Web Tasarımcılar Neden Kodlama Bilmeli ?

Codeliva Blog > Web Tasarımcılar Neden Kodlama Bilmeli ?
03 Eylül 2021

Web tasarımcılarının bir programlama ya da ön uç bilmesi gerekip gerekmediği sorusu, internetin ilk zamanlarından beri vardır. Ancak web tasarımı yapabilmek için çok iyi hakim olunmasa da kodlamaya aşina olmak gerekir. Örneğin, web tasarımcı olarak bir işyerine başvuruda bulunduğunuzda, CV’nize kodlama bildiğinizi de eklerseniz o yazılım şirketi için öncelik nedeni olursunuz.

Web tasarım alanında bir kariyer sahibi olmak isteyenlerin hemen kodlama öğrenmesine gerekte yoktur. Bu süreç bir zincirin halkası gibi ilerlemelidir. Aceleci davranmak sizi sektörün başlangıcında işten soğutabilir ve yenik başlarsınız. Burada anlatmak istediğimiz öncelikle ne yapmak istediğiniz. Yani kendinize sormalısınız: “Web tasarımcı nasıl olunur?” veya “Yazılımcı nasıl olurum?” Bu soruların cevaplarını öncelikle günlük hayatınızda elinizin altında ve sizden çokta uzakta olmayan Google’a sorabilirsiniz. İlk sorularınızın tatmin edici cevaplarını aldıktan sonra yine kendinize şu 2 soruyu sorun:

“Web tasarımı nasıl yapılır?” “Web yazılım nasıl yapılır?”

Yine yukarıda yer alan iki sorunun cevabına da Google ya da başka arşivlerden ulaşabildiğinizde aklınıza bazı sorular takılacaktır. Bu soruları bulmak kolaydır. Bu sorularda dikkatinizi çıkış noktasına çekmeye çalıştık. Sonrasında gelecek sorular zaten bu çıkış noktasından hareket ettiğiniz için karşınıza çıkacak muhtemel sorular olacaktır ve cevapları da bulunması en kolay olanlar olacaktır.

Şimdi ne yapmaya karar verdiniz?

Kararınız ne olursa olsun konya web tasarım ekibinin vereceği bir püf nokta:

Gerek web yazılım, gerek web tasarım olsun bu iki alanda bir zincirin halkası gibidir, yani birbirlerinden ayrılamazlar, ayrı olmaları da düşünülemez. Şöyle ki, bir tasarım alanına yöneldiyseniz, bir yazılımcı kadar olmasa da kodlama bilmeli, bir yazılımcı olmaya karar verdiyseniz bir web tasarımcı kadar olmasa da tasarım bilmeniz gerekir. Çünkü yukarıda da bahsettiğimiz gibi bu iki alanda bir zincirin halkaları gibidir.

Genellikle web tasarımcılar kodlama öğrenmeye gerek duymazlar. Çünkü yaptıkları işte kodlama bilgisi gerekmediğini düşünürler ve kodlama dünyasının içine girmeye korkarlar. Kodlama, karmaşık bir yapıