Yazılım Firmalarına Neden İhtiyaç Duyarız ?

Codeliva Blog > Yazılım Firmalarına Neden İhtiyaç Duyarız ?
30 Mart 2021

YAZILIM ŞİRKETLERİ NE İŞ YAPAR?
Yazılım şirketleri, yazılım çeşitleri oluşturmak için uzman olan firmalardır. Bu şirketler, iş ya da tüketici yazılımlarına, örneğin hazır, tek lisanslı yazılımlara veya hizmet olarak yazılım (SaaS) gibi ürünlere odaklanabilir.

Bir yazılım şirketinin temel özelliği, kendisini yazılım ürünleri geliştirmeye ve dağıtmaya adamış bir şirket olmasıdır. Bir yazılım şirketinin hedefi, müşteri tabanına ve uzmanlığına bağlıdır.

Bazı yazılım şirketleri, müteahhitlik işinde şirketin müşterileri dışında uzmanlaşırken, diğerleri daha çok mağaza raflarında satılabilen kullanıma hazır yazılımlar oluşturmaya odaklanır. Başka bir yazılım deposu türü, özelleştirilmiş yazılım geliştirme hizmetleri sağlayarak diğer şirketlerin vizyonlarını gerçekleştirmelerine yardımcı olur.

Bu yöntemlerin her biri farklı tasarım süreçleri, dağıtım stratejileri, profesyonel yöntemler, geliştirme yöntemleri vb. gerektirir.

Codeliva Yazılım & Dijital Dönüşüm olarak bu yazımızda, diğer şirketler için yazılım ürünleri geliştiren ve onlara deneyim, beceri ve bilgilerini sağlayan uzmanlar olarak yazılım şirketlerine odaklanacağız.

YAZILIM ŞİRKETİ TÜRLERİ
Yazılım geliştirme kuruluşlarını sınıflandırmanın en kolay yolu, onları hizmet tabanlı şirketlere ve ürün tabanlı şirketlere ayırmaktır.

Ürün Bazlı Şirketler: Kendi ürünlerini geliştirip son kullanıcılara ulaştıran işletmelerdir. Bu tür kullanıcılar kurumsal müşteriler veya bireysel müşteriler olabilir, böylece B2C ve B2B modellerini aynı anda uygulayabilirler. Bu şirketler, daha sonra çeşitli iş sorunlarını çözmek için müşteriye uygulanabilen ve yapılandırılabilen, kullanıma hazır çözümler oluşturmaya odaklanır. Microsoft ya da Google, ürün tabanlı bir şirkete iyi bir örnektir. Her ikisi de, şirketin özel ihtiyaçlarına göre yapılandırılabilen ve özelleştirilebilen bir dizi hazır çözüm sunar.

Hazır yazılım çözümlerine yatırım yapmalı mıdır?

Bu tür yazılımların kendi sınırlamaları vardır. Lisanslama genellikle çok pahalı olabilir. Benzer şekilde, bu tür ürünleri satın alan şirketler, genellikle ihtiyaç duymadıkları birçok farklı özelliği içeren ürünlerle karşılaşır.

Bu sebeple birçok şirket, özgün iş ihtiyaçlarını karşılayan özelleştirilmiş yazılım çözümlerini tercih etmektedir. Bunu yapabilmek için, hizmet odaklı bir yazılım şirketi ile çalışmak şirket için fayda sağlayacaktır.

Hizmet Bazlı Şirketler: Doğrudan şirketlerle çalışır ve onlara özelleştirilmiş yazılım geliştirme, danışmanlık ya da özel geliştirme ekipleri gibi hizmetler sağlar. Bu şekilde çalışan bir şirketle çalışmanın en iyi avantajı, benzersiz iş süreçlerini, operasyonları, gereksinimleri karşılayan özel bir çözüm yaratabilmektir. Ayrıca tecrübeli yazılım geliştiricilerinin yeteneklerine ve uzmanlığına güvenebilir, şirketin sağladığı kendi uzmanlıklarından faydalanabilirsiniz.


YAZILIM ŞİRKETLERİNİN TEMEL ÖZELLİKLERİ
Bilgi ve teknolojideki şiddetli rekabet nedeniyle, yazılım geliştirme şirketleri ürün geliştirme için yenilikçi yöntemler ortaya çıkarmaktadır. Sektördeki en tecrübeli geliştiricileri çekmek ve güçlü bir marka oluşturabilmek için ellerinden geleni yapmaktadırlar. Günümüzdeki çağdaş yazılım şirketlerinin temel işlevleri şunlardır;

  1. Kaliteye Odaklanın
  2. Yüksek kaliteli kod geliştirme ekibi, müşterilerin güvenini ve önerilerini kazanır. Dolayısıyla daha fazla müşteri çekebilme avantajı sağlar. Günümüzde küresel ölçekte çalışan birden fazla yazılım şirketi olduğundan, müşterilerine yüksek kalitede yazılımlar sağlayabilmek için her türlü çabayı göstereceklerdir.

