Minimalist Web Tasarımı Yapmak İçin 10 İpucu

Codeliva Blog > Minimalist Web Tasarımı Yapmak İçin 10 İpucu
10 Eylül 2021

Web tasarımı yapılan bir web sitesi, iyi ve hoş bir şekilde görünüme sahip olduğunda ziyaretçi trafiği çekebilir. Minimalist yaklaşım bu noktada uygulandığında yaratıcı web tasarımlar ortaya çıkar. Minimalist yaklaşımın mantığı ise az olanla çok şeyler anlatmaya çalışmaktır. Bu durumda derin bir anlatım sergileyen minimalist fikir ile gereksiz her şey ortadan kaldırılarak, sade bir kavrama odak sağlamak amaçlanır. Temelde gerekli olan tüm ögeler tasarımda yer alır ve web sitesini ziyaret eden ziyaretçilere net bilgi sağlamaya yardımcı olan bir düzen oluşturulur.

Minimalizm kavramı, web sitesi tasarımına dahil edildiğinde gereksiz kafa karışıklığının ortadan kaldırılması sağlar. Böylece web sitesi basit ve çekici bir arayüze sahip olur. Minimalist tasarım, içerik konusuna çok fazla önem verdiğinde ziyaretçiler aradıkları ögeleri kolaylıkla bulabilirler. Minimalist web tasarımında alanı verimli biçimde kullanmanın yanında yazı tipleri de göz alıcı olur.

Web tasarımı, kurumsal yönetim tarafındaki hemen hemen herkesin ilgilenmesi gereken bir olaydır. Ancak bunu yalnızca tasarım profesyonelleri gerçekten anlayabilir. Mükemmel bir web tasarımı istiyorsanız, istediğinizi aktarabilmeniz için temel bilgiler edinmeniz gerekir. Kendiniz için bir web sayfası tasarımını profesyonel biçimde yapmak istiyorsanız bile, böyle bir aşamada yetenekli web tasarımcılarını ve vasat web tasarımcılarını ayırt edebilmeniz gerekir. Bu ayrımı yapabilmeniz için ise birazda olsa arka plan bilgisine ihtiyacınız olacaktır. Tasarımcı olmayanların tüm bu web tasarım görevlerinde ustalaşmasının ne derece zor olduğunu bilirsiniz. Bu nedenle tecrübeli web tasarımcılar ile tecrübesiz olanları ayırt edebilmeniz konusunda sizler için konya web tasarım ekibi olarak minimalist bir web tasarım için gerekli olan 10 ipucundan bahsedeceğiz.

Minimalist bir web tasarımı anlattığımız 10 ipucuna baktığımızda ekibimiz bunu 3 kategoride birleştirmeyi doğru bulmuştur. Bu kategoriler ise;

  • kompozisyon,
  • estetik,
  • işlevselliktir.

Çünkü minimalist bir web tasarım oluşturulurken 10 kiriterin her birini ele almak bir yazılımcının kodlama aşamasını zorlaştıracaktır. Bu nedenle Konya web tasarımı ve Konya web yazılımı ekibinin; ilgili olanların bir arada olduğu 3 kategorilik bir minimalist tasarımın, 10 ipucundan bahsedeceğiz.

KOMPOZİSYON

1. Dağınık Görüntüden Kurtulun
Tecrübesiz bir web tasarımcının en yaygın yaptığı hatalardan biri olan dağınıklığa değinelim: Bir işletme kendisi için web tasarım yapılmasını talep edebilir. Böyle bir durumda yapılacaklar listesi oluşturarak ne yapmanız gerektiğini size anlatmaya çalışır. Yapılacaklar listesi olan bir projeyi tasarlamak oldukça sağlıklı bir iş ortaya çıkarır. Müşterinizde web sitesi hakkındaki isteklerine dair her şeyin içerisinde olduğu bir liste bulunur ve bu liste sayesinde siz tasarımcılar ne yapmanız gerektiğini, nasıl bir yol izlemeniz gerektiğini daha iyi bilirsiniz. Ancak profesyonel ve başarılı projeler ortaya çıkaramıyorsanız bu durum muhtemelen tüm listeyi bir ekrana doldurmuş olmanızdan ya da tek bir sayfaya atmış olmanızdan kaynaklanabilir.

Basite indirgeyecek olursak bu işin temelinde web tasarım için eklenen her eleman bir diğer elemanı besler. Her öge bir diğeriyle bağlantılı ve tutarlı olacak biçimde olmalıdır. Tasarımda odak noktasını kaybettirecek ve fazla dikkat dağıtacak unsurlar eklediğinizde ziyaretçiniz tam olarak hangi noktaya odaklanacağını bilemez. Bu durumda kullanıcı için tutarlı ve iyi bir deneyim yaşatmış olmazsınız. Buna karşın eğer sadece gereken nesneleri odak noktasına dahil ettiğinizde, bu ögeler merkezi noktayı paylaşmak durumunda kalmayacakları için daha güçlü bir görüntü ortaya çıkaracaktır.

Bir web sayfası tasarımında uzman bir tasarımcı genellikle beyaz alanı daha fazla bırakarak daha az dağınıklık yaratmaya çalışır. Böylece, daha minimalist, temiz bir web tasarımı ortaya çıkarmış olur. Beyaz bir ekran üzerinden yalnızca yön gösteren navigasyon menüsü, logo, slogan, eyleme geçiren mesaj ve ürünün seyrek bir şekilde sergilendiği görüntülerden oluşur. Tabi bu bahsettiğimiz genel bilgiler ve başka bilgilerde yer alabilir. Gereken bilgiler ana ekranda yer alırken ziyaretçi hem çok yorulmamış oluyor hem de tasarım gözünü korkutmamış oluyor. Çünkü ziyaretçiyi rahatsız edecek kalabalık görüntü ortadan kalkmış oluyor. Temiz bir minimalist web sayfasının tasarım örneği aşağıdaki gibidir:

Yukarıdaki örnekteki gibi gıda ürünlerinin yer alacağı bir web arayüzü tasarlıyor iseniz, minimalist bir düzen içinde hareket edebilirsiniz. Çünkü web sayfasının daha kalıcı olabilmesi için etkili ve akıcı olması gerekir. Bu tasarımda kullanıcının izleyeceği yol net bir şekilde kategorileştirilmiştir. Böyle bir tasarımda başarılı olabilmenin birçok yolu elbette mevcuttur. Ancak ilk adım olarak her daim önceliği yüksek olandan düşük olana göre bir liste ile yola çıkıp, tasarımda bu listelerdeki ögelere ona göre yer vermemiz gerekir. Listeye göre yapılacak bir plan sayesinde önceliği yüksek ögeler için daha çok alan yaratılabilir.

Yapmanız Gerekenler

  • Denetleyin : Bir tasarım ortaya çıkardığınızda temel unsurları denetleyin. Temel unsurlardan dediğimiz katkı sağlayan ögelerdir. Bir eleman kullanıcı deneyimine katkı sağlamıyorsa ve iyi bir deneyim yaşatmıyorsa onu mutlaka kaldırın. Kaldırdığınız ögeyi doğru ekrana yerleştirin.
  • Sürekli açılır menüleri sınırlandırın. Açılır ögeler (menü ve alt menüler), dağınıklığı en aza indirmenin iyi bir yolu gibi görünse de bazen bu durum problemleri göz ardı etmektir. Sürekli ana bir kategori birçok alt kategori ve onunda altında alt kategorilerden oluşuyorsa bunun mümkün olduğunca az açılır pencere haline getirin. Tıpkı şuan okuduğunuz makaleyi 3 ana kategorinin içinde 10 ipucuna indirgediğimiz gibi yapabilirsiniz.
  • Kenar çubuklarını gerektiğinde kullanın. Web sitenizi yeni ziyaret eden bir kullanıcı muhtemelen site yapınızı bilmeyecektir. Bu nedenle kenar çubuklarına ihtiyaç duymayacaktır. Web sitesi dizaynı yaptığınızda bunu yalnızca sadık müşterilere göre değil yeni müşterilerin kullanım kolaylığına göre tasarlamanız gerekir. Bu nedenle gezinme yapısını en basite indirgeyin.
  • Kaydırıcılar gerekmiyorsa kullanmayın. Kaydırma hareketleri bir ekranda dikkat dağınıklığına neden olabilir. Kullanıcıların karşısına çıkan görüntülerin kontrolünü zayıflatmamak için gerekmediğinde ekran kaydırmaları kullanmayın. İyi bir resminiz varsa daima bunu sergilemeyi deneyin.

2. Ekranı Boş Bırakmaktan Korkmayın
Web tasarımı yaptınız ve dağınık görüntüleri temizledikten sonra birçok boşluk yarattınız bu boşluklar nasıl doldurulmalıdır? Bu boşlukları hiç doldurmadan iyi bir şeyler ortaya çıkarabilir miyiz?

Unutmayın tasarladığınız bir sitede bazen boşluklar soft bir görüntü yaratırken, sanatsal bir etki ortaya çıkarır. Bazen sıkıcı bir görüntü gibi görünse de sanatsal açıdan bakıldığında, pozitif bir etki yaratabilir. Konya web tasarım ekibine göre; “basitlik her zaman iyidir çünkü kullanıcının neyi önemsemesi gerektiğine dikkat çeker, tasarımı sade ve çekici hale getirir” Boşluk hissinin yarattığı negatif etkiden kurtulabilmenin yolu odak noktasını belirgin hale getirmek olacaktır. İlham veren minimal bir web sitesi tasarımını örneklersek, açılış ekranında şirketin ne yaptığı belirtilir ve kullanıcının bir sonraki adımı ona göre seçmesi hedeflenir.

Yapmanız Gerekenler

  • Önemli olan nesneleri odak yaparak negatif bir boşluğu pozitif hale getirin.Bir nesnenin etrafında ne kadar çok olumsuzluk etkisi yaratan boşluk varsa, o kadar dikkat çekicidir.
  • Destekleyici görsel ögeler aracılığıyla monoton düzenden kurtulun. Görsel boşluğun negatifliğini en aza indirmenin bir diğer yolu renk veya tipografi gibi nesneler eklemek olabilir. Örneğin, ‘aşağıya doğru kaydırın’ gibi bir seçenek görsel olarak boşluk etkisini azaltacaktır.
  • Yanlış bir öge vurgulamaktan kaçının. Negatif boşluk etkisini en aza indirme içgüdüsüyle bir tasarım ortaya çıkardığınızda bazen hatalar yapabilirsiniz. Biz minimalist bir tasarım yapıyorsak, en öncelikli ögeleri kullanarak bir çerçeve oluştururuz. Örneklersek, hedefiniz bir dönüşüm almak ise, e-postanızı, satış logonuzu ya da satış sloganınızı kullanmayarak bunun yerine profesyonel bir etki bırakacak boşluklarla tasarımınızı çevreleyin.
  • Gereksiz arka plan kullanmayın. Ziyaretçi odağını kaçırmamak için arka planın fark edilmemesi gerekir. Arka plan ne kadar az etki yaratırsa ana ögeler o kadar fazla etki yaratacaktır ve hedeflemeniz doğru olacaktır.

3. Hiyerarşik Görseller İle Kullanıcıyı Yönlendirin
Kullanıcılara negatif bir alan sunmanın avantajının yanında görsel bir hiyerarşik düzen de vermek gerekir. Web sitesini ziyaret eden bir kullanıcı ilk olarak hangi ögeleri görmeli ve ikinci olarak hangi ögeleri görmeli? İlk ögelerle karşılaşan ziyaretçileri etki yaratan ögelerle karşılaştırmak bir avantajdır. İkinci göreceği görsel düzen ise devamlılığı sağlamak amacıyla yapılmalıdır. Web sitesinin üst kısmında büyük başlık alt kısmında ise küçük bilgilerin yer alması belirli ögelerin diğerlerine göre öncelikli olduğunu gösteren, görsel hiyerarşik düzene bir örnek olarak verilebilir.

Bir web sayfası tasarlarken, sitenizde ne eklediğinizden çok nasıl eklediğiniz önemlidir. Ziyaretçileri eyleme geçirecek olan CTA tuşlarını kullanın ancak onları sadece kullanmak yetmez, bunların bilinçli bir şekilde yerleştirilmesi gerekir. Bunların göze çarpan bir yönünü gösterebilmek için daha göz alıcı renkler ve tıklamaya yönlendirecek anlamlı metinlerle süslemelisiniz. Boyutlar, renkler, düzen ve boşluklar gibi kavramlarının tümünün nasıl kullanıldığı etkileşimi ya artırabilir ya da azaltabilir olduğundan önemlidir.

Bir web sitesi üzerinden örneklersek, ana sayfaya girildiğinde elimizde kullanmamız gereken birden çok öge varsa bunlardan önemli olanlara öncelik verilmelidir. Başlık, ürünün görseli ve aksiyon yaratacak eylem mesajına yer verilmelidir. Diğer ögeler (yön menüsü, logo, açıklama metni gibi) ikincil gibi görünebilir. Bilinçli bir tasarımın seçimleri böyle bir düzen yaratmakla başlar. Kısacası öncelikli kullanılacak ögeler ve bu ögelerin renkleri, boyutları ve yerleşim düzenleri görsel hiyerarşiye katkı sağlar.

Yapmanız Gerekenler

  • Görseli kolay taranabilen tasarım inşa edin. Birçok kullanıcı bir sayfa içerisinde bulunan her şeyi okumaz. Hatta neler olduğunu görmez bile aradığını bulmak için hızlı bir tarama yapar. Böyle bir durumda onları yormamak için aradıklarını göz önünde bulundurmanız gerekir.
  • Birçok alternatifi deneyin. Görsel bir hiyerarşik düzen oluştururken bazen karmakarışık bir düzen ortaya çıkabilir. Bunu düzeltebilmenin en iyi yolu deneme yanılma yöntemidir. Bunun için birçok versiyondan oluşan düzen sayfaları ortaya çıkarmanız en iyiyi oluşturmada size yol gösterici olacaktır. Bu zaman kaybettiren bir yöntem gibi görünse de sonrasında çıkabilecek problemleri şimdiden önlemek olur. Birkaç farklı versiyondan oluşan düzen oluşturulmadığında, sonrası için yapılacak düzenlemelerde daha çok zaman kaybettirebilir.
  • Rakip nesneler kullanmayın. Görsel hiyerarşi için önce bu sonra bu şeklinde bir düzen oluşturmak asıl ögelerin geri planda kalmasına yol açar. Kullanıcıların görsel taramada kolaylıkla net bir şekilde yol alabilmesi için, temel ögelerin ne kadar dikkat çekici olduğunu gösterin.
  • Abartıya kaçmadan bu işi yapın. Temel ögeleri göze itici gelecek şekilde çok büyük yapmayın ya da renklerle doldurup tasarımı patlatmayın. Görsel iticilik kullanıcıyı web sayfasından uzaklaştırır. Bu nedenle sadece ihtiyacınız olduğu kadar ve dikkat çekici taktiklerle bu ögelerin boyut ve renklerini kullanın.

ESTETİK

4. Renk Stratejisini Minimal Belirleyin
Kompozisyon ve kavramlarına hakim olduğunuza göre şimdi kompozisyona verebileceğimiz özelliklerden bahsedebiliriz. Her renk farklı duygular çağrıştırır. Marka imajınız tutkulu ve dinamik ise daha canlı renkler (kırmızı gibi), daha sakin ve durağan ise durgun renkler (mavi gibi) kullanılabilir. Marka kimliğinize temsil edecek renkleri seçmek ve görsel bir hiyerarşiye zıt düşecek renkler kullanılmamalıdır.

Web tasarımı yaparken etkili renkler kullanmak için renklerin nasıl olduğunu ve aralarındaki ilişkiyi doğru anlayıp iyi kullanmanız gerekir. Uyum ve denge ikilisi başarılı bir görsel için dikkat edilecek iki şeydir.

Yukarıdaki görselde tasarımcı, turuncu rengi nasıl web sayfası tasarımında nasıl kullandığını inceleyin. Gördüğünüz renkler çok akıllıca seçimlerle kullanılmıştır. Şirketin ağır işle uğraştığını, şirketin ekipmanlarıyla ilişkilendiren renkler kullanılarak mesajı net vermiştir. Siyah arka plan ise rengin daha dikkat çekici olabilmesi için akıllıca kullanılmıştır. Anahtar kelimeler ve tuşlar için vurgu yapılmak istendiğinde yine aynı renkler tutarlı bir şekilde yerleştirilmiştir.

Yapmanız Gerekenler

  • Hiyerarşik renk düzeni oluşturun. Birincil renkleri ana ögeleriniz için ve vurgularınız için ikincil renkleri kullanmalısınız. İkincil renkler ise ögelerle birlikte arka planda kullanılmalıdır.
  • Temalar tutarlı kullanılmalıdır. Görsele yerleştirdiğiniz renk paletinize sadık kalmaya çalışın. Birinci, ikincil ve arka plan renklerini web sitesi tasarımında tutarlı bir şekilde kullanılmalıdır.
  • Favori renkleriniz olmamalıdır. Bir marka bilinci oluşturmak için renklerin kullanımı, pazarlamada kanıtlanmış bir etkidir. Bir tasarımcı olarak beğendiğiniz renklerin her marka için doğru olamayacağının bilincinde olmalısınız. Marka için kullanacağınız renkleri belirlerken markayı iyi tanımalı ve onu en iyi yansıtacak renkleri tercih etmelisiniz.
  • Zıt renkler kullanılmamalıdır. Renk seçimleri bilinçli olarak yapılmalıdır. Bunu bilinçli yapmak bile tek başına bazen yeterli olmayabilir. Bu renklerin birbirleriyle uyumlu olması gerekir. Örneğin markanız için kullanacağınız mor ve kırmızı renkler sizin marka kimliğinizi temsil ediyor olsun, bu renkler tasarımda çarpışırlar ve kullanıcıda olumlu etki yaratmaz.

5. Ürün Fotoğraf Çekimi Yapın
Bir işletmesiniz ve bir web siteniz olmasını istiyorsunuz diyelim. Bunun için yazılım firmalarına gittiğinizde size vereceği hizmetler arasında ürün fotoğraf çekimi olup olmadığını mutlaka öğrenin. Bu bahsettiğimiz kısım bir işletmenin gözetmesi gereken durumlar için geçerlidir. Şimdi siz bir yazılım şirketisiniz ve müşterileriniz size geliyor bu durumda fotoğraf çekmeniz gerektiğini artık biliyorsunuz. Müşterilerinizin ürünlerini fotoğraflamak ve bu fotoğraflara web sitesinde yer vermek güvenilir bir etki yaratır. Çünkü ürünleri almak isteyen müşteriler daha somut örnekler görmek isterler ve görecekleri örnekler onları ürün almaya teşvik eder. Böylece işletme kar sağlar ve yazılım firmasına dönüşü olumlu olur. Tüm bu karmaşık gibi görünen işler bir zincirin halkası gibi düşünülmelidir. Başarılı olabilmek için bu zinciri kırmamak gerekir.

Ürün fotoğrafının önemli olduğundan daha önemli bir şey varsa ürünün fotoğraflarının nasıl çekildiğidir. Konya web tasarım ekibi yalnızca fotoğraf çekmenin yeterli olmayacağını, fotoğrafın kaliteli çekilmesi gerektiğini vurgulamaktadır. Etkili ve anlamlı fotoğrafların kaliteli bir şekilde çekilmesi, iş hedeflerinizin ilerlemesine yardımcı olur, düşük kaliteli fotoğraflar ise iş başarınızın düşmesine neden olur. Fotoğraf ve konsept arasında bağlantı olması markalaşma açısından önemlidir. Çekilen fotoğraflar üzerinden kontrast ayarlamaları yapılabilir, dikkat çekici olması sağlanabilir ve sonraki fotoğraflar için merak duygusu yaratılabilir.

Web tasarımında fotoğrafları kullanmak, iyi fotoğrafçılık gerektirir. Bir sanat galerisinde sergilenen fotoğrafların ne kadar dikkat çekici olduğunu düşünün. Web sitesindeki fotoğraflarda bu derece çarpıcı olmalıdır. Fotoğrafta ruh hali, stil ve konuların örtüşmesi gerekir.

Yapmanız Gerekenler

  • Gerçek nesneleri kullanın. İnsanlar ya da nesnelerin fotoğraf üzerinden yer alması müşterilerin dikkatinden kaçmaz. Özellikle çalışanların fotoğrafının çekilmesi ya da gelen müşterilerin fotoğrafta yer alması güvenilir bir marka kimliği yansıtır.
  • Atmosferi doğru kullanın. Tasarlayacağınız web sitenizle uyumlu fotoğraflar çekmeniz gerekir. Ben sitesinin tasarlanma amacı ne ise fotoğraflar da o amaca hizmet etmelidir. Neşeli bir ortam ise, web sitesi neşeli tasarlanmalı resimlerde insanların yüzleri gülümsemelidir.
  • Stok fotoğrafçılık her zaman doğru olmayabilir. İşletmeler gelişime açıktır. Bu nedenle fotoğraf çekimlerini tek seferde yapıp bitirmektense dönemsel bir takvim belirtilerek ara ara yapmalısınız. Stok görüntüler bazen size zaman ve maliyetten tasarruf sağlayabilir ancak bunu öngöremezsiniz.
  • Fotoğraf kalitesi çok iyi olmalıdır. Düşük çözünürlüklü fotoğraflar kullanmaktan kaçının. Günümüz yüksek kalitedeki görüntüleri bekliyor. Düşük çözünürlükte çekilen fotoğraflar, bir markanın eski gösterir ve başarısız olduğu algısı uyandırır. Ekibimizden bonus ipucu: Büyük dosya boyutlarını küçültmek istediğinizde çözünürlük kalitesinin bozulmadığına dikkat edin.

6. Markayı Anlatırken Tipografya İle Optimize Hareket Edin
Tasarımı yapacak kişi ve ekipteki metin yazarının olayı anlayabilmesi için bir tipografyaya ihtiyacı vardır. Tipografi, metnin tüm görsellerini, özellikle yazı tiplerini, aynı zamanda boyut, metin rengi, stil (italik, kalın gibi) ve harfler, kelimeler ve satırlar arasındaki boşluk gibi diğer ögeleri kapsar. Bunların tümü markanın nasıl algılandığını etkileyen ögelerdir.

Tipografik ögeler görsel çekiciliği artırabilir, ancak dikkat dağıtıcı biçimde kullanıldığında bu okuyucuya mesajı yanlış iletir, okuyucu odağını kaybeder ve web sitenizi kullanmaktan vazgeçebilir. Harika bir tipografi oluşturmak için cesurca kullanılacak minimalist dokunuşlar daha estetik bir görünüm elde etmenizi sağlar. Minimalist dokunuşları yaparken doğal görünümün dışına çıkmadan bunu görselle optimize etmek gerekir.

Yapmanız Gerekenler

  • Web uygun yazı tiplerini kullanın. Çeşitli yazı tipleri için, çoğu cihazda ve bilgisayar monitöründe görüntülenebilen, doğrulanmış bir “web için güvenli yazı tipi” kullanmayı ihmal etmeyin. Bunları nasıl yapabileceğinizi buradan öğrenebilirsiniz.
  • Farklı türleri görüntüleyin. Tipografide serif yazı tipi gibi birçok kullanılan yazı tipi mevcuttur. 5 tip tipografik yazı tipini mutlaka kullanın.
  • Gösterişli yazı tiplerini abartılı olarak kullanmayın. Gösterişli, göz alıcı yazı tipleri, başlıklar veya tek tek kelimeler için iyi çalışır, ancak aşırı kullanıldığında çok dikkat dağıtıcı olabilir.
  • Tüm içerik için aynı tipografiyi kullanmayın. Tipografi iyi kullanıldığında iyi sonuçlar verir. Başlıklar, alt başlıklar ve gövde metni için farklı kümeler kullanın ve bunları web sitesinin genelinde kümelerle tutarlı halde tutun.

İŞLEVSELLİK

7. Web Gezintisini Basitleştirin.

Son genel maddemiz olan işlevselliği konya web tasarım olarak ele alıyoruz. İşlevsellik kavramı, her zaman bir web sitesinin omurgası olarak kabul edilen gezinme ile başlamalıdır. Herkesin web sitesinde gezinmek için kendi yolu vardır. İyi bir web tasarımı, hedef kullanıcının gezinmesine izin verir, bu nedenle sezgisel hissettirir; kullanıcının ne kadar az düşünmesi gerekiyorsa o kadar iyi olur. Ama bu kolay bir iş değildir. Tüm sitenin düzeniyle başlar: ne kendi sayfasının kullanır ne de alt sayfalara yönlendirir, ana menüde hiçbir şey yoktur. Gerçek web tasarımına başlamadan önce, bu soruların her birini cevaplamanız gerekir. Aşağıdaki örnek web tasarımında gösterildiği gibi, ziyaretçilerin kullanımı kolay olacak şekilde gezinmeyi tasarlamanız gerekir.

Yapmanız Gerekenler

  • Seçenek sayısının dengesini bulmalısınız. Kullanıcılara birden fazla seçenek sunmak istiyorsunuz, ancak onları bunaltmak istemiyorsunuz diyelim, o halde çelişen hedeflere ulaşmak için sayfa kategorilerinizi düzenleyin.
  • Gerçek kullanıcılardan edindiğiniz datalar doğrultusunda gezinme planı yapın. Bir e ticaret sitesinden alışveriş yapmak isteyen kullanıcılar varyasyonlu birçok eylemi gerçekleştirirler. Kimi kullanıcılar giyim kimisi ise aksesuar gibi kategorilerden aramalar yaparak alışveriş işlemini gerçekleştirirler. Birçok kullanıcının farklı tercihleri olduğunu göre bunların navigasyon mimarisini, gerçekte edindiğiniz verilere göre ve kullanıcıların eylemlerini önceden tahmin ederek oluşturmalısınız. Hiçbir data sahibi değilseniz de başlangıç olarak kullanıcı testleri yaparak bir data edinebilir ve bu işlemleri başlatabilirsiniz.
  • Kullanıcının alışık olmadığı formatlarda denemeler yapmayın. Doğru ayarlanan miktarda yapılan denemeler harika fikirlerin ortaya çıkmasına yardımcı olurken, navigasyon oluşturmak gibi bir şey için önerilmemektedir. Böyle bir deneme kullanıcıları çok düşündürmekten ve yormaktan başka bir şeye yaramayacaktır. Web sitesini ziyaret eden kullanıcıların konfor alanlarını ihlal etmemek için onları fazla düşündürmekten kaçınmalısınız. Bir kullanıcıymışsınız gibi empati yaptığınız zaman zaten bir kullanıcının sizden neler beklediğini bilirsiniz. Kullanıcı kurallarına bağlı kalmak konusu örneklersek, web sitesinde üst başlık gezinme menüsü, ana sayfaya bağlı logo, büyüteç simgeli arama çubuğu gibi verileri göz önünde bulundurabilirsiniz.

8. Responsive Tasarımlara Öncelik Tanıyın.
Web tasarımı yapan kişiler tasarımları yalnızca masaüstü odaklı değil mobil versiyonlarını da üretmelidir. Minimalist tasarım mobil versiyon tasarımlar için de gerekecektir. Çünkü kullanıcıların birçoğu mobil web sitelerini masaüstü web siteleri gibi düşünmektedir ve öyle de görmek isterler. Günümüzde mobil kullanımın artmasıyla işlemlerin birçoğu buradan gerçekleşmektedir. Bu nedenle mobil sitenizi tasarlarken kullanıcı iyiliğini gözetirken Google algoritması için de bunu yapmanız gerekir. Arama motorları siteleri optimize ederken mobil yanıt verebilme özelliklerini de dikkate alır.

Mobil uyumlu tasarım, uyumlu web tasarımı ya da responsive tasarımı olarak geçen bu mobil uyumluluk kavramı, sitenizin küçük ya da büyük her türlü ekrana göre ayarlanabildiğini gösterir. Tasarımını yaptığınız bir web sitenizde tasarımın her türlü ilkesini kullandığınız ve minimalist dokunuşlarda yaptığınızı düşünüyorsanız bunların boşa gitmemesi için mobil uyumluluğu sağlamanız gerekir. Böylece ziyaretçiler web sitesi içerisinde gezinirken hoş bir deneyim yaşayacaktır. Küçük ekranlarda kaydırma eylemi de dahil tüm kontroller için tamamen yeni tasarım yönergeleri mevcuttur. Bu nedenle masaüstü sürümünü yaptığınız bir web sitesinin sonsuz bir şekilde var olacağını düşünmemelisiniz. Kullanıcıların içeriğe odaklanmasını basitleştirmek için minimal, temiz bir tasarım yapmaya odaklanın ve tüm karmaşıklığı ortadan kaldırın.

Mobil uyumlu tasarımlar sürece ilk başladığınız andan itibaren göz önünde bulundurmanız gereken bir noktadır. Bunu yaparken masaüstü sürümünü de ihmal etmemelisiniz. Web sitenizin de kullanıcılar için iyi görünmesi gerekir.

Yapmanız Gerekenler

  • Öncelikle nasıl göründüğünü anlamak için mobil versiyonu tasarlayın. Mobil tasarımı yaptığınızda kullanacağınız alan sınırlı olacağı için temel ögeleri ön plana çıkarmayı hedeflersiniz. Önce masaüstü sürümünü tasarlayıp ardından ögeleri silmek yerine, önce mobil sürümde çalışmak ve ardından masaüstü sürümüne ögeler ekleme daha iyidir.
  • Kullanıcı verilerine göre cihazlara öncelik verin. Mobil cihazlar genel bir terimdir ancak farklı telefon ve tablet türleri farklı ekran boyutlarına ve teknik hususlara sahiptir. Ziyaretçilerin en çok hangi cihazları kullandığını anlamak için kullanıcı verilerini görüntüleyin ve ardından tasarımda bu cihazlara öncelik verin.
  • Mobile geçtiğini gösteren m.dot gibi siteleri kullanmayın. M harfine sahip bir mobil site kullanmak kullanıcıların mobil siteyi kullandığını onlara açık gösterir. URL’lerde daha önceden bu tasarımcılar için erken bir çözümdü. Ancak şimdi sitelerin yüklenme hızını yavaşlattığından olumsuz bir etki yaratıyor. Bu durumda SEO’ya zarar veriyor. En iyi seçenek, ilgili tüm cihazlarda çalışabilen bir site tasarlamaktır.

