MOBİL UYGULAMA NASIL YAPILIR? HANGİ STÜDYODA ÇALIŞIR?
Codeliva Yazılım, büyük-küçük ve orta ölçekli birçok işletmeye uygun birçok mobil uygulama geliştirme yapabilmektedir. İşletmelere özel uygulamalardan e- ticaret uygulamalarına kadar her anlamda iletişim ve dönüşüm sağlayabilen büyük bir sonsuzluğu düşünebilirsiniz. Mobil uygulama geliştirme işte bu derece önemli ve ucu bucağı olmayan bir yoldur. Bu girişime kalkışmakta yine yazılımcılar için harika bir yolculuktur.
İhtiyaç halinde sahip olmak istediğiniz mobil uygulamalar ya mevcut işinize yönelik geliştirilebilir ya da en baştan yeni bir tane oluşturulabilir. Bu noktada mevcut bir uygulamayanız var mı ya da en baştan bir uygulama mı edinmek istersiniz? Öncelikle bu soruları yanıtlamanız gerekir. Sorularınızın yanıtı her ne olursa olsun bir mobil uygulama geliştirmek için bir mobil uygulama kılavuzu gerekecektir. Konya mobil uygulama geliştirme, işletmeniz için bir mobil uygulama geliştirmek isteyip istemediğinize bakılmaksızın, mobil uygulama oluşturmak isteyen herkese kılavuz etmektedir.
Acemi içerik oluşturucular, teknik olmayan kullanıcılar ve geçmişte başarısız geliştirme girişiminde bulunanlar için yazı içeriğindeki bu kaynak, herkesin yapabileceği bir şekilde uygulama geliştirme sürecinde size yol gösterecektir.
Yerel ve platformlar arası (çarpraz platform) mobil uygulama geliştirme araçları
Mobil uygulama geliştirildiğinde seçtiğiniz yaklaşım, proje için teknoloji yığınını tanımlamaktadır.
- Native (Yerel) mobil uygulama geliştirme nedir? Native uygulamaların kavramsal olarak yerel uygulamalar olarak yer almaktadır. Bunlar birden fazla kod tabanının oluşturulmasını ve bakımını içerir. Bunlar yalnızca belirtilen işletim sistemleri aygıtlarında (IOS-Android ve daha fazlası) ve yazılımlarında çalışabilen uygulamalardır.
- Hibrit (Hybrid-Karma-Melez) mobil uygulama geliştirme nedir? Karma uygulamalar olarak bilinen hibrit uygulamalar ise yalnızca bir kodla çalışmayı mümkün kılar; geliştiricileri HTML, JavaScript ve CSS’de bir uygulama yazar ve yerel mobil bileşenleri ayrı olarak sağlar. Bu özelliği sayesinde geliştiriciler tarafından çokça tercih edilmektedir. Hibrit uygulamaların melez ya da karma şeklinde adlandırılmasının nedeni işlevsel olarak, bir işletim sistemine bağlı ancak web uygulaması olarak çalışmasından kaynaklanmaktadır.
Her iki türünde; native uygulamaların avantajları ve dezavantajları, hibrit uygulamaların avantajları ve dezavantajları bulunur. Yerel uygulamaların geliştirilmesi daha zordur ancak daha hızlı, daha etkileşimli ve daha iyi sunulur. Hibrit uygulamalar ise çifte tüketimden kaçınmayı mümkün kılar. Her durumda yine de son performans kadar net sonuçlar ortaya çıkmayabilir.
İlk olarak sektöre bağlı olarak bir mobil uygulama geliştirme projesi belirlemek ve seçmek gerekir. Pazarın ihtiyaçlarına göre, perakende uygulamalar, oyunlar, mesajlaşma ve diğer birçok isteği Konya yazılım olarak farklı yaklaşımlarla karşılayabiliyoruz. Ancak sizlere kılavuzluk edebilmesi içinde bilgi ve deneyimlerimizi aktarmaya çalışacağız. Bu kılavuzda, her iki tür mobil uygulama için en iyi mobil uygulama araçlarından ve hangisinin konum için en iyi olduğundan bahsedeceğiz.
Ortamlar ve Editörler
Ortamlar ve editörler platformlar arası birtakım geliştirmeleri yapabilme açısından bizlere oldukça avantaj sağlar. Bunlar kod parçacıklarını bir bütün haline getirme aşamasını daha kolay ve verimli hale getirmek için kullanılır. Bu mimariyi oluştururken olası problemleri tespit edebilme yetkinliği kazanmanıza yardımcı olur. Esnek ve hızlı arayüzü sayesinde kodlardaki hataları fark edebilir ve bunları ayrıştırabilirsiniz. Kodların ön incelenmesi, düzenlenmesi ya da nerde ne yapmanız gerektiğine kılavuzluk etmesi açısından kullanışlı bir yapıya sahiptir. Şimdi bu tanımları mobil uygulama geliştiricileri olarak sizlere bilgi karmaşası yaşamamanız adına tek tek ayırdık ve bunların farklarını da ele alarak doğru bir kılavuz oluşturmaya çalıştık.
IDE nedir?
Entegre geliştirme ortamı olan IDE, bilgisayar yazılım geliştiricilerinin daha kolay yazılım geliştirmesini sağlayan ve yazılım geliştirme aşamasında birçok araç sağlayarak geliştiricilerin daha kolay ve etkin yazılım geliştirmelerine yardımcı olan bir yazılımdır. IDE'yi kullanan geliştiriciler, hata ayıklama, otomatik tamamlama ve kodlama hataları gibi birçok kullanışlı özelliğe sahiptir.
Kod düzenleyici nedir?
Kod düzenleyiciyi bilgisayarınızdaki klasik not defteri uygulamasının geliştirilmiş bir versiyonu olarak düşünebilirsiniz. Not defterlerinden farklı olarak bu araçlar, düz metin olarak yazmak için değil, programlama dilleri için sözdizimi vurgulamalı sürümlerdir.
IDE ile kod düzenleyici arasındaki fark nedir?
IDE ve kod düzenleyicinin tam tanımı konusunda hala kafa karışıklığı var gibi görünüyor. Sorunun bir kısmı, özelliklerin kesişimi nedeniyle iki özellik arasındaki sınırın bulanıklaşmasından kaynaklanıyor olabilir.
Tümleşik Geliştirme Ortamı olarak adlandırdığımız IDE ile entegre geliştirme ortamı oluşturulur. Ayrıca aynı yerde kod yazma, derleme, yürütme ve hata ayıklama gibi özellikleri bağımsız olarak yürütebilmesi nedeniyle geliştiricilere kolaylık sağlar. Kod editörü ise yerel işlevler ya da isteğe bağlı eklentiler aracılığıyla kod yazma oluşturabilme aşamasını basitleştiren birden fazla özelliğe sahip bir metin düzenleme olarak düşünülebilir.
IDE’ler genellikle yalnızca tek bir dile bağlı olarak işlevleri yerine getirir. Bu odaklanma aşamasında yine o dile özgü derleme, düzenleme, yorumlama ve hata ayıklama gibi işlevleri gerçekleştirir. Buna karşılık kod düzenleyiciler işlevsel olarak çok yönlülük içerir ve çeşitli programlama dillerini kullanabilirler. Yani kod editörleri sadece kod yazmakla ilgilenir ve bunun ötesine geçemeyeceği sınırlı bir alana sahiptir.
IDE ve kod düzenleyici, kod tamamlama, istemler, kod bölümlerini vurgulama ve özel katlama kod bölümleri gibi ortak işlevlere sahiptir. Bir IDE veya bir kod düzenleyici arasında seçim yapmak, büyük ölçüde kişisel tercihe, belirli programlama diline ve iş akışına bağlıdır.
IDE veya tümleşik geliştirme ortamı, programcıların bilgisayar programları yazarken kullandıkları farklı programlama dillerini birleştirmelerine olanak tanır.
IDE ile kod editörünü tek bir cümleyle daha kısa ve net olarak ayrıştıracak olursak; Ortamlar aynı zamanda editördür ancak her editör ortam değildir diyebiliriz.
Kaynak kodu nasıl düzenlenir?
Kod oluşturmak ilk ve en önemli aşama olarak başlar. Bu aşamada boş bir dosya içerisine birtakım kodlar yazarak programı yaratıyoruz. IDE, bu aşamayı daha basit yapabilmek için otomatik tamamlamayı vurgulayan sözdizimi gibi özellikler kullanır.
Kodun yapısını nasıl vurgularız?
Dil kodunun yapısını anlamlandırabilen bir IDE görsel biçimde ipuçları verebilir. Burada keywordler çeşitli renklerle vurgulanır. Kodun vurgulanması, değişik dillerin gramer ögelerini görsel olarak açıkça görebilir böylece kodun okunması daha da kolaylaşır.
Otomatik kod tanımlama nasıl yapılır?
Programlama dilinizi IDE anladıktan sonra ne yazmak istediğinizi öngörebilir. Bir örnekle açıklarsak; kod kısmına HTML yazdığınız ve daha sonrasında ne yazmak istediğinizi siz henüz yazmadan, seçeneklerle öneri olarak karşınıza çıkarır.
Hata ayıklama nasıl yapılır?
Hiçbir programcı hataları önleyemez ve yanlışlıkla program yazamaz. Bir program düzgün çalışmadığında IDE’ler, programcıların farklı kodlarını incelemesine ve kodlarındaki hataları kolayca bulmasına olanak tanıyan hata ayıklama araçları sağlar. IDE, derleme öncesi hataları kodlarken de ipuçları sağlar.
2022’DE MOBİL UYGULAMA GELİŞTİRMEK İÇİN EN İYİ ARAÇLAR
Codeliva Yazılım deneyimlerine göre, bir mobil geliştirme aracından ne beklediğiniz konusunda net bir anlayışa sahip olmanız gerekir. Başlamadan önce araçlarımızın aşağıda belirtildiği gibi olması beklenir:
- Özel: Derinlemesine bir şekilde daha az görevin üstesinden gelmek avantaj sağlar.
- Hızlı: Birtakım kriterleri içerisinde barındırsa da en öncelikli olarak performansı önemli bir seçim kriteri olarak değerlendirmek gerekir.
- İşbirlikçi: Temiz ve belgelenmiş bir kod tabanı oluşturulduğunda bu kodların, gerçek zamanlı değişiklikler ve bildirimleri desteklemesi gerekir.
Mobil uygulama geliştirmeden önce edinmeniz gereken davranışları konya mobil uygulama olarak ele aldık. Şimdi Mobil uygulama geliştirme ortamlarını ve editörlerini kavramsal olarak ele alıp işlevlerine değindikten sonra hangi platformlarda ve hangi dillerde yazıldığını öğreneceksiniz. Öğrendiklerinizi ilerletmeniz durumunda gözlemlenecek değişiklikler aşağıdaki gibi olacaktır:
- Yapılmamış mobil uygulamalar
- Basit mobil uygulamalar
- 2021 mobil uygulama fikirleri
- Basit mobil oyun fikirleri
- Uygulama fikirleri
- En iyi mobil uygulamalar
- Mobil uygulama için hangi program gereklidir?
- Ücretsiz nasıl uygulama yapılır?
- Bir uygulama ne kadara mal olur (Bunu az çok yetkinliğiniz ile kestirebilirsiniz).
- Mobil uygulama yaparak nasıl para kazanılır?
İşte bir geliştiricinin bunlardan daha fazlasını ve sorularının cevaplarını işi gereği yaratıcılığını kullanarak bulması beklenir. Yetkin bir mobil uygulama geliştiricisi olabilmek hem size hem de çalıştığınız işletmeye değer katmasının yanı sıra refah düzeyinizi de artırmaya yöneliktir.
Mobil uygulama kodlarının yazıldığı ortamlarına derinlemesine dalmadan önce kabaca anlatacak olursak; Xcode, IOS geliştirmelere için kendine has Swift dili ile yazılan ve başka hiçbir platformun desteklemediği özel bir ortam olarak ayrıştırılabilir. IOS geliştirme yapmak isteyen geliştiriciler yalnızca Xcode ortamından bunu sağlayabilirler. Android Studio ortamında ise Android geliştirmeler Java ve Kotlin dillerinde yazılır. Bu ortamda ise Andoid mobil uygulama geliştirmelere yapılır. Xcode ve Android platformların her ikisinden de bir uygulama yapılması gerektiğinde ise Native üzerinden ayrı ayrı uğraşmadan her iki platforma uygun uygulamalar yapılır. Son olarak Hibrit ortamında ise Titanium, React Native, Flutter, İonic ve Xamarin üzerinden yüksek kaliteli uygulamalar oluşturabilirsiniz. Uygulama çalıştırılan editörler ise Code Editörü, Android Studio ve Visual Studio olarak adlandırılır. Bu editörlerden Flutter, Android Studio üzerinden Xamarin ise Visual Studio üzerinden çalıştırılır. Ayrıca Corona ve Unity konusunu güncel olmalarından ve yüksek çözünürlüklü oyun yapabilme özellikleri nedeniyle bilgi vermek amaçlı açıkladık.
Ortamlar ve editörleri hakkında bilgilerin karmaşık ve tutarsız gibi görünür olması aslında tüm geliştiricilerin farklı farklı alanlarda uzman olmuş olması ve daha da ilginç olanı yaratıcı olan yazılımcıların yeni bir şey ortaya çıkarmaya olan merakından kaynaklanmaktadır. Bunun sonucunda doğru ya da yanlış bilgiler varmış gibi görünse de aslında hepsi denenmiş ve doğruluğu kanıtlanmış bilgilerdir. Sizler ise yazılıma yeni başlayanlar için ya da mobil uygulama yapmaya yeni başlayanlar için bu kılavuzda genel metrikleri öğreneceksiniz. Gerisi sizin yaratıcılığınıza ve yeni şeyler ortaya çıkarmanıza bakacaktır. Andoid uygulama yapma ve IOS uygulama yapma ayrımını daha net anlayabilmeniz için, Play store uygulama yapma mantığını ilk kabaca öğrenmeniz ilk aşamada gerecektir. Hatta geliştirmeler sayesinde e-ticaret mobil uygulama yapma mantığını bile kavramayabilir farklı projeler ortaya çıkarabilirsiniz. Biz Codeliva Yazılım ve Dijital Dönüşüm olarak, Konya mobil uygulama firmaları ve Konya mobil uygulama şirketlerinin neler yaptığını ve size neler katabileceğini de araştırmanızı öneriyoruz.
Kod yazarak mobil uygulama nasıl yapılır? Konusunu merak ediyorsanız, incelemeye ve başlangıç yapmaya ne dersiniz? İşinize yarayacağını düşündüğümüz araçları mobil uygulama geliştiricilerimiz sizin için derledi.
1. Xcode Nedir?
Xcode, şüphesiz İOS uygulama geliştirmelerde olmazsa olmaz ortamlardandır. İOS cihazlara entegre şekilde geliştirme ortamı sağlar. Xcode için desteklenen diller içinde Swift, Objective-C++, Python, Java, Ruby, AppleScript, C, C++ ve birçok diller sayılabilir. Bu saydıklarımız şuan için en çok tercih edilen kodlama dilleridir.
Xcode ortamında İOS uygulama geliştirme ekranı.
IOS geliştiricilerinin hemen hemen hepsinin vazgeçilmez olarak gördüğü Xcode, işlevsellik ve arayüz kullanımı olarak harika olmaktan bir tık uzakta olduğu düşünülebilir. Durum böyle olsa bile yine de pazarda en çok tercih edilen tek IOS IDE’si olarak kabul edilir.
Xcode nerede-nasıl kullanılır?
IOS cihazlara özgü uygulama geliştirmelerde ve uygulamaları test etme aşamasında kullanılır. Ayrıca Xcode ortamında proje yönetimi, kod tabanı izleme ve grup düzenleme gibi işlevler yerine getirilir.
Xcode’un kullanılmadığı alanlar nerelerdir?
Yalnızca IOS cihazlarda çalışabilen Xcode ortamı, Android geliştirmelerde kullanılamaz. Android uygulama geliştirme ortamı Android Stüdyo ortamında gerçekleştirildiğinden her işletim sisteminin kendine özgü ortamı bulunmaktadır. Xcode bunlardan hariç birde platformlar arası uygulama alanlarında yer almaz. Gelişmiş arayüzlere ve işlevselliğe ihtiyaç duyduğunuz durumlarda ise mobil uygulama geliştirme için en iyi araçları entegre etmelisiniz.
Neden biz Xcode kullanırız?
Çünkü iOS geliştirme için resmi olarak desteklenen tek IDE Xcode’dur. Üçüncü taraf çözümleri vardır, ancak bunlar tam uyumluluğu garanti etmez. Ek olarak, Xcode, bir geliştiricinin sıfırdan bir iOS oluşturması için ihtiyaç duyduğu en iyi mobil geliştirici araçlarına sahiptir. Biz diğer ortamları da kullanabiliriz ancak Xcode çekirdekte yer aldığı için daha kullanışlıdır.
2.Android Studio nedir?
IOS uygulama geliştirmenin resmi olarak desteklediği tek IDE olan Xcode benzer olarak Adroid geliştirme içinde Android Studio desteklenen tek ortamdır. Android uygulama geliştirme için sıklıkla tercih edilen bu ortam JetBrains tarafından ortaya çıkan IntelliJ Idea’ya dayanmaktadır. IntelliJ Idea ise genel olarak oyun geliştirmelerde en iyi olarak kabul edilmektedir.
Android Studio nerede-nasıl kullanılır?
Android uygulama geliştirmeler için Android cihazlarda yerel uygulamalar oluşturabilmek için kullanılan bir ortamdır. Entegrasyon testleri ve otomasyon araçları ile Android cihazları masaüstü görünüme göre uyarlamaya yarar. Ek olarak Google Cloud ile entegre olacak şekilde çalışır.
Android Studio’nun kullanılmadığı alanlar nerelerdir?
IOS geliştirmeler nasıl ki sadece Xcode ortamında gerçekleşiyorsa, Android Studio’da yalnızca Android geliştirme alanlarında kullanılır. Bu alanlar dışında kullanılmaz.
Neden biz Android Studio kullanırız?
Bir önceki sürümü Eclipse’e kıyasla Android Studio, resmi bir IDE sürümü olarak oldukça büyüktür. Tekrar hata giderme araçları, performansının hızlı olması ve kaliteli öyküncü ile artık daha kolay bir şekilde sorunsuz olarak çalışmaktadır. Tüm bu değişimlere baktığımızda sonuç olarak, arayüz de daha kolay hale gelmiştir. Ayrıca ek olarak resmi bir araç olmasının verdiği özellik sayesinde, Android donanımlarıyla uyumluluk sağlarken, üçüncü taraf ortamlarından daha yüksek verimlilik elde edilir.
3.MS Visual Studio Nedir?
Microsoft tarafından geliştirilmiş ve desteklenen bir IDE olan Visual Studio, ne IOS ne de Android uygulama geliştirmeler için en doğru yöntem değildir. Bununla birlikte işlevsellik ve arayüz bakımından pazarındaki en kaliteli IDE mobil uygulama geliştirme ortamı olarak kabul görmüştür.
Visual Studio üzerinden katılım gerçekleştirildiğinde bir hususa dikkat edilmesi gerekir. Bu husus ise çapraz platform oluşturulmasıdır. Eğer Visual Studio’ya katılma hakkında dikkate almanız gerekenin ne olduğunu düşünüyorsanız çapraz platformu unutmamalısınız.
Geliştirici ekipler çoğu zaman Visual Studio’yu kullanırken, IOS Android’de yerel uygulamalar oluşturmak için Microsoft tarafından desteklenen bir araç olan Xamarin’i kullanırlar.
MS Visual Studio geliştirme platformu.
Xamarin, geliştiricilerinin Android ve iOS için tek bir C tabanlı veri tabanı kullanmasına izin verir. Platform genelinde iş mantığı paylaşılır, kullanıcı arayüzü ayrı olarak oluşturulur. Bu yolla geliştiriciler, kullanıcı arabiriminden ödün vermeden uygun bir dilde hızlı bir şekilde dahili öğeler oluşturabilir.
MS Visual Studio nerede-nasıl kullanılır?
Geliştirme, C geliştirme konusunda uzman olan ve Swift, Objective-C ve Kotlin’i tercih eden ekipler tarafından gerçekleştirilir. Genellikle Xamarin tabanlı kullanılan çoklu platform geliştirmelerinde tercih edilir. Geliştirme ekipleri ve ürün sahipleri, yerel performans sunarken iş mantığı için tek bir kod tabanı sağlamayı tercih eder. Ek olarak ofis ve masaüstü projelerinde Visual Studio’da tecrübeli ekipler tarafından geliştirilir.
MS Visual Studio kullanılmadığı alanlar nerelerdir?
Geliştiriciler tarafından ortaya çıkarılan herhangi bir ürünün - sosyal medya, oyun, gerçek zamanlı platformlar gibi- IOS ya da Android cihazların işletim sistemleriyle tamamen uyumluluk sağlaması isteniyorsa, bu durumda platformlar arası geliştirme bütünüyle yerel bir deneyim oluşturmaz. Geliştiriciler olarak daha öncesinde Microsoft uygulama yazılımlarıyla hiç çalışmadıysanız; MS Visual Studio, içerisinde barındırdığı birden fazla özelliği sebebiyle geliştirici takımlar için anlaşılması zor olabilir. Kısacası Microsoft ekosistemini daha önce kullanmamış yazılım geliştirme ekiplerinin öncesinde Android Studio kullanmasını mobil uygulama geliştiricileri olarak tavsiye ediyoruz. Yine MS Visual Studio’da verimli bir biçimde faydalanmak istiyorsanız, yüksek miktarları ödeyebilen bir altyapının dinamik bir kullanıcısı olmanız gerekir. Tüm bunlara ek olarak Visual Studio’nun açık kaynak kodlu bir IDE olmaması nedeniyle bu durum geliştiricileri VS’ye karşı geri planda bırakmıştır.
Neden biz MS Visual Studio’yu kullanırız?
Özelliklerinin zengin oluşunu ve Adroid ve IOS için iş mantığının aynı olması konusundaki becerisini seviyoruz. Birtakım projeleri hayata geçirmek için Xamarin ve VS tercih etmek en makul seçim olacaktır.
4. Unity Nedir?
Unity, mobil cihazlar ve masaüstü için 3D, 2D, VR ve AR oyunları oluşturmaya yönelik bir oyun motorudur. Başlangıçta yazılım sadece Apple işletim sistemleriyle uyumlu olsa da günümüzde platform 35’ten fazlasını desteklemektedir.
Unity oyun geliştirme motoru.
Unity en popüler oyun motorlarından biridir. Detaylı grafikleri destekler, zengin işlevsellik sağlar ve topluluk kullanımı için çeşitli şablonlar sunar. Dolayısıyla, Unity dahil IOS oyunlarını teknoloji yığınınıza entegre etmeyi planlıyorsanız, bu bir öncelik olmalıdır.
Unity nerede-nasıl kullanılır?
Zengin grafikler için 2D ve 3D mobil oyunların geliştirilmesinde kullanılır. Günümüzde oyunlara karşı talebin artmasıyla Unity’ye karşı ilgi de oldukça artmıştır. Çeşitli platformlar arası oyun geliştirme Unity’de yapılırken bunun için özel programlama dilleri değil de yalnızca C’de kod yazabilirsiniz.
Unity’nin kullanılmadığı alanlar nerelerdir?
3B modelleri yaparken ya da 2B modelleri 3B modellere dönüştürürken Unity’ye ihtiyacınız olmaz. Oyun geliştirme aşamasında grafik tasarıma ihtiyaç olduğunda, Unity güçlü bir 3D’ye sahip olsa da, karakter ya da konum çizmek için kullanılmamalıdır. Unity, yüksek çözünürlüklü (60 fps) motor grafiklerini içerisinde barındırdığından dolayı oyun dışı yazılımlarda kullanıldığı zaman uygulama bu yazılımlar için çok ağır olacaktır. Bu durumda pil tüketimi ve CPU hızlı bir şekilde tüketilecektir.
Neden biz Unity’i kullanırız?
Piyasadaki en güçlü oyun uygulama geliştirme yazılımlarından biridir. Büyük oyun geliştirme şirketlerinin çoğu tarafından kullanılmaktadır ve son on yılda oyun için standart haline gelmiştir. Bunun da ötesinde, Unity'nin kullanımı, özellikle mevcut tüm kılavuzlarla birlikte öğrenmesi kolaydır. Ayrıca Unity'nin varlık kitaplığı oyundaki en büyüğüdür.
5. Corona Nedir?
Corona, IOS, Android, Mac, Windows ve daha fazlasını destekleyen 2D oyun geliştirme için açık bir şekilde mobil uygulama geliştirme yazılımıdır. Unity ile karşılaştırıldığında ise basit bir SDK olarak göze çarpar. Corona saniyede, daha düşük kare hızına ve daha yüksek çözünürlüklü uyarlanabilme özelliğine sahiptir.
Corona nerede-nasıl kullanılır?