    Yazılım geliştirme dış kaynaklı olduğundan, şirketler genellikle şunları arar:

    • Projenizi hızlandırın,
    • Takımdaki yetenek boşluklarını belirli bilgilerle doldurun,
    • Geliştirme ekibini genişletin, ya da en baştan bir uygulama oluşturun (Minimum Geçerli uygulanan ürünler, şeklinde)

    Her durumda kod hataları kontrol edilmelidir. Yazılım geliştirme şirketleri genellikle QA mühendislerine sahiptir ve onları en baştan kodlama sürecine dahil eder. Yazılım şirketinin ürettiği kodun bu kadar yüksek bir kaliteye sahip olmasının nedeni budur. Uzun yılların dayanak olduğu deneyimlerin ürünleridir.


  3. Çevik ve Scrum Yaklaşım
  4. Yazılım geliştirme ve Scrum gibi çevik çerçeve yöntemleri tüm dünyada endüstri standartlarıdır. Ürün olmadan en iyi yol, kendi kendini organize eden ve işlevler arası ekiplerin ortak çabasıdır. Ayrıca çevik yazılım geliştirme, sprint planlama toplantıları, test odaklı geliştirme, günlük toplantıları ve eşli programlama gibi en iyi uygulamaları da barındırır. Tüm bu uygulamalar ile ekibin kaliteli kodu daha hızlı teslim etmesine yardımcı olmak için birlikte çalışır.

    Çevik yaklaşım, takımın güçlendirilmesi için işbirliğine yönlendirirken, onu izleyen geliştiriciler daha üretken ve motive olurlar. Scrum gibi çevik yaklaşımlar ise güncellenebilir geliştirmeyi ve müşterilerle yakın ilişkiler kuran işbirliklerini tercih ederler. Böylece geliştirme maliyetlerini azaltırken, süreçte çok sayıda pahalı değişiklikler yapma riskini azaltırlar. Bu nedenle, yazılım firmasında deneyimli geliştirme ekibi, uygulama geliştirmede yaygın hata riskini en aza indirebilecek ve teslimatın değerini üst düzeyde artıracak sağlam bir sürece sahiptir.


  5. Tam Yığın İşlevi
  6. Bir uygulama oluşturmak için bir yazılım kitaplığı kiralarsınız, sözleşmenin sonunda uygulamanın işlevine bağlı olarak ürünün tamamını satın alabilirsiniz. Bu yazılım şirketinin geliştirme sürecinin her adımından sorumlu olacağı anlamına gelir.

    Dış kaynak kullanımı ortakları, UX/UI ve grafik tasarımcılarının, proje yöneticilerinin, iş analistlerinin ve QA mühendislerinin yanı sıra ön uç ve arka uç geliştiricilerinin uzmanlığını sağlayabilir.

    Harika bir yazılım geliştirmek çok zaman alır ve yazılım şirketleri müşterilerine yüksek kaliteli kod sağlamak için kaynaklara sahiptir. Bu her zaman şirketteki birçok insanın çaba ve gayretinin bir sonucudur. Bir yazılım geliştirme şirketi ile iş birliği yaparak, ekibin içindeki ve dışındaki herkes için profesyonel beceriler ve endüstri hakkında bilgi sahibi olunabilir.


  7. İletişim ve İş Ortaklığı
  8. Akıcı, düzenli iletişim, herhangi bir projenin başarısı için şarttır. Dış kaynak geliştirmede, tüm çalışmaları başka bir şirkete devretmek gerekebilir. Bu nedenle yazılım şirketleri, geliştirme ekiplerinin sosyal beceriler geliştirmesine yardımcı olabilir. Ayrıca müşteri ve ekip arasındaki iletişimi kolaylaştıracak bir sürece sahiptir. Örneğin, deneyimli bir yazılım şirketi genellikle müşteri ile ekip arasında köprü olabilecek bir proje yöneticisi belirler. Bu şekilde karşılıklı güven tesis edebilir ve sadakat artırılabilir.

    Özel bir ekibin parçası olarak, geliştiriciler tüm zamanlarını eldeki sorun üzerinde geçirecek bir projeye katılacaklardır. Ayrıca, uygulama geliştirmenizi zenginleştirmek için önceki projelerdeki deneyimleri de kullanabileceklerdir.


  9. Esneklik
  10. Günümüzde yazılım şirketleri teknolojik buluşlara yüklü miktarda para yatırmaktadırlar. Böylece geliştiriciler teknolojik denemelerini çağa uygun yaparlar. Programlama dillerini ve çerçevelerini kullanabilme imkanı doğar.

