteri portföyü:

      Tek bir mekana bağlı hizmet vermekten ziyade web sitesi hizmetleri milyonlarca insana kolayca ulaşabilir. Çevrimiçi mağazalar her ilde, her sokakta bir şube olması ve her sokakta bir reklam panosunun bulunması ile aynı özelliktedir. Pazar alanında hedef kitle belirleme, hedef kitleye göre reklam planlamaları yürütmek gibi avantajları ile e ticaret yazılımları bütçe dostudur. E ticaret yazılımları, yanlış ilde ya da yanlış semtte işletme kurma riskini ortadan kaldırır.


    2. Doğru hedef kitle doğru pazarlama:

      Yanlış bir mekanda mağaza açıldığında karşılaşılan problemler sonucunda doğru müşteri kitlelerine hitap etmek olanaksızdır. İşlemenin faaliyet göstereceği yeri belirlemek, mağazayı satın almak ya da kiralamak başlı başına büyük riskler barındırır. Oysa çevrimiçi bir mağaza sahibi olarak işletmenin uzman alanlarına göre hedef kitle ortaya konur. Dünya çapında birçok müşteri kitlesine pazarlanan doğru ürünlerle büyümek markaya değer katar. .


    3. Siz neredeyseniz işinizde orada:

      E ticaret yazılımlarının en önemli avantajlarından biri de işlerin her yerden yürüyebilmesidir. İnternet erişimi olan bilgisayar ya da cep telefonu ile ihtiyaç duyulan her konuda işyerinizi yönetebilirsiniz. Mekan kaygısı olmadığında sıkı çalışma saatlerine de gerek kalmaz. .


    4. Müşterilere konforu yaşatmak:

      Müşterilerin sanal alışveriş yapmalarındaki en önemli etken tüm ihtiyaçlarını bir yere gitmeden karşılayabilmeleridir. Sabit bir mağazada alışveriş yapabilmek için hazırlanmak, evden çıkmak, trafiğe takılmak ya da alışveriş sonrası ödemelerde sıra beklemek gibi etkenler vardır. E ticaret mağazaları tüm bu aşamalara gerek kalmadan mağazalarını müşterilerinin ayağına getirirken konfordan ödün vermez. .


    5. Açılış, kapanış saatleri yok:

      Sanal ortamda yer alan tüm web siteleri internet bağlantısı olduğu sürece 7/24 hizmet vermektedir. E ticaret siteleri yine aynı günün her anında müşterilerinin yanında olur. Müşteriler dilediği zaman alışveriş yaparken işletmeler kar marjını artırır. Konfor müşteriler için ne derece fazla olursa işletmelere o derece fayda sağlar.


    6. Ürün stoklama ve daha indirimli satabilme imkanı:

      Gerçek mekanda faaliyet gösteren işletmelerin konuma ihtiyaç duymaması, mülk masrafları, personel giderleri, mağaza içi harcamalar gibi maliyet gerektiren sorumlulukları vardır. Çevrimiçi mağazalar için harcama miktarı düşer. Böylece ürün stoklama, depolama alanı gibi harcamalar için daha fazla para kalır. İşletme bazen ek fayda sağlamak için, stoksuz direkt satış yaparak da gelir elde edebilir. E ticaret mağazaları ile gerçek mekandan kaygısı olmadığından müşteri kitlesini artırmak için ürünlerde indirim yapılabilir.


    7. Envanterleri organize etmek ve yönetmek:

      E ticaret yazılımları ile tüm işlemler otomatik olarak yerine getirilir. Sipariş verme, ödeme, uygulama, stok takibi ve yenilemesi gibi işlemlerin birçoğu e ticaret siteleri ile otomatikleştirilir. İnsan hatasının önüne geçmeye yarayan e ticaret siteleri ile işçilik maliyetleri azalırken zaman işletme sahibine kalır.


    8. Yüksek potansiyel ile hedef kitle belirleme:

      E ticaret sitesinde otomatik olarak yerine getirilen her şey ayrıca işletmeler için veri akışı sağlar. Müşterilerin en çok tercih ettiği trend ürünleri belirleme, en çok satış yapılan gün ve aylar, hafta içi ve hafta sonu siparişler ve daha fazlasını e ticaret yazılımları karşılar. Kısacası işletmelerin sahip olacağı e ticaret yazılımları, veri toplama, raporlama ve bunlardan faydalanabilme avantajı sağlar.


    9. Ölçeklendirme ile müşterilerin özel hissetmesi:

      Veri depolama ve raporlama ile müşterileri tanır ve ihtiyaçlarını belirleriz. Müşterileri tanırken kişiselleştirilmiş ürünler karşılarına çıkarırken onların kendisini değerli hissetmesini sağlarız. Özel olarak edinilen e ticaret yazılımı ile müşteri etkileşimleri kayıt altına alınır. E ticaret sitelerine veriler işlenirken, CRM (Müşteri İlişkileri Yönetimi) yazılımı içinde barındırır ya da bilgiler entegre edilir.

