Codeliva Blog > Yazılım Alanında Kendini Geliştirmek İsteyenlere 5 Öneri
04 Şubat 2021
Yazılım öğrenmek isteyenler için önerilerimizi bir önceki makalemizde ele almıştık. Sonraki aşamalarda bizi neler bekliyor ? Konya yazılım olarak, bu alanda kendinizi geliştirmeniz ve yol gösterici olması adına bir takım öneriler hazırladık.
1.AR-GE yazılıma önemini kavrayın
Öğrendikleriniz ile çalışmaya başladınız ve yeni ürünler oluşturuyorsunuz. Ancak bir ürün üretmekten daha önemli olan şey, değerli bir ürün üretmektir. Bunun için tüm projelerde kendi algoritmanızı oluşturmalı, sizin belirlediğiniz yazılım dillerini ve yazdığınız frameworkleri kullanmalısınız. Yeni kodlar üreterek teknolojide yeni bilgiler ortaya koymalı ve değerli ürünler üretmelisiniz. Ar-ge yazılım, projelerinize ve kariyerinize katkı sağlar.
2.Yan projeler oluşturun
Yan projeler, gelişiminize katkı sağlamak için iyi bir alternatif olacaktır. Yan projeyi belirlerken iyi olduğunuz bir alan yerine öğrenmek istediğiniz bir alanı tercih etmelisiniz. Örneğin web yazılım alanında iyiyseniz, mobil yazılımı öğrenmek gibi gelişiminize katkı sağlayacak bir alanı seçmelisiniz. Projenizin neye hizmet edeceğini, hangi alana hizmet edeceğini belirlemelisiniz. Bu şekilde oluşturduğunu bir proje hem motivasyonunuzu arttırır hem de kazanç elde etmemizi sağlar.
3.Statünüzü dengede tutun
İş hayatına atıldıktan sonra projelerde en iyi adam olmanız daha fazla sorumluluk almanızı ve yeni şeyler öğrenmenizi engelleyecektir. Hem alıcı hem de verici olarak statünüzü orta dengede sabitlerseniz. Böylece daha deneyimli yazılımcılar ile çalışma fırsatı yakalayarak yeni bilgiler edinebilir, kendinize çok şey katabilirsiniz.
4.İş değiştirmekten korkmayın
Yazılım alanı diğer iş alanlarından farklıdır. Yazılımda kendinizi daha az riskte hissettiğiniz yerde çalışmak sizi rutine bağlayacaktır. Oysa farklı iş yerlerinde, farklı projelerde yer almak gelişiminize katkı sağlar. Böylece uygulamada öğrenmeniz kolaylaşır. Her iş değişikliği, yeni insanlar, yeni projeler ve farklı kültürlerle tanışmanızı sağlayarak ufkunuzu açacaktır. Örnekleyecek olursak, silikon vadisinde çalışan kişiler bile, Facebook’ta çalıştıktan sonra bir süre dinlenmek için Google’a geçer. Bu döngülerin sürekli yaşanmasında asıl amaç, kendini diri tutmaktır. Bir yere alışmak sizi oranın bağımlısı yaparak rahata alıştıracaktır. Bu durum kariyer hayatınızda ilerlemenizi engelleyecektir.
5.Sorumluluk almaktan kaçmayın
Projelere bir şeyler katmaktan korkmayın. İş yerinizde standart bir işleyiş varsa ve siz daha kolay bir yolunu bulduysanız ya da bir probleme çözüm ürettiyseniz bu konuda çekingen olmadan fikrinizi belirtmelisiniz. Sorumluluk alacağım bilinciyle konudan uzak kalmak, çekingen olmak, bize iş hayatında tecrübe katmaz. Problem çözme, algoritma bilmeyi gerektirir. Yazılım öğrenirken bir yandan algoritma geliştirmeyi de öğreniriz. Problemin ihtiyacını tespit edip, çözüm aşamalarını belirleyip, izlenilecek yolu saptarız. Bir projenin sorumluluğunu aldığınızda, olumlu ya da olumsuz sonuçlar sizi yıldırmasın. Her iki seçeneğinde sizin yararınıza olacağını ve tecrübe kazandıracağını unutmamalısınız.