    Teknoloji değişmeye devam ettikçe, trendlere ayak uydurmak zorlaşır. Ancak yazılım şirketleri bu trendleri ve neler yapabileceklerini bilirler. Yazılım firmaları, herhangi bir Ar-Ge planının sunulabilmesini sağlamak ve müşterilere en iyi çözümü üretebilmek için şirketin teknoloji yığınını güncel tutarlar.


YAZILIM FİRMALARI HANGİ HİZMETLERİ VERİR?
Artık bir yazılım şirketinin ne olduğunu ve tanımlanmış işlevlerini anlattığımıza göre, bu hizmetlere bir göz atmanın vakti geldi. Yazılım şirketleri tarafından yaygın sağlanan hizmetleri Konya Codeliva Yazılım olarak ele aldık.

  1. Özel Yazılım Geliştirme
  2. Ticaret hayatında, özelleştirilmiş yazılımların geliştirilmesi son trend haline geldi. Müşterilerin tercihleri ile belli kalıptaki yazılımların dışına çıkıldı ve birçok sektörde, özel iş sorgulamalarının çözümü için özel yazılımlar yerini aldı. Özel yazılım geliştirme şirketleri, kitlelerin veya müşterilerin ihtiyaçlarını karşılamak için platformunuz için en iyi spesifik ve özelleştirilmiş uygulamaları geliştirme potansiyeline sahiptir.

    Farklı işlevlere sahip birçok uygulama vardır. Paket programlamaları gibi hazır uygulamaların size uymadığı durumlarda özel yazılımlara başvurabilirsiniz. Yazılım şirketlerinin böyle bir durumda ihtiyaçlarınızı karşılamaları gerekir. Geliştirme aşamasında, güvenilirliği artırmak için yazılıma birçok teknik eklemek istediğinizde özel yazılımlar sayesinde birçok fırsat elde etmiş olursunuz. İster kişisel bir platform ister bir iş platformu olsun, yazılım geliştirme çözümlerinin beklentilerinde verimlilik ve güvenilirlik değişmeden kalır. Konya özel yazılım alanında uzman olan Codeliva Yazılım olarak işletmenizin programlarında olması gerekenleri sizler için sıraladık.

    • Veri işleme sırasında destek,
    • En kaliteli sonuçları sunmak,
    • Hız kazandırmak,
    • Para, zaman ve kaynaklardan tasarruf etmek,
    • İşlevsel özellikler sayesinde en iyi desteği sağlar.
    • İş süreçleri aracılığıyla gerçek erişim elde edilir.

    İş platformunda elde edilen bu avantajlar ile başarının çok da uzakta olmadığını anlayacaksınız. Yazılımda özelleştirme ve uygulama gereksinimlerinizi yalnızca bir web geliştirme şirketi karşılayabilir.


  3. Yazılım Danışmanlığı
  4. Yazılım danışmanlığı hizmetleri, yeni yazılım geliştirme projelerini daha etkin bir şekilde planlayıp, uygulayıp ve yöneterek yazılım geliştirme planlarının yatırım getirisini maksimize etmeyi veya devam eden projelerin haklarını belirlemeyi amaçlamaktadır. Çeşitli yazılım danışmanlığı sağlayan Konya Codeliva Yazılım & Dijital Dönüşüm, müşterilerinin uçtan uca yazılım geliştirmelerine, hızlı, ekonomik gelişimini sürdürmelerine ve yüksek kaliteli yazılım çözümleri sağlamalarına yardımcı olur.


  5. Web Tasarlama
  6. Web siteleri, çevrimiçi bir marka oluşturmak, müşterileri çekmek, geliri artırmak ve iyi bir itibarı sürdürmek için gereklidir. Bir web sitesine yatırım yapmayı düşünüyorsanız, değişen trendlere ayak uydurmanıza yardımcı olabilecek bir yazılım şirketi ile çalışmanız gerekir. Konya Codeliva Yazılım, Konya Web Tasarım alanlarında da uzmanız. Bütçenize, programınıza ve spesifikasyonlarınıza bağlı olarak, proje ihtiyaçlarınızı tam olarak karşılayan şirketlerin bir listesini oluşturmanıza yardımcı olabiliriz.


  7. Mobil (Responsive) Tasarlama
  8. Duyarlı web tasarımı, web sitesinin boyutunu otomatik olarak ayarlamak, web sitesini tüm cihazlarda (masaüstü bilgisayarlar, tabletler ve telefonlar) iyi görünecek şekilde gizlemek, küçültmek veya büyütmek için kullanılan HTML, CSS gibi kodlamalardır.

    Duyarlı web tasarımı, tüm cihazlarda harika görünen web sayfaları oluşturmakla ilgilidir. Duyarlı web tasarımı ile farklı ekran boyutları ve görünümler otomatik olarak ayarlanır. İşlemenizin erişilebilirliğini artırmak için dijitalin her platformunda olmanız bir avantajdır. Bu nedenle her platforma göre ayarlanabilen responsive tasarımlar yapan yazılım şirketleri ile çalışabilirsiniz.