    E ticaret siteleri kısaca satıcılar için;

    • Mekan kaygısı olmadan aktif pazar ortamı sağlar.
    • Hızlı ve sonuç odaklı çözümler sunar.
    • Müşteri odaklıdır.
    • Düşük maliyetlidir.
    • Güvenli bir prestij ve marka bilinirliği yaratır.
    • Müşteriler açısından;
    • Zamandan tasarruf sağlar.
    • Güvenli hizmet sunar.
    • Karşılaştırma bakımından kolaydır.
    • Tercihlerin çeşitliliği artar.
    • Aranılan ürünlere pratik ulaşılır.

    E TİCARETTE MÜŞTERİ MEMNUNİYETİ
    İşletmelerin e ticaret hizmetindeki kalitesi müşteri potansiyelini belirlemektedir. Üretici, müşterilerinin sorunlarını hızlı ve zamanında çözüme ulaştırdığı takdirde değeri anlaşılacaktır. Müşteriler reel ortamda olduğu gibi sanal ortamda da ilgi alaka beklentisi içindedir. Bu nedenle e ticaret yönetimi müşterilerinizin beklentisini karşılayacaktır. E ticarete sahip işletmeler müşterilerinin beklenti ve ihtiyaçlarına göre hizmet sunmalıdır.

    E ticarete sahipseniz rekabet ortamındaki artışları da göz önünde bulundurmanız gerekecektir. Müşteri memnuniyeti bu ortamda sağlayabileceğiniz avantajlardan en önemlisi olacaktır. Sahip olacağınız doğru bir e ticaret ile hem müşterilerinizin beklentilerini karşılamış olacak hem de sektörün en çok tercih edilen işletmesi olabileceksiniz.

    GÜVENLİ BİR E TİCARET (GeT) NASIL EDİNEBİLİRİZ
    Güvenli e Ticaret (GeT), alışveriş esnasında ödeme yaparken paranızı güvence altına alan sisteme denilmektedir. E ticaret sitesinden satın almış olduğunuz ürün, ödeme yaparken güvenli bir şekilde sistemde bekletilir. Ürününüz beklediğiniz gibi gelmediği takdirde ya da zarar görmüş şekilde geldiği takdirde, ürünü satıcıya tekrar kargolayabilirsiniz. Bu süre zarfında paranız, e ticaretin (GeT) havuzunda onaylamadığınız sürece bekletilir. E ticaret yöneticisi probleminizi çözdüğü zaman (GeT) havuzunda bekletilen parayı onaylayıp satıcıya aktarma işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Ancak unutulmamalıdır ki onay işlemlerinde belli bir süre vardır. Örneğin ürününüz sorunlu geldi ve sizde kargolama işlemini geciktirdiniz. Bu durumda Güvenli e Ticaret (GeT) sisteminin havuzunda bekletilen para, zaman aşımına uğrayarak otomatik olarak onaylama işlemini gerçekleştirir. Diyelim ki kargolama işleminizi gerçekleştirdiniz ve ürününüz elinize istediğiniz gibi ulaştı ve sizde Güvenli e Ticaret (GeT) sisteminde havuzda bekletilen parayı onaylamadınız. Güvenli e Ticaret (GeT) bu noktada da satıcıyı mağdur etmeyerek havuzda bekletilen parayı satıcının hesabına otomatik aktaracaktır. Yine ürün iadelerinde de güvenli e Ticaret (GeT) havuzunda, iptal-iade işlemlerinizi gerçekleştirdikten sonra paranızı geri alabilirsiniz.

    Güvenli e Ticaret (GeT) yöntemi hem alıcı hem de satıcı için risk durumunu ortadan kaldırmaktadır. Alıcının onayı olmadan hiçbir işlemi gerçekleştirmediği gibi satıcıyı da zor durumda bırakmayarak, unutulan onay işlemlerini zamanı geldiğinde satıcının hesabına aktarmaktadır. E ticaret sitesi aldığınızda, Güvenli e Ticaret sistemini mağazanızda aktifleştirmek müşterileri potansiyelinizi artıracaktır. Güvenli e Ticaret sisteminin sunmuş olduğu avantajlar sayesinde alıcı ve satıcı arasında maddi açıdan problemler ortaya çıkmayacaktır.

    E TİCARET PAKETİ SATIN ALIRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
    E ticaret sitesi kurmanın yanı sıra, olası teknik problemler karşısında profesyonel bir ekiple çözüm sunmak önemlidir. E ticaret sitesi sahibi iseniz müşteri memnuniyeti daima ön planda olmalıdır. Bunun olabilmesi içinde satın alınan e ticaret paketinin kaliteli olması yararınıza olacaktır. E ticaret paketi satın alacağınız firmalar bu aşamada önemli bir kriterdir. Firmalar sizlere asılsız ve gereksiz vaatlerde bulunuyor ise bu güven açısından bir sorun olacaktır. Satın alacağınız ürünün kalitesi ne kadar iyi olursa olsun, e ticaret paketinin arka planındaki yönetim paneli yetersiz ve sorunlarınıza çözüm bulamıyor ise bu durum işletmenizin zararına olacaktır. Bu nedenle e ticaret paketi satın alma aşamasında sorunlarınıza çözüm odaklı olup olmadığı tespit edilmeli ve taraflar arasında yapılacak sözleşmeye bu doğrultuda dikkat edilmelidir.