MVP geliştirme ve prototipleme için kullanılır. Corona basit bir oyun motorudur ve çok fazla CPU tüketmez. Doğrudan oluşturma testileri yapılabilir. SDK, özellikle ve beta ve alfa belgeleri olmak üzere mobil uygulamaların geliştirilmesine yönelik araçlardan birine sahiptir. Küçük oyun projeleri için kullanılır ve ister basit bir bulmaca, ister 2B bir test oluşturuyor olun, Corona'yı seçmek, zorluk ve performans açısından daha iyi bir seçimdir.
Corona’nın kullanılmadığı alanlar nerelerdir?
3D oyun geliştirilmesi alanlarında kullanılmaz. Çünkü Corona bir 2D oyun geliştirme platformudur. Grafikler açısından zengin oyunlar yani 60 fps gibi yüksek kalite gerektiren grafikler için uygun değildir. Bunun nedeni yazılımın kaynak kitaplığındaki kişileştirme seçenekleri Unity’ye kıyasla fazlasıyla sınırlıdır.
Neden biz Corona’yı kullanırız?
Mobil oyun geliştirmede basit oyunların geliştirilmesi açısından oldukça verimli bir platformdur. Aslında, 2D oyunlarda, yalnızca gerçekçi bir arayüze ve güçlü özelliklere ihtiyacınız olduğunda, Corona mobil uygulamalar için en kullanışlı araçlardan biridir.
Artıları ve Eksileri ile Xamarin, React Native, Ionic, Flutter, Titanyum arasından hangileri size uygun?
İşletmeniz için modern bir mobil uygulama geliştirmeniz mi gerekiyor? Hızlı bir şekilde yüksek kaliteli uygulamalar oluşturmak için Xamarin, React Native, Ionic, Flutter ve Titanium gibi uygulama geliştirme çerçevelerini kullanabilirsiniz.
1.Xamarin
Xamarin'in resmi web sitesinden alınmıştır.
Xamarin, 16 Mayıs 2011'de piyasaya sürüldü. Popüler bir mobil uygulama geliştirme teknolojisidir ve hızlı mobil uygulamalar oluşturmak için favori aracınız olabilir. Bu, Microsoft'un bir icadıdır. Bu uygulama geliştirme aracıyla, mükemmel arayüzlere sahip mobil oyunlar da dahil olmak üzere farklı türde uygulamalar oluşturabilirsiniz. Xamarin, Windows, iOS, Android, Blackberry, macOS, watchOS ve tvOS gibi çeşitli platformlar için uygulamalar oluşturmanıza olanak tanır. Xamarin'in dili C#'dır. Bu nedenle, Xamarin uygulamaları oluşturmak için C# kodu yazmanız gerekir.
Aşağıdaki örnekte; Visual Studio'da Xamarin uygulama geliştirmenin nasıl yapılacağı verilmiştir.
Xamarin'in resmi web sitesinden alınmıştır.
Xamarin'in Artıları Nelerdir?
- Açık kaynak çerçevesi oluşturma
- Uygulama hızının harika olması
- Platformlar arası uygulama geliştirme
Xamarin'in Eksileri Nelerdir?
- Xamarin, oyun geliştirme için en mükemmel olan seçim değildir.
- Xamarin kodunu yazmak için Visual Studio'yu satın almanız gerekir.
- İşletim sistemine özgü birçok sınırlama vardır.
2. React Native
React Native’in resmi sitesinden alınmıştır.
React Native, Mart 2015’te Facebook ve topluluğu tarafından geliştirilmiş harika bir ücretsiz, açık kaynaklı mobil uygulama geliştirme ortamıdır. Android ve IOS uygulama geliştirmeler oluşturabilmeniz için React Native kullanabilirsiniz.
React Native’in resmi web sitesinden alınmış uygulama geliştirme
Ayrıca React Native üzerinden uygulama geliştirme yapmak için JavaScript ve React kodları kullanmanız gerekir. Aşağıda platformlar arası uygulama geliştirmeye ikinci örnek verilmiştir.
React Native'in resmi sitesinden alınmıştır.
React Native'in Artıları Neledir?
- Yerele yakın performans sağlar.
- Harika uygulama geliştirme hızına sahiptir.
- Native kod ile optimizasyonu sağlanır.
React Native'in Eksileri Nelerdir?
- React Native uygulamalar çok hızlı olsa da, aslında uygulamalar kadar hızlı değildirler.
- Uygulamaların büyük boyutu, React Native’in birçoğundan biridir.
- Bazı yerel özellikler için yerel geliştirme becerilerine ihtiyacınız olacaktır.
- Yerel kod eklemek, projenin karmaşıklığını artıracaktır, bu nedenle geliştirme süreci daha çok zaman alacaktır.
3. Ionic
Ionic’in resmi sitesinden alınmıştır.
Ionic, 2013’te ortaya çıkan sektördeki en kullanışlı mobil uygulama geliştirme araçlarındandır. Bu uygulama açık kaynaklı ve ücretsizdir. Windosws, IOS ve Android uygulamalarını oluşturmanızı sağlar.
Aşağıda Ionic bileşenler verilmiştir.
Ionic'in resmi sitesi web sitesinden alınmıştır.
Ionic ile uygulama geliştirmek için HTML5, JavaScript, Angular JS ve CSS'de kodları kullanmanız gerekir.
İonic’in hızlı uygulamaları, resmi web sitesinden örnek alınmıştır.
Ionic’in Artıları Nelerdir?
- Kullanımı kolaydır.
- Esnek geliştirme ortamı sağlar.
- Müthiş bir uygulama hızına sahiptir.
Ionic’in Eksileri Nelerdir?
- Grafik ağırlıklı uygulamalarda iyi bir performans sergilemez.
- Yerel ögelerde birden çok eklenti olmasına karşın, her işlev için eklenti bulmak zordur. Dolayısıyla bir eklenti istediğinizde bu oldukça zaman alan bir işlem olacaktır.
4. Flutter
Flutter’ın resmi internet sitesinden alınmıştır.
Google’ın geliştirmiş olduğu Flutter, kullanışlı bir mobil uygulama geliştirme platformudur. Bu araç ile Android ve IOS uygulamalarını ücretsiz ve açık kaynaklı olarak oluşturabilirsiniz.
Flutter’ın resmi internet sitesinden alınan Dart Kodu görselidir.
Flutter ile uygulama geliştirme yapmak için kullanacağınız programlama dili JavaScript gibi modern bir dil olmalıdır. Dart kodu JavaScript ile yazılmıştır.
Resim, Flutter uygulaması geliştirme, Flutter’in resmi web sitesinden alınmıştır.
Flutter'ın Artıları Nelerdir?
- Uygulama geliştirmeleri hızlı yapılır.
- Harika bir performansa sahiptir.
- Zengin Kullanıcı Arabirimlerine sahiptir.
Flutter'ın Eksileri Nelerdir?
- Kütüphanesi zengin olmasına karşın, ihtiyaç karşılamaya yönelik tüm işlevleri içerisinde barındırmaz. Bazı işlevsel özellikleri hazır kütüphanede bulamayacağınız için bunları zaman ayırıp geliştirmeniz gerekir.
- Bazı platformlar için büyük bir desteğe sahip değildir. Otomatik test, derleme ve dağıtım işlevlerini bu nedenle özel bir komut oluşturarak yapmanız gerekir.
5. Titanium
Titanium’un resmi web sitesinden alınmıştır.
Appcelerator Titanium olarak bilinen geliştirme çerçevesi 25 Kasım 2019 yılında piyasaya sürülmüştür. Bu çerçeve ile Windows, Android ve IOS gibi platformlar arası mobil uygulamalar gerçekleştirebilirsiniz.
Platformlar arası mobil uygulama geliştirme, Titanium’un resmi web sitesinden alınmıştır.
Titanium’un Artıları Nelerdir?
- Sürükle-bırak özelliğine sahiptir.
- Anlık bildirim hizmetleri önceden oluşturulmuştur.
- JavaScript programlama dili ile mobil uygulama geliştirme yapılır.
Titanium’un Eksileri Nelerdir?
- Titanium ücretsiz bir çerçeve sunarken, tüm işlevleri içerisinde barındırma özelliğini sunmaz. Dolayısıyla uygulama geliştirme yapmak için çerçeveyi satın almanız gerekir.
- Basit uygulamalar oluşturmak için idealdir. Karmaşık uygulamalar için değildir.
- Titanium’un ile geliştirme aşamasında SDK ile ilgili birtakım problemlerle karşılaşma ihtimaliniz vardır.