9. Metnin Okunabilir Olmasını Basitleştirin
Bir web sitesini özellikle görseller etrafında tasarlamak, okunabilirliğini tehlikeye atabilir. Kullandığınız font güzel görünüyor ama kimse okuduğunu anlamıyorsa bir nevi o tasarımı boşa yapmış oluyorsunuz. Bir web sitesinin okunması kolay olmalı dediğimizde konya web tasarım olarak üç farklı anlamdan bahsediyoruz demektir:

  1. İyi yazılmış: Kopya metin, iş hedeflerinize uygun şekilde ve hedef kitlenize hitap eden bir sesle yazılır.
  2. Güzel düzenlenmiş: Kopyalanan metin, tercihen sindirilebilir bloklar halinde, yeterli alana sahip ve okuyucuyu bunaltmayacak iyi bir şekilde görüntülenir.
  3. Okunabilir: Hem yazı tipi hem de boyut, zorlama veya cifte destek olmaksızın okumak için iyidir.

Okunabilirlik esas olarak tipografiden gelse de, kompozisyonu, yapıyı ve metnin diğer ögelerle nasıl etkileşime girdiğini göz önünde bulundurmalısınız. Yazının gerçek kalitesinden bahsetmeye burada gerek bile yok çünkü bu zaten önemlidir. Metninizi kimse okuyamıyorsa, harika bir web tasarımına sahip olmak önemli değildir. Minimal bir görüntü yaratma fikrini yazılarınızı okunamaz hale getirerek kullanmamanızı tavsiye ediyoruz.

Yapmanız Gerekenler

  • Renk uyumuna dikkat edin. Metin renginin arka planla etkileşim şekli, özellikle okuma veya görme engelli kişiler için okunabilirliği büyük ölçüde etkiler. Kontrast renk çiftleri (açık ve koyu) kullanmayı deneyin, diğer tüm yöntemler başarısız olursa, her zaman klasik siyah beyaza dönebilirsiniz.
  • Tasarımı farklı okuyucular üzerinde test edin. Sana göre yasal olan herkes için yasal olmayabilir. Tüm temel bilgilerinizi kapsayacak şekilde tasarımınızı çeşitli okuyucularla test edin.
  • Metin için bitişik el yazısı veya gösterişli yazı tipleri kullanın. Muhteşem yazı tipleri, başlıkları ve başlıkları daha dikkat çekici hale getirmek için harikadır, ancak kullanıcıların metni satır satır okuması gerektiğinde, görülmesi kolay basit yazı tiplerini kullanmak en iyisidir.
  • Büyük metin blokları ekleyin. Web tasarımının dışında bile, büyük metin blokları okuyucuları korkutabilir. Etkin sayfa biçimlendirmesini kullanmak ve hatta paragraf sonlarını ayırmaya zorlamak en iyisidir.

10. Minimal Tasarım İçin Tasarımcıya İsteklerinizi Net Belirtin
Tasarımcıya istekler net bir şekilde iletilmediğinde güzel tasarımlar ortaya çıkmaz. İsteklerinizi tasarımcıya ne kadar doğru bir şekilde iletirseniz sonuç olarak güzel tasarımlar görürsünüz. Minimal bir tasarımın ana fikri detaylar olduğundan tasarımcının bu detaylara iyice hakim olması gerekir.

Tasarım yapmak bir ekip işidir. Web tasarımı yapmak aynı zamanda teknik bilmek ve iyi iletişim kurmaktan geçer. Tasarımcılarda siteler için ne istediklerini detaylı olarak iletmek durumundadır. Tatmin edici bir tasarım ortaya çıkmasını istiyorsanız karşılıklı ilişkilerin doğru olduğundan emin olun. En nihayetinde hiç kimse zihin okuyucu değildir.

Yapmanız Gerekenler

  • Ne istediğinizi önceden planlamalısınız. Bu planı bir yere not alın. Bu sayede hatırlamanıza yardımcı olacak ve tasarımınıza sağlam bir başlangıç noktasından başlayacak ilk adımı tamamlamış olursunuz.
  • Yeniliklere açık olun. Web sitesi tasarımı yaparken en harika tasarımlar ortaya çıkarmak için yeniliklere açık olmak gerekir. Bu açık olma fikri sadece tasarımcı için değil işveren içinde geçerlidir. Yeniliklere açık olmak farklı bakış açıları kazanmanıza yardımcı olurken harika bir sonuç alabilmenizi sağlar.
  • Belirsiz veya genel olmayın. Renkli ya da etkileşimli gibi belirsiz ya da genel terimler kullanmak fazla bir şey ifade etmez. Çünkü akıllara şu sorular gelir: “Hangi renkler? Kullanıcılar nasıl etkileşimde bulunur?” mümkün olduğunca spesifik davranın ya da her şey tamamen tasarımcının hakimiyetinde olsun.