    Günümüzde birçok e ticaret paketleri satılmaktadır. Sunulan seçenekler arasında bir kararsızlık yaşanabilir. Kişiler kararsız kaldıkları durumlarda genelde kurumsal firmalara yönelebilir ya da kurumsal olmayan daha ucuz sitelere yönelebilirler. Ancak sizin için en doğru kriteri belirleyen faktörün bunlar olmasından ziyade, almış olduğunuz e ticaret sitesinin arka planındaki ekibin bilgi ve tecrübesi olmalıdır. Örneğin; büyük bir x işletme, gerekli e ticaret sitesini y firmasından temin etmişse bu firma benim için güvenlidir mantığıyla hareket edilmemelidir. İşletmenin almış olduğu e ticaret paketi ile iletişime geçilip doğru sorularla güvenilir olup olmadığı anlaşılabilir. Gerekli bilgi ve donanım sahibi olmayan ve size her şeyi sunan firmalar ile alışveriş yapmamanızı öneririz. Çünkü olası sorunları çözebilecek bir merci bulamayacağınızı hatırlatırız.

    ÇEVRİMİÇİ ORTAMDA VE GERÇEK MEKANDA FAALİYET GÖSTEREN İŞLETMELER
    E ticaret sitesine sahip işletmeler müşteri potansiyeli açısından, e ticarete sahip olmayan işletmelere göre daha önde olduğunu hatırlatmakta fayda var. Sanal vitrinler müşterinin ayağına gitme alternatifi sağlarken fiziksel vitrinler bunun tam tersini yapar. E- ticaret vitrinlerinin müşterisi gerçek ortam müşterilerine göre daha fazladır. Çünkü müşteriler rahat bir ortamda herhangi bir gerçek kişi olmadan daha rahat hareket etme fırsatı yakalar.

    Her iki ortam, doğru bir strateji izlendiğinde kendilerini geliştirebilir. Çevrimiçi bir e ticaret sitesinin müşteriye erişimi ve müşterinin isteklerini belirlemesi daha kolaydır. Ürünleri müşteri memnuniyetine göre belirleyip gerçek vitrinlere eklemek fiziksel mağazalardaki satışlarda üstün bir artış sağlayacaktır. Dolayısıyla insanların boş zamanlarını gezmeye ayırdıkları vakitleri fiziksel mağazada iyi değerlendirilmiş ürünlerle doldurmak markaya prestij katar.

    COVID-19’un E-Ticaretteki Yeri

    Ülkemizde meydana gelen bazı olağanüstü durumlar e ticaretin gerekliliğini karşımıza çıkarmıştır. Yakın zamanda yaşadığımız ve halen tedbirleri devam etmekte olan Korona virüs (Covid-19), birçok sektörü etkilemiş ve etkilemeye devam etmiştir. Kendini yenilemeyip tekrara düşen işletmeler ise ya olduğu yerde saymış ya da ömürleri kısa olmuştur.

    Virüs ilk ortaya çıktığında, alınan tedbirler doğrultusunda insanlar mağazalara fiili olarak gitmek yerine, ihtiyaçlarını e ticaret sitelerinden karşılamışlardır. E ticaret yöntemi bu noktada insanlığın olmazsa olmazı haline gelmiştir. Alınan tedbirlerin yanında uygulanan yasak, ve karantina dönemleri bizi online alışverişe yönlendirmiştir. E ticaret siteleri bu dönemde insan ihtiyaçlarına en iyi cevap veren yöntemlerden biri olmuştur.

    E ticaret yöntemi, virüs zamanında patlama yaşayarak gerekliliğini halen devam ettirmektedir. Teknolojik yeniliklere ayak uyduran işletmeler, sahip oldukları e ticaret siteleri sayesinde avantajlı konumlarını daha da avantajlı hale getirmiştir. Böylece kar marjları, e ticaret yöntemine sahip olmayan işletmelere göre daha da artmıştır. Karantina döneminde yaşanan olaylar e ticaretin gerekliliğini vurgulayarak olağanüstü durumlarda işe yararlılığını ortaya çıkarmıştır.

    Ticari anlamda yeniliğin öncüsü günümüzde teknoloji olduğu kabul edildiğinde, sanal ticaret ilk teknolojik hareket olarak gözümüze çarpmaktadır. Sanal ticareti oluşturan e ticarete sahipseniz, müşterilerinize hizmet veren 7/24 bir mağazanız var demektir. Üstelik bu mağaza satıcı ve müşteriye zaman, mekan ve parasal gibi alanlarda avantaj sağlamaktadır.

    DOĞRU E-TİCARET YAZILIMI İLE İHTİYAÇLARI KARŞILAMAK
    • Sanal pazarda, e- ticaret paketi ya da alışveriş sepeti yazılımları kullanan işletmeler için bir e- ticaret sitesini yönetmek çok kolaydır.
    • Bulut yazılımlarda barındırılan e- ticaret siteleri ile işletmeler tüm verilere ihtiyaç duydukları zaman kolayca erişim sağlar.
    • Mevcut web siteleri bulunan işletmeler için yapılacak alışveriş sepeti yazılımları en mantıklı çözümler arasında olur.

    E-ticaret mağazasına sahip yeni ya da mevcut işletmeler müşteri ile doğrudan etkileşim kurar. Geniş müşteri tabanı ile satış oluşturmak e- ticaret yazılımları ile kolaylıkla sağlanır. Bulut tabanlı yazılım ile açılan çevrimiçi mağaza kullanıcılara, var olan mağaza deneyimini en üst düzeyde yaşatır. İşletme açısından, envanter yönetimi, ödeme ve lojistik yönetimi kolaylaşır.

    Alışveriş Sepeti Yazılımı Nedir?

    İşletmelerin sahip olduğu web sitelerinde yapılacak bazı değişiklikler, alışveriş sepeti yazılımlarının konusu içindedir. E ticaret yazılımı ile olmayan web sitelerine e ticaret yazılımlarının birtakım özellikleri atanır. Ürün stoğu, takibi, listelenmesi, işlenmesi, satın alınması gibi özellikleri içinde barındırmayan web siteleri için alışveriş sepeti yazılımları tercih etmek yeterli olabilir. Web sitesini tam donanımlı bir e ticaret sitesi özellikleri ile donatmak ise oldukça maliyet gerektiren bir durumdur.

    E-ticaret yazılımı ile alışveriş sepeti yazılımı arasındaki fark nedir?
    Neye baktığını bilen yöneticiler, işletmeleri için en doğru yazılımı seçebilir. Halihazırda e ticaret sitesi olan bir işletme için alışveriş sepeti yazılımı yapmak mantıklı olur. E ticaret yazılımları, çevrimiçi bir mağaza açmak, çalıştırmak, yönetmek gibi yönleriyle alışveriş sepeti yazılımlarına benzer. Ancak ikisi arasında özel işlevler olmasından dolayı farklılıklar mevcuttur.

    Tam özellikli, istenilen her şeyin birada olduğu bir sanal alışveriş çözümüne ihtiyaç varsa, e ticaret yazılımını tercih etmek gerekir. Çünkü e- ticaret yazılımları içerisinde web siteleri ve tasarımlarını barındırma özelliği taşırken, vitrin oluşturma, ödeme işlemleri, satıcı araçları (filtreleme, konumlama vs.), pazarlama yöntemleri, güvenlik gibi seçeneklerle e ticaret mağazasını oluşturmaya ve büyütmeye yardımcı olur. E ticaret yazılımları bir web sitesini oluşturmaya yardımcı olurken hazırda kullanılan web sitelerine blog entegre etmeye yardımcı olur. Oluşturulan çekici arayüz tasarımları ile kullanıcı deneyimini en keyifli ve konforlu sunma fırsatı doğar.

    Diğer yandan alışveriş sepeti yazılımları mevcutta var olan bir web sitesi için ürün ve hizmetlerin listelenmesi ve ödeme yöntemleri için bir yol oluşturmaya yarar. E ticaret sitelerine kıyasla alışveriş sepeti yazılımları, web sitesi eklenti ve uzantıları şeklindedir. Alışveriş sepeti yazılımlarında, sanal vitrin oluşturma, ödeme tercihlerini belirleme gibi sınırlamalar mevcuttur. Satıcı araçlarını kullanıma sunarken bazı özelleştirmelerde yapılabilmektedir. E ticaret sitelerine kıyasla alışveriş sepeti yazılımları, belirlediği sınırlamalar ile çok da kullanışlı olmayabilir.

    E ticaret yazılımı ile eksiksiz çevrimiçi araçlara sahip olurken, alışveriş sepeti yazılımlarında mevcut web siteniz için bazı eklemeler yapabilirsiniz.

    E ticaret yazılımları ve alışveriş sepeti yazılımları arasındaki farkı Konya Codeliva Yazılım olarak belirledik. Siz de işletmeniz için doğru araştırmayı yaptığınızdan emin olarak en yararlı olanı tercih etmelisiniz.

    5 Adımda E Ticarete Başlamak
    E ticarete başlamadan önce ne üzerine ticaret yapılacağı konusunda fikriniz olması gerekirken sizi en iyi tanıtan bir markanızın da olması gerekir. Konya Codeliva Yazılım olarak 5 adımda başlıkları belirlerken detayları sizler için derledik.

    1. Bir fikir bulun ve kararlı olarak geliştirin.

      İşletmenin ortaya çıkması için fikirler önemlidir. İnsanların ihtiyaçlarına cevap verecek fikirler ile gerçekçi bakış açısına sahip işletme sahipleri için başarı kaçınılmazdır. Yüksek kar marjı sağlayacak pazar arayışı içine girmek, ideal müşterileri belirlemek ve müşteriye değer veren teklifler sunmak şirketin rekabeti açısından öne geçmesini sağlar.