  9. E-Ticaret Yazılımları
  10. E-ticaret yazılımı, bir çevrimiçi mağazanın perde arkasındaki motordur. Envanteri kolayca yönetebilir, ürün ekleyebilir veya silebilir, vergileri hesaplayabilir ve web sitesini yöneterek, siparişleri yerine getirmek gibi birçok işlemi gerçekleştirebilirsiniz. E- ticaret yazılımı, teknik olmayan personelin tüm e-ticaret işlemini kontrol etmesine olanak tanır. Kullanıcı dostu olan e ticaret yazılımları, arayüzdeki tüm karmaşık süreçleri kolaylaştırır. E-ticaret yazılımının kullanımı kolay olmasına rağmen, çevrimiçi işletmeleri başarılı kılan çok yönlü ve karmaşık bir makinedir. Yazılım firmalarının size sunacağı paket ve özel yazılımlarla işletmenize en uygun olan e- ticaret yazılımını edinebilirsiniz.


  11. Seo ve Google Adwords Reklam Planlamaları
  12. SEO stratejisi, arama sonuçlarında görünme olasılığını artırmak için web sitesi içeriğini konuya göre düzenleme sürecidir. Esasen, arama motorlarından organik trafik elde etme şansını en üst düzeye çıkarmak için izlediğiniz süreç bu şekildedir. Bir SEO stratejisine sahip olmak çok önemlidir çünkü içerik oluştururken doğru hızı korumanıza yardımcı olabilir.

    Google Adwords Reklamları aracılığıyla arama motorlarında işletmenizi en üst sıralara hızlıca taşımak isteyebilirsiniz. Ancak bu SEO kadar kalıcı bir başarı getirmeyebilir. SEO, arama motorlarında sizi üst sıraya çıkarırken bunu zamana yararak yapar. Süre sonunda ise yeriniz sabitleşir ufak tefek oynamalar yaşanır. Adwords reklamlarında ise tıklanma başına maliyet ödendiği için maliyet ödediğiniz kadar üst sıralarda yer alırsınız. SEO kadar başarı yakalayabileceğiniz ise muallaktır. Yazılım şirketleri kurumsal kimliğinizi arama motorlarında tanıtmak için iki yöntemde de yardımcı olabilir. Adwords reklam yöntemini tercih edeceğinizde ise anahtar kelime planlama gibi maliyet düşürücü yöntemlere başvurarak bütçenizi korur. Yazılım firmasının SEO hizmetinden yararlanmak istediğinizde de bunu belli bir zamana yayarak istikrarlı bir şekilde yürütür. Her iki reklam planlamalarınızda tecrübeli bir ekibi tercih etmek işletmenize katkı sağlar.


  13. Mobil Uygulama Geliştirme
  14. Yazılım firmaları veya yazılım şirketleri, akıllı telefonlar ve tabletler gibi mobil cihazlar için uygulamalar oluşturur. Günümüzde en çok kullanılan Android ve İOS işletim sistemleri için uygulamalar oluşturulmuştur.

    İleri düzey bir geliştirici ekipler bu iki işletim sistemlerine ek olarak, platformlar arası uygulamalar ya da web yazılım teknolojilerini kullanan hibrit mobil uygulamalar oluşturabilirler. Aşamalı web uygulamaları bu teknolojinin bir örneğidir. Bu nedenle, mobil uygulama geliştirme, nihai ürünün şirket ERP uygulamalarından tüketici uygulamalarına kadar içerisinde her şeyi barındırabilen çeşitli yazılım disiplinleridir.

    Şirketiniz ya da kendinizi için bir mobil uygulama oluşturmak istiyorsanız bu alanda uzmanlaşmış bir yazılım şirketinden yardım almak avantaj sağlar. Yazılım geliştirme, farklı uygulama türlerini kapsayan geniş bir terim olduğu için, mobil uygulama oluşturma görevini mobil teknolojide kapsamlı deneyime sahip bir ekibe devretmek en iyisidir. Bu şekilde, en iyi sonuçları alacak ve güncelliğini yitirmiş teknolojileri kullanarak ürünler yaratma riskini en aza indirebilirsiniz.

    Sonuç olarak, mobil uygulamalarda uzmanlaşan yazılım şirketleri temel olarak Android mobil uygulama geliştirme, İOS mobil uygulama geliştirme ve platformlar arası mobil uygulama geliştirme (Flutter uygulama geliştirme gibi) alanlarla ilgilenirler.


  15. Web Geliştirme
  16. Web geliştiriciler, bir web ortamında çalışan uygulamalar oluşturmakla ilgilenirler. Bununla birlikte, web geliştirme kategorilerinin karmaşıklığını çözebilirler. Bu kategorilerin içerikleri, basit bir web sitesi ya da birçok farklı hizmete ve üst düzey mimariye sahip karmaşık web uygulamalarıdır.

    Güncel web teknolojileri ve uygulama programlama arayüzleri sayesinde yazılım geliştirme ekipleri, kullanıcılara çeşitli işlevler sağlayan web uygulamaları oluşturabilirler. Ayrıca web teknolojisine dayanan ancak yerel bir deneyim sağlayan mobil cihazlar için uygulamalar oluşturabilmek de mümkündür.


  17. Yazılım Geliştirme
  18. Yazılım şirketleri, tüm geleneksel masaüstü işletim sistemlerinde (Linux, Mac ya da Windows gibi) çalışan uygulamalar da oluşturabilir. Bu türden uygulamalar, kuruluşların günlük görevleri gerçekleştirmelerine, süreçleri otomatikleştirmelerine ve çeşitli işlevleri (raporlama gibi) sağlamalarına yardımcı olabilir. Bazı firmalar uygulamalarını bulut yazılımlarda barındırırken, diğerleri, dijital dönüşüme yardımcı olması için sunucu tabanlı uygulamaları tercih edebilir.


  19. Dijital Dönüşüm
  20. Dijital dönüşüm artık moda bir sözcük değil, bir gerçek. Trendi takip eden, tüm iş planlarını dijitale taşıyan işletmeler, dijitale net bir vizyonla ve akıllıca yaklaşarak, şirketlerine neler kazandırdıklarını görmüşlerdir.

    İşin kendine özgü ihtiyaçlarına ve yıkıcı teknoloji planlarının oluşturduğu sektör gereksinimlerine göre dijital dönüşümün şekli ve ölçeği farklıdır. Finansal hizmetler sektörü buna iyi bir örnek olarak gösterilebilir. Girişimler ivme kazandıktan ve müşteri tabanının genişletmek için yeni ürünleri başarıyla teslim ettikten sonra tüm sektör müşteri hizmetleri yaklaşımını yeniden şekillendirmek zorunda kaldı. O zamandan beri ortaya çıkan birçok trend arasında, yeni finansal ürünler, mobil bankacılık uygulamalarının yükselişi ve özel yazılımlar bunlardan bazılarıdır.


  21. Veri Bilimi
  22. Günümüzde yazılım firmalarının diğer önemli görevleri veri işleme ve veri mühendisliğidir. Bu tür geliştirme ekipleri, büyük veri kümelerini anlayabilen ve şirketlere eyleme geçirilebilir iç görüler sağlayan analitik araçlar oluştururlar. Bu amaçla, veri bilimcileri ve yazılım geliştiricileri verileri inceler ve sonrasında yazılım çözümleri üretebilmek için karmaşık algoritmalar kullanırlar. Makine öğrenimi gibi araştırma teknolojisi eğilimleri, şirketlerin pazar değişikliklerine daha hızlı tepki vermesine ve müşterilerine kaliteli hizmetler sağlamasına yardımcı olmak için tahmine dayalı analiz gibi işlevler sağlar.


PROJENİZ İÇİN BİR YAZILIM ŞİRKETİ NASIL SEÇİLİR?

Hali hazırda bir projeniz var veya bir projeye sahip değilseniz in iyi yazılım geliştirme şirketini bulmanız için bazı güvenilir ipuçlarını Konya Yazılım olarak burada bulabilirsiniz.


  1. Yazılım şirketinin portföyüne bir göz atın
  2. Bu sayede firmanın bugüne kadar neler yaptığını daha iyi anlayabilirsiniz. Firmanın web sitesini inceleyerek, yayınlanan örnek proje incelemelerini görüntülerken dikkat etmeniz gereken, ekibin sizinkine benzer bir ürün oluşturup oluşturmadığını ve sektörünüzdeki şirketlerle çalışma deneyimi olup olmadığını kontrol edin.

    Bulunduğunuz bölgedeki firmalarla çalışıp çalışmadıklarını kontrol etmek en iyisidir. Projenize uygun bir portföyü yoksa firmanın yaptığı diğer işlere bakarak varsayımlarda bulunabilirsiniz. Proje analizinden teknik desteğe kadar müşterilerin ne derece memnun kaldıklarını araştırabilirsiniz.

    Bir diğer husus ta yazılım şirketinin proje için verilen süreye sadık kalıp kalmadığıdır. İyi ve güvenilir bir yazılım şirketi ile çalışmak için kendinize şu soruları sorun!

    • İncelemiş olduğum yazılım şirketi ne tür şirketlerle çalışıyor?
    • Start-up’lar, Kobi’ler, işletmeler veya hepsi mi?
    • Hangi teknolojilerden yararlanıyorlar?
    • Kullandıkları teknolojiler modern mi geleneksel mi?
    • Teknolojileri en yeni seçeneklerle dolu mu?

  3. İncelemeleri okuyun
  4. Bazı platformlar aracılığıyla şirket hakkında yorumları edinin. Önceki iş birlikleri hakkında bilgi sahibi olmak, işini zamanında teslim edip etmediğini öğrenmek için bu platformlara bakmak yararlı olacaktır. Şirket profillerini bulun ve müşteri yorumlarını görüntüleyin. Sizin projenizle alakalı olsa da olmasa da şirketin prestijini belirleyen en önemli şey işini zamanında ve eksiksiz teslim edip etmediğidir. Benzer ürünleri geliştiren firmalarda projenize her ne kadar yakın işler yapılmış olsa da zamanında ve eksiksiz teslim yapmıyorsa istenilen sonucu alamazsınız. Yapacağınız bu tür incelemeler nesnel olacaktır. Şirketin web sitesinde yayınlanan herhangi bir referanstan daha değerli bir şey olamaz.


  5. Şirketin kurumsal müşterilerine ulaşın
  6. İncelemeleri okumaya ek olarak, bir başka akıllı adım da şirketin müşterileri ile iletişim kurmaktır. Yazılım şirketinin bir ya da birden fazla müşterisi ile iletişim kurmak size oldukça bilgi sağlayacaktır.

    Yazılım şirketinin iş birliği içerisindeki başka şirketlerle ilerleyişin, neyin iyi olup, neyin iyi olmadığını ve bir yazılım şirketiyle çalışırken bilmeniz gerekenleri sorun. Doğrudan müşterilerden iyi yorumlar alırsanız, yazılım firmasının güvenilir olduğundan emin olabilirsiniz.


  7. Yazılım şirketiyle iletişime geçin
  8. Fikir, proje ihtiyaçlarınızı sunmak ve ardından şirketin bir değerlendirme yapmasını beklemek için yazılım şirketiyle iletişime geçmek gereklidir. Dikkat etmeniz gereken ise tek bir şirketin tahminlerine bağlı kalmamaktır. Birden fazla şirketin projeniz hakkındaki görüşlerini değerlendirin. Daha sonra bu değerlendirmeleri karşılaştırarak, her şirketin yazılım oluşturma sürecinin nasıl tasarladığını, şirketin çalışma prensiplerini ihtiyaçlarınıza göre belirleyebilirsiniz.

    Kodlamalar hakkında detaylı bilgi istemek için en iyi fırsat şirketin projelere yaklaşımlarıdır. Yazılım şirketinin projeniz için kullanacağı kodlama dili, tasarımları projenizin ihtiyaçlarını karşılayabiliyor mu? Şirket tarafından üretilen koda tamamen sahip olabilecek misiniz? Kod nerede saklanacak? Yazılım ekibi GitHub ya da Bitbucket gibi kod depolarını kullanacak mı?

    Bu tip sorular hem şirketinize soracağınız hem de değerlendirme yaptığınızda atlamamanız gereken hususlardır. Detaylara her zaman girin ve kodu nasıl barındıracağınızı ve koda erişimin olup olmayacağını öğrenin.

    Birlikte çalışmaya başlamadan önce ekiple görüşmek akıllıca olacaktır. Yazılım ofisini ziyaret ederek onların çalışma ortamlarını, mesleki değerlerini hissedebilir ya da onlarla birlikte iş yemeği yiyerek tanıyabilirsiniz. Tüm bu etkileşimler güven inşa etmek için çok önemlidir. Sonuçta, uygulamanızın geliştirilmesini gerçekten güvenmediğiniz bir ortağa devretmek istemezsiniz.


  9. Karar aşaması
  10. Bu makalede “Yazılım şirketi nedir?” sorusunuz yanıtlamanıza yardımcı olmaya çalıştık. İşletmenize ne gibi değer katabileceğini anlayın. Uygulama ya da web sitelerinin oluşturulmasını güvenilir bir yazılım şirketine emanet ederek, deneyimli ve yetenekli geliştiricilere erişebilirsiniz. Ayrıca yazılım şirketleri ile ilişkilerinizde kolektif bilgi ve deneyime sahipseniz diğer şirketlerin yazılım alanlarında başarılar kazanmasına yardımcı olursunuz. Profesyonel bir ekip ile çalışmak istiyorsanız, Konya Codeliva Yazılım & Dijital Dönüşüm ile iletişime geçebilirsiniz.


YAZILIM ŞİRKETLERİ İLE SÜREÇ NASIL YÜRÜTÜLÜR?
Dijitale aktarılacak bir projeniz varsa gereksinimleri gözden geçirmek ve iletişiminizin kuvvetli olması gerekir. Yazılım geliştirme ekibini ile tüm süreçleri gözden geçirmeli, yazılımdan bakım aşamasına kadar tüm yönleri değerlendirmelisiniz. Yazılım geliştiricileri ile çalıştığınızda karşılıklı takip edilmesi gereken adımları Konya Codeliva Yazılım olarak ele aldık.


  1. Analiz ve Planlama
  2. Bir proje var ya da yok ise ilk yapılacak aşama planlama ve analizdir. Tutarlı bir şekilde şirketinizin daha büyük misyonu ve hedefleriyle bağlantılarının nasıl olduğunu değerlendirmelisiniz. Kaynakların neler olduğu ve nasıl kullanılacağı işini üstlenmek için gereken kişiler ve araçların neler olduğunu belirlemelisiniz.

    Proje planında, şirketinizin hedeflerine ve diğer görevlerine uyumluluğunu gözetmek gerekir. Maliyet tahminleri ile bütçe analizleri ortaya koyabilirsiniz. Böylece planlama aşamasına doğru adımlarla başlarsınız. Böylece, proje yöneticileri, geliştiriciler, operasyonlar, güvenlik ve kilit ortaklar dahil olmak üzere bu projeden etkilenecek tüm departmanları dahil ettiğinizden emin olursunuz.


  3. Gereksinimler
  4. Sonraki adım, projenin teknik gereksinimlerinin ne olduğunu anlamaktır. Bir uygulama, bir web sitesinin yeniden tasarlanması ya da yeni bir özellik olsun, her yazılım parçasının bir müşterinin problemini çözmesi gerekir. Planlama işlemini gerçekleştirdikten sonra projenin ayrıntılarını göz önünde bulundurmalısınız.

    Proje için kullanılacak yazılım hangi sorunları çözebilir?

    Kim ve neden kullanılıyor?

    Ne tür bir veri giriş/çıkışı gereklidir?

    Diğer araçlarla veya API’lerle entegre etmeniz gerekir mi?

    Güvenlik ve mahremiyet gibi durumlarla nasıl başa çıkılabilir?

    Geliştirme ekibi bu sorulara yanıt verdikten sonra, teknik gereksinimleri, test koşullarını gözden geçirmeye ve teknoloji yığınlarını belirlemeye başlar. Siz de bu aşamada Sprint planlamaya başlayabilirsiniz.


  5. Tasarım ve Prototipleme
  6. Gereksinimleri karşıladıktan sonra yazılım şirketi, yazılımın görünümünü ve çalışma yöntemlerini tasarlamaya başlamalıdır. Burada estetikten değil işlevlerden ve süreçlerden bahsediyoruz.

    Steve Jobs’un da dediği gibi:

    “Tasarım sadece görünüm ve hisle ilgili değildir. Tasarım nasıl çalıştığındır.”

    Yazılım geliştirme ekibinin, kullanıcılara özellikleri veya fikirleri hızlı bir şekilde sunan, daha fazla kullanıcı geri bildirimine ve tasarım sprintlerine ihtiyacı vardır. Yazılım geliştirme ekibinin ve müşterilerin fikirleri doğrulaması, kodlamadan önce değerli geri bildirimler almasına yardımcı olabilir.


  7. Yazılım Geliştirme
  8. Önerilen yazılım özelliklerine ve tasarıma sahip herkes için ihtiyaçları karşılama aşaması yazılım geliştirmedir. Temiz ve verimli yazılımlar oluşturma bir yazılım şirketinde çalışan ekibin en önemli görevlerindendir. Yazılım geliştirmede verilen süreye sadık kalmak kullanıcılar ve müşteriler için önemlidir. Bu nedenle en riskli aşama olan yazılım geliştirme aşaması, doğru bir şekilde ele alınmalıdır.


  9. Test
  10. Yazılım geliştirme ekibi, yazılımı yaparken aynı anda hataları da test edebilir, izleyebilir ve düzeltebilir. Bununla beraber, işlevsellik tamamlandıktan ve ürünün mevcut olduğu belirlendikten sonra, başka bir derinlemesine test turu başlar. Bu, ürünü küçük bir beta kullanıcı grubunda yayımlamak ya da kullanıcıların ürünle nasıl etkileşimde bulunduğunu izlemek için UX araçları kullanmaktır.

    Yanlış bir yazılımı müşterilerine teslim etmek istemeyen yazılım şirketleri ekibin test aşamasına önem verir. Hata izleme araçları ve iş akış kılavuzlarında belirtilen hata önleme aşamalarını göz önünde bulundurur. Böylece itibarınıza zarar gelmez ve gereksiz masraftan kurtularak gelir kaybını önleyebilirsiniz. Doğru yazılım bütçenize dost olmanın yanında zamandan da tasarruf sağlar.


  11. Dağıtım
  12. İş yoğunluğu ve kodlama bittiğinde, yazılımı tüm kullanıcıları sunmanın vaktidir. Burada bahsedilen konu, projeyi ve yazılımı üretime hazır hale getirmektir. Pazara giriş stratejinizin, yani satış ve pazarlama ekibinizin hazır olduğu anlamına gelir.

    Birçok yazılım şirketi dağıtım aşamasını, sürekli bir dağıtım modeli ya da uygulama yayınlama otomasyonu (ARA) araçlarıyla otomatik olarak gerçekleştirir.


  13. Bakım ve Güncellemeler
  14. Yazılım şirketleri için yazılım geliştirme süreci şu şekilde ilerlemektedir; bir aşamanın tamamlanması, diğer aşamanın sadece başlangıcıdır ve bu yazılımın sürümünden sonra da geçerlidir.

    Talepler ve müşteri ihtiyaçları her zaman değişkenlik gösterir. İnsanlar yazılımınızı kullanmaya başladıklarında, şüphesiz ki hataları bulacaklar, yeni özelliklere ihtiyaç duyacaklar ve daha fazla veya farklı özellikler isteyeceklerdir. Tüm bu ihtiyaçları öncelik sırasına göre belirlemek ve bunları ürün yol haritasının bir parçası haline getirmek için görev listenizin, ürün ve yapılacaklar listesine geri dönmesi (döngü halinde) gerekir.


YAZILIM FİRMALARINA NE ZAMAN İHTİYAÇ DUYARSINIZ?
Herhangi bir işi yürütmenin lojistiği çok zordur. Yazılım firmaları, iş uygulamalarının verimliliğini artırarak hayatı kolaylaştırabilecek birçok yararlı yazılım aracı olduğunu bilirler. Bu yazılım araçları, özellikle çeşitli işlerin yönetiminin büyük şirketlerinki kadar profesyonel olmadığı küçük işletmeler için daha çok gereklidir. Muhasebe takibi yazılımlarından, zaman takip araçlarına kadar, bu temel araçlar, işletme faaliyetlerini kolay, erişilebilir ve anlaşılır bir şekilde kaydederek işletmelerin yönetiminin yükünü azaltabilir.

Belirli endüstri ihtiyaçlarını göz önünde bulundurmak da önemlidir. İşletmeniz tarafından sağlanan ürün ve hizmetler, yazılım ihtiyaçlarınız üzerinde büyük bir etkiye sahip olacaktır. Müşteri etkileşimlerini veya envanter cirosunu izlemek, özellikle iş satışlarınıza ve faaliyet pazarlarınıza bağlı olarak az ya da çok önemli olabilir. Yine de, iş operasyonları için kritik olan birçok yazılım seçeneği vardır.

Şirketinizi daha verimli bir şekilde yönetmenize yardımcı olmak için işletmelerin ihtiyaç duyduğu beş temel yazılımdan oluşan benzersiz bir listeyi Konya yazılım olarak oluşturduk.

  • Muhasebe Yazılımı
  • Zaman Takip Yazılımı
  • Proje Yönetim Yazılımı
  • Müşteri İlişkileri Yönetimi Yazılımı
  • İletişim Yazılımı
  • Web Sitesi Oluşturma Yazılımı
  • Ödeme İşlem Yazılım
  • Satış, Pazarlama ve Halkla İlişkiler Yazılımı

İlk olarak, özel iş ihtiyaçlarınıza en uygun yazılım türünü belirlemek önemlidir. Küçük işletmelerin operasyonel ihtiyaçları büyük firmalardan tamamen farklıdır. Dahası, sorunsuz iş operasyonları sağlamak için her sektörün kendine özgü ve temel gereksinimleri vardır. Yalnızca birkaç çalışanı olan küçük işletmelerle karşılaştırıldığında, çok sayıda çalışanı olan işletmeler daha kapsamlı bir bordro yazılımına ihtiyaç duyarken, geniş bir müşteri tabanına sahip işletmeler ayrıntılı belgeleri depolamak için doğru zaman izleme uygulamalarına ihtiyaç duyacaktır. Hangi tür iş yazılımlarının iş uygulamalarınıza en etkili şekilde değer katacağını belirlemek ve anlamak, bilgiye dayalı yürütme kararları vermek için kritik öneme sahiptir.


BT AJANSLARI İLE YAZILIM ŞİRKETLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI
Teknoloji kullanan ile teknolojiyi geliştiren firmalar arasında farklar bulunur. Yazılım şirketleri tarafından sağlanan hizmetler bazen BT personeli kurumları tarafından sağlananlarla karıştırılır. Ancak ikisi arasında önemli farklılıklar var. Her şey gibi, her özel yazılım geliştirme şirketinin bir BT şirketi olduğunu, ancak her BT şirketinin bir yazılım şirketi olmadığını unutmamalısınız.

Yazılım şirketleri, müşterileri için özel yazılımlar ve paket yazılımlar gibi birçok türlerde yazılım mimarisi inşa eder. Kapsamlı yazılım geliştirme hizmetleri sağlar ve tüm aşamalarda projeleri destekler. Diğer taraftan, bir BT şirketi, müşterileri adına geliştiricileri işe alma konusunda uzmanlaşmış bir işe alma şirketi gibidir. Bu çözüm, kurum içi geliştirme ekiplerine sahip ve daha fazla çalışan arayan şirketler arasında daha popülerdir.