Web Tasarım Nedir ?

Codeliva Blog > Web Tasarım Nedir ?
03 Ocak 2022

Web sitelerini ziyaretçilerin kullanımına sunan görsel ve yazılı içeriklerin düzen çerçevesinde birada yer alması web tasarımın basitçe tanımıdır. İçeriğine baktığımızda web tasarım, ihtiyaç duyulan projeye bağlı olarak etkileşimli düzen, metinin şekil ve stilleri, görüntüler, grafik ve renk uyumu biçiminde tasarlanır. Hazırlanan web tasarımı HTML-CSS diliyle kodlanır. Tüm bu tasarım aşamaları browserlara uygun olarak kişi, kurum veya hizmetleri tanıtmak amacıyla yapılır. Bir web tasarım uzmanının aynı zamanda yazılım standartlarını da bilmesi gerekir. Tasarım yapabiliyor olmak tek başına yeterli değildir. Yapılan tasarım yazılıma uygun olmadığında sadece bir tasarım olarak kalır. Dolayısıyla kuralların dışında muhteşem görünen web tasarımlar, yazılım aşamasında görünenden bambaşka bir web sitesi halini alır.

Codeliva konya web tasarım ve yazılım standartlarının bilincindedir. Kullanıcı dostu tasarım ve yazılımlar hayata geçirerek ihtiyaçlarınızı karşılamaya ve problemleriniz çözmeye odaklanır. Tüm cihazlar ile uyumlu responsive web siteleri sunar.


Başarılı Bir Web Tasarım Nasıl Yapılır?
Başarılı bir web tasarımın ortaya çıkabilmesi için öncelikle web sitesinin hangi amaca hizmet edeceği belirlenir. Benzersiz bir web tasarımı yapmak esastır. Bunun olabilmesi için profesyonel bir tasarım uzmanına ihtiyaç duyulur. Tasarım uzmanı, bu süreçte Photoshop programından faydalanır. Tasarımda kurumsal kimliği yansıtan renkler ve grafikler tercih edilir. Kurumsal imaj doğrultusunda, metin ve içerikler de ortaya çıkan tasarım ile uyumlu olmalıdır. Böylece kullanıcılar kurum hakkında kısa sürede bilgi sahibi olur.

İyi bir web tasarımın yapılabilmesi için bazı kriterler vardır;

  • Ne amaçla hizmet edeceği belirlenir.
  • Rakip analizleri yapılır.
  • Sektörle uyumlu içerikler planlanır.
  • Kurumsal kimlik ve kurumsal imajı yansıtmalıdır.
  • Kullanıcı dostu olmalıdır.
  • Tüm cihazlar (mobil, masaüstü vs.) ile uyumlu bir şekilde çalışmalıdır.
  • Görsellerin göze aykırı gelmemesi ve içeriklerle uyumlu olması gerekir.
  • İçerik, arama motoru optimizasyonu (SEO) için gerekli olan anahtar kelimelere uyumlu planlanır.
  • Tarayıcı talepleri dikkate alınır.
  • Yazılım standartlarına uyumlu olması gerekir.

Bir Web Tasarım Uzmanının İşletmelere Katkısı
Bir işletmenin başarılı olabilmesi ya da başarılı bir işletmenin kendisine katkı sağlaması için günümüz şartlarında bir web sitesinin olması gerekir. Web sitesinin ortaya çıkması için yapılacak doğru analiz ve stratejiler, büyük ya da küçük işletmelere yarar sağlar. Bilgi ve teknoloji çağında web sitesinin yeterliliğe ulaşabilmesi için uzman bir web tasarıma ihtiyaç duyulur. Uzman web tasarımcının yetkinliği sayesinde işletmelere sağladığı katkılar:

  • Çevrimiçi yapılan profesyonel bir web tasarımının tercih edilmesi kişi, kurum ve hizmetlerin kaliteli ve eşsiz olabilmesinin yanı sıra ziyaretçilere güven verip ihtiyaçlarını karşılar.

  • Güçlü bir hosting hizmeti edinmesi oluşturulan web sitesinde, depolama, güvenlik güvenilirlik, bant genişliği, ölçeklenebilirlik ve teknik destek için gereklidir. Sitelerin, kullanılabilirliği açısından web tasarım uzmanının bu hizmeti sağlaması önemlidir.

  • WordPress gibi içerikleri yönetme sistemi (CMS) web sitelerinin var olmasında çözüm alternatifleri sağlayabilir. Ancak kişiye özel tasarımlar ortaya çıkaramaz. Standartları belli ve değerlerin göz ardı edildiği web sitesine sahip olmak işletmeye prestij katmaz. Klişe bir web sitesi olmaktan öteye götürmez. Uzman bir web tasarımcı böyle bir yönteme ihtiyaç duymaz. Değer ve ihtiyaçlarınızı bilir. Rekabet ortamında farkınızı ortaya çıkarıp avantaj sağlar.

  • Hazırlanan etkili içerikler sayesinde dönüşüm odaklı bir çalışma ortaya çıkarır. Bu içerikler; slogan, hakkımızda, temel iletişim bilgileri, ürünler ve hizmetler, müşteri kayıt formları ve referanslar gibi web tasarımcının dikkat etmesi gereken ve web sitesinin ulaşılabilirliği açısından önem arz eden detaylı kriterler arasında yer alır.

  • Tasarımın konusu plan ve düzen içinde, site haritasına göre tutarlı, öngörülebilir ve anlaşılması kolay olmalıdır. Kullanıcılara doğru yönlendirmelerin yapıldığı harita sayesinde ziyaretçiler nereye gideceklerini bilir ve sitede fazla zaman geçirmeleri sağlanır.

  • Google, Yandex gibi arama motorlarının web sitelerini doğru tanıyabilmesi için tasarımın çekici ve kodlamanın doğru yapılmış olması gerekir. Ortaya çıkan tasarım için yapılan doğru kodlama, web sitesini arama motorunda iyi sonuçlar verir.

  • Ziyaretçilerin web sitesinde uzun süre vakit geçirmelerini sağlamak için kullanıcıyı doğru analiz eden bir web tasarım ve yazılım uzmanı gerekir. Görsel ve içeriklerin kalitesiz olması, açılmaması veya geç yüklenmesi, bağlantıların hatalı olması gibi problemler yaşanmaz.

Bir web tasarım uzmanıyla sanal dünyada yer almak firmalar için olumlu etki yaratır. Reelde yapılan tanıtım ve masraflar minimuma iner. Satış ve pazarlamaya artıları olur. Problemlere çözüm odaklı yaklaşan, profesyonel web tasarım ve yazılım uzmanlarıyla harekete geçmek kurumsal imajı doğru yansıtma ve prestij kazanmak açısından önemlidir. Codeliva konya web tasarım, kurumsallıkta fark yaratmanıza yardımcı olarak işletmenize değer katar.