    2. Kar getirisi yüksek pazara girmek.

      İşletmenize değer katacak bir fikir ve marka yüzüne sahip olma aşamasındayken Pazar araştırmasını bir yandan yürütmek gereklidir. Rakiplerin stratejilerini belirlemek, fiyatlandırmalarını takip etmek, olası krizleri ortaya koymak gibi analizlerin markaya getireceği değişimlerden korkmadan harekete geçin.


    3. Ürün stoklamak için bir toptancı belirlemek.

      Envanter çeşitlendirmek, stoklamak için güvenilir bir aracı belirlemek gerekir. Üreticiler için böyle bir kaygı olmaz. Ancak tedarikçiden satın alanlar için bir bütçe araştırması yapmak yarar sağlayacaktır.


    4. Markanız yüzünüzdür.

      Fikir aşaması markanın oluşumuna yön verir. Marka bilinirliği yaratacak bir isim bulmak, logo oluşturmak, renk, tasarım ve slogan belirlemek kurumsallaşmanın en önemli adımlarındandır.


    5. E Ticaret sitenizi edinebilirsiniz.

      Pazara girmek için gerekenleri karşıladığınızı düşünüyorsanız e ticaret sitesi edinip çevrimiçi platformda yer alabilirsiniz. Markanızı duyurmak için sanal ortam iyi bir araçtır. E ticaret sitesinde ürünleriniz için oluşturacağınız benzersiz vitrinler, içerikler ve daha birçok şey ile marka bilinirliğinizi sağlarken işletmenize değer katabilirsiniz.

    E ticaret platformuna hangi özellikler dahil edilmelidir?
    E ticaret siteleri tek başına bir noktada yeterli olabilir. E ticaret platformuna dahil edilecek bazı özelliklerin olası problemlere çözüm olabilmesi için aramanız gereken özellikleri Codeliva Yazılım olarak sıraladık;

    • Envanter kontrollerinin sağlam yapılması, gerçek zamana bağlı fiyatlandırmalar ve güncel etiket fiyatları için tedarikçilerle yapılacak entegrasyonların olması,
    • E ticaret sitesinin görünürlüğünü artırmaya yarayacak SEO araçları, esnek promosyonlar, kuponlar, siparişleri organize etmek, müşterileri yönetebilmek, tam güvenlik ve dolandırıcılığı önlemeye yarayacak araçlar gibi özellikleri barındırması,
    • İşletmenin temel işlevleri yerine getireceği tüm özellikler, ürün incelemeleri vs. ile tam donanımlı bir e ticaret platformu ile müşterinin para harcayacağı uygulama sayısını azaltmak,
    • Masaüstü uyumluluk tek başına yeterli olmaz. Son zamanlarda teknolojinin ilerlemesi ile mobil kullanım alanlarının artması e ticaret sitelerini mobillere taşımıştır. Mobil uyumlu bir web sitesine sahip olmak için site tasarımı, ödeme yöntemleri, kolay gezinti ve daha birçok özelliği içinde barındırması gerekir. Kullanıcı tarafından olumlu sonuçlar alabilmek için her platformda çalışabilen bir e ticaret yönetimine sahip olmak gerekir.
    • Kullanımı kolay bir e ticaret sitesi konforun en üst düzeyde olması demektir. Kullanıcıların ekstra çaba sarf etmesini gerektirmeyen, teknik bilgiye yer bırakmayan e ticaret sitesine sahip olanın getirisi yüksektir.
    • Maliyet dengesi gözetilerek, dahil edilen özelliklere göre fiyatlandırma planlaması yapılmalıdır. Ücretsiz e ticaret siteleri aslında daha fazla maliyet gerektirir. Ücretsiz e ticaret sitelerinde saklama, güvenlik, tasarım için ekstra ödemeler yapmak gerekir. Bu nedenle e ticaret sitesine harcanacak miktarlar gerçekçi olarak ortaya konulmalıdır.

    Satışları Artırmak İçin Kullanmanız Gereken Sosyal Etkileşimler
    E ticaret satıcılarının, siteleri için kullanacağı pazarlama kanalları ve sosyal etkileşimleri satışları artırır. Sosyal medya kanalları, müşteri etkileşimindeki trendler arasında olduğunu göz önüne aldığımızda iyi bir pazarlama aracıdır.

    Ürünlerin imajı veya indirimleri gibi etkenler müşteriyi satın almak için tetiklemeye yarar. Onları etki alanının bir parçası haline getirecek tüm araçları kullanmak gerekir.

    Sosyal kullanım alanlarında e ticaret deneyiminin bir parçası olan müşterilerin diğer müşterileri etkileme gibi bir istisnada söz konusudur. Odak noktadaki gerçek müşteriler sosyal kanıt olarak belirlenirken başka müşterileri yakalamak için stratejiler oluşturulmalıdır.

    Sosyal kanıtın kullanılabileceği birkaç yolu incelersek;

    • Ürün incelemek:

      Tüketicilerin yüzde altmış beşi satın almadan önce genelde ürünler hakkında bilgi sahibi olmak istiyor. Ürün incelemeleri kısmına derecelendirme, yazılı referans, resim veya video eklemek insanların dikkatini çekecektir. Müşteriler ürünleri satın alırken üçüncül kişiler tarafından yapılan puanlamalar (yıldızla ürüne oy veren kullanıcılar) etkili olacaktır.

      Yüksek puana sahip farklı kategorideki ürünleri, e ticaret mağaza vitrininin ilk sıralarında sergilemek gereklidir. Sosyal medya gönderilerinde, ücretli reklamlarda, e posta pazarlamalarında yüksek puanlı ürünleri müşterilere sunmak e ticaret mağazanızdaki trafiği artırmaya yardımcı olacaktır. Kullanıcılar satın aldıkça yorum ve oylama yaparak ürününüzün pazarlamasına katkı sağlayacaktır.


    • E ticaret sitesindeki soru-cevap kısımları:

      Ürünlerin bulunduğu sayfalara ait soru-cevap kısımları e ticaret sitesinin popülaritesini artırır. Müşterilerin satın bir ürünü satın almaya karar verirken soru-cevap kısımlarını okuması ikna etmeye yardımcı olur. Soru-cevabı yapanlar ürünü kullanan kişiler olması bile etkili bir yöntemdir. Soru-cevaplar ürünlerle alakalı olarak (ayakkabı topuğunun yüksekliği veya mağazadaki bir ürünün diğeriyle uyumu gibi) yapıldığında okuması keyif verebilir.


    • E ticaret mağazası çalışanın tercihleri

      Ürünleri memnuniyeti hakkında e ticaret mağaza çalışanlarının yorumları diğer etkili bir yöntemdir. E ticaret mağazasına hizmet eden çalışanın kim olduğu, pozisyonu gibi bilgilerini eklemek gerçekçi bir tutum gösterir. Çalışanların sunacağı öneriler ile ikna etmenin gücünden faydalanılabilir.


    • E posta yöntemiyle haberdar etmek:

      E posta kanalları aracılığıyla e ticaret mağazası üye müşterilerine hatırlatıcı mailler gönderilebilir. Müşterilere yeni ürünler, indirime giren ürünler, kuponlar ya da sepette unutulan ürünler hakkında hatırlatma mailleri göndermek, müşteriye tekrar kazanma yöntemlerindendir.


    • Sosyal medya kanalları

      Müşterilerin aktif olarak kullandığı trend olan sosyal mecralarda yer alarak, müşterilerin markanız ile etkileşime geçmesi, ürünlerinizi tanıtma fırsatı yaratır. Herkesin görebileceği hikaye paylaşımları ile markanız ile ilk etkileşim başlar.

      Popülaritesi yüksek kişiler ile iş birliği yaparak hikayelerinde mağazanızı tanıtmak birçok kullanıcıya ulaşmaya yardımcı olur. Hikaye kısımlarında, indirimde olan ya da en yüksek puana sahip fırsat ürünleri yayımlamak e ticaret mağazasında trafik yaratırken satışları artırır.


    • E ticaret sitesindeki gerçek kullanıcıları linklemek

      Çevrimiçi e ticaret mağazasında ürün satın alan kişilerin kimler olduğunu gerçekçi olarak tanıtmak etkili bir yöntemdir. Ürünü satın alan kişilerin, ürün ile birlikte fotoğraflarının olması ya da ürünü kullandığı yeri göstermesi kullanıcılara güven verir. E ticaret sitesini sosyal hayat ile ilişkilendirmek satışlarda fark yaratacaktır.

    Sonuçta; Sanal ticarette ürün pazarlamanın günümüzdeki en etkili yöntemi artık sosyal mecralardır. Sosyal kanıtlardan biri olan tanınmış kişiler müşterileri olumlu etkiler. Tanınmış kişiler aracılığıyla kullanılan ürünler ve ürün deneyimleri hakkındaki düşünceleri ise müşterilere güven verirken kar marjını yükseltir.

    E Ticarette Müşteri Deneyimlerini İyileştirmek İçin 5 İpucu

    E ticaret sitelerinin artmasıyla birlikte küçük ve orta ölçekli birçok işletme için rekabet alanı ortaya çıkardı. İşletmelerin rekabet ortamında öne çıkabilmesi için ürün ve fiyattan daha fazlasının bilincinde olması gerekir. Müşteri trafiğini artırmak, arama motorlarında üst sıralarda yer almak, gereksiz reklam planlamalarından kaçınarak maliyeti azaltmak, doğru hedef kitleye doğru reklam yaparak bütçe dostu planlamalar yapmak gibi birçok faktör sanal ticaret hayatında yer aldı. Devamlı olarak kendini yenileyebilen, müşteri deneyimlerini dikkate alan e ticaret siteleri müşterilerin marka bağlılığını artırmayı başardı. Müşteri deneyimlerini optimize etmek hem B2B hem de B2C müşterilerini memnun etmeye yardımcı olur. Müşteri deneyimlerini e ticaret ortamında iyileştirebileceğiniz 5 öneri;

    1. Müşterilerinizi Tanıyın

      E ticaret mağazanızda rakiplerinizden üstün bir müşteri deneyimi sunmak için, ziyaretçilerin tercihlerini, özelliklerini ve davranışlarını anlamak gerekir. Müşteriler hakkında bu verileri edinmenin en kullanışlı yolu, e ticaret ve CRM grafik tablolarından yararlanmak ya da sitenizi Google Analytics gibi ortamlarda analiz etmek gerekir. Site trafiğini makro düzeyde ele alarak kullanıcıların eğilimlerini belirleyebilir ve yeni müşterileri, tekrar alışveriş yapanları, yerel ve uluslararası ziyaretçileri, masaüstü ve mobil platformları takip edebilirsiniz. E ticaret sitesinin etki alanlarını ölçmek bütünsel bilgiler edinmeye yarar. İşletmeniz için en zayıf ya da en iyi olduğunuz alanları belirlemek ve gerekli iyileştirici stratejileri uygulamak için bu platformlardan faydalanılır.


    2. Mobil ile Optimize Etmek

      E ticaret sitelerindeki oturumların birçoğu akıllı telefondan gelmektedir. Mobil cihazlarla optimize edilen e ticaret vitrinleri alışverişi kolaylaştırır. E ticaret sitesi duyarlı bir tasarım kullanılarak ayarlandığında mobil cihazlara otomatik olarak optimize edilir. Böylece mobil uygulama için maliyet gerektiren yeni bir site yapmanıza ihtiyaç kalmaz. Tarayıcı penceresi masaüstü görünümünde küçülerek mobile optimize edilmiş olur. Her iki durumda da e ticaret sitesinin kullanıcı deneyimine uygun olması gerekir. Mobil deneyimde, kategori, ürün ve ödeme kısmı için tüm bileşenleri düzene katıp masaüstü deneyiminin tüm özelliklerini içerebilirsiniz. Her cihaza uyumlu bir e ticaret sitesi ile alışveriş yapmak gün boyunca müşterilere iyi bir deneyim yaşatır.


    3. Bilgileri Kişiselleştirmek

      Kişiselleştirme yapabilmek için verileri depolamak gerekir. İşletmelerin e ticaret sitelerinde yapacağı kayıt işlemlerinde kullanıcı bilgileri organik olarak depolanır. Bilgiler kişiler ile ilişkilendirilerek e posta veya cep telefonu yoluyla geri bildirimler yapılır. E posta veya cep telefonu bilgilerini kayıt aşamasında istemek bu noktada gereklidir. Bu şekilde kayıtların tutulmadığı bir e ticaret sayfasında müşteriler anonimdir ve geri bildirim alamadıklarında ortadan kaybolurlar. Kullanıcıların tarama ve sipariş geçmişine göre ürün önerileri, hedef promosyonlar gibi taktikler e ticaret sitesindeki kayıtlar aracılığıyla yapılır.

      Bu verileri kaydeden işletmeler birçok sosyal mecrada kullanıcıları ile tekrar temasa geçtiklerinde daha tutarlı ve alakalı ürünler ile müşteri deneyimlerini iyileştirebilirler. B2B odaklı şirket türleri coğrafi bölge, cinsiyet vs. gibi kriterlere göre müşteri segmentleri ortaya koyar. Böylece benzersiz envanter ve fiyatlandırmalar ile kişiselleştirilmiş ürün kataloglarını müşterilerine sunar.


    4. Ödeme Yönteminin Kolay Olması

      Müşterilerin, dönüşlerini optimize etmek ve e ticaret sitesinden hemen ayrılmalarını önlemek için ödemeyi mümkün olduğunca basit tutmalısınız. Ürünler sepete atıldıktan sonra ödeme aşamasını tek bir sayfada sıkıştırmak yerine önemli ögeleri ayırarak güven sağlamalısınız. Kart bilgileri, faturalandırma, ürünü son kez inceleme gibi aşamalar müşterilerin odaklanmasına da yardımcı olacaktır. Konya Codeliva Yazılım olarak e ticaret siteniz için ödeme yönteminin kolaylığı ve siparişi kimin yaptığını bilmek için izlemeniz gereken birkaç yöntem;

      • Sanal vitrinden ürünü beğenen ziyaretçilerin amacı bir an önce o ürüne ulaşabilmektir. Bu nedenle sepetteki ürünün ödeme aşamasına geçildiğinde onları tanıyabilmek için müşteri bilgileri kayıt altına alınmalıdır. Google hesabı ya da e posta gibi hızlı kayıt alternatifleri müşterileri bezdirmeden ürünü satın almalarını sağlarken, bilgilerinin de tutulabilmesine olanak tanır. E ticaret sitenize bu bilgiler ile yeni ürünler ekleyerek müşterilerin karşısına tekrar çıkma fırsatı yakalarsınız.
      • Kalıcı çerezlerden faydalanarak alışveriş sepetinin içeriklerini kullanıcılar siteden ayrıldıklarında bile tekrar karşılarına çıkarır. Sepette unutulan ürünü hatırlatmak ya da sipariş ettiği ürüne benzeyen ürünlerle tekrar kullanıcı karşısına çıkmak dönüşüm oranlarını iyileştirir.
      • Müşteriler siparişi tamamlayıp ödemeyi gerçekleştirmesi için üçüncü hizmet sağlayıcılarına bilgilerini paylaşmaları için yönlendirilmekten rahatsız olurlar. Bu nedenle ödeme seçenekleri en güvenli biçimde yapılmalıdır. Müşterilere güven sağlamak için ödeme süresince işletmeler, kullanıcıları alan adlarında tutmak için SSL sertifikalarını korumalıdırlar.


    5. Dijital Pazarlama Yöntemlerine Ağırlık Vermek

      Birçok işletme dijital pazarlama yöntemlerinden uzakta ilerleyerek yetersiz bir şekilde ilerlemeye çalışmaktadır. Ürün pazarlamacıları tüm dijital pazarlama kanalları için ayrı ayrı deneyim oluşturmalıdır. Sosyal etkileşimlere ağırlık vermeli, kullanıcıların ağırlıklı olduğu sosyal medya kanallarında reklam hazırlıkları yapılmalıdır. Müşterilerin e ticaret sitesindeki incelediği ürünleri, kullandığı uygulamalar aracılığıyla tekrar pazarlamalı ve bunun için popüler uygulamalarla ortak hareket edilmelidir.

      Tüketiciler, çevrimiçi hesap oluşturup, kayıtlı alışveriş sepetleri ve sipariş özetleri hakkında bilgi mesajları almayı olumlu karşılamaktadır. Müşterilere yeniden alışveriş yapma olanağı tanıyan hedefleme kampanyaları işletmelere olumlu sonuçlar getirir. E ticaret ve pazarlama taktikleri ile iyileştirilmiş etkileşimleri, dönüşümleri, ölçümleri takip eden işletmeler pazarda güçlü bir yer edinir.

    Müşteri Deneyimlerinin Önemi
    E ticaret sitenizde devamlı olarak alışveriş yapacak sadık müşteriler ikinci tür müşterileri de yakalayabilmenize olanak tanır. Birçok büyük marka müşteri deneyimleri önem verip hizmet sunmak için yoğun yatırımlar gerçekleştirdi. Bu durum yeterince yatırım yapmayan küçük ve orta ölçekli işletmeleri geride bıraktı. E ticaret sitenizde düzenli etkileşimler sağlayabilmek için alakalı ve tutarlı reklam planlamaları yapılması gereklidir. İşletmeler için reklam çalışmalarının büyük bir kısmını bu planlar oluştururken kar marjını da artırmaya yardımcı olur. Müşteri deneyimi istatistiklerine baktığımızda;

    • Kullanımı kolay bir e ticaret sitesi ile müşteri takipleri hızlı bir şekilde gerçekleşir, müşteri memnuniyeti sağlanır.
    • Müşteri geri bildirimlerini arayan müşteriler daha önceden satın alanların deneyimlerini merak ederler. Markaya bağlılık ve güven oluşturmak için müşteri geri bildirimlerini göz ardı etmemek gerekir.
    • Müşteri deneyimlerinden kötü dönüşler alan ürünleri tespit edip iyileştirmeler yapmak mevcut olumsuz durumu düzeltmeye yardımcı olacaktır.
    • Olumsuz müşteri deneyimlerini telafi edebilmek için şikayeti düzeltmek ve tekrarlanmasını önlemek gerekir.
    • Müşteri deneyimi ne derece iyi olursa müşteriler ürünün fiyatlarını göz ardı ederler. Lüks ve gösterişi seven müşteriler için özellikle bu kriteri dikkate almak işletmenin yararına olacaktır.

    Müşteri Deneyimleri Nasıl Ölçülür?
    Sanal vitrinlerin en büyük yararlarından biri de müşteri deneyimlerini ölçebilmektir. Gerek etkileşim ve dönüşlerin olduğu nicel ölçümler, gerekse ziyaretçilerin ürünleri incelemeleri ve geri bildirimde bulunmaları gibi nitel veriler olsun, işletmeler birtakım bilgiler depolayabilir ve geniş olarak analiz edebilir. Konya Codeliva Yazılım olarak müşteri deneyimlerini genel olarak ölçüp analiz edebileceğiniz belli başlı yöntemler;

    • E ticaret sitesinde geçirilen ortalama oturum süresini takip etmek,
    • Sitede kaldıkları süre ve hemen çıkma oranları,
    • E ticaret sitesinin alışveriş sepetinde ürün bekleten ya da ürünleri satın almaktan vazgeçen kullanıcıların yüzdesi,
    • E ticaret sitesi için yapılan dijital pazarlama stratejilerinin dönüşüm oranları,
    • Müşterileri e ticaret sitesinde uzun süre tutan çalışmaların oranları,
    • E ticaret sitelerinde müşterilere değer katacak ürünler ile sadık müşteri potansiyeli oranları,
    • Başka kullanıcılara, e ticaret sitesini tavsiye niteliğinde değerlendirerek öneren müşterilerin oranları,
    • Müşteri memnuniyetini belirleyen puan ve yorumları ekleyen kullanıcıların oranları.

    E ticaret sitelerinde müşteri deneyimleri harika sonuçlar getirir. Böylece e ticaret vitrinleri için iyileştirmeler yapılması gerektiğinde devamlı olarak analiz ve optimize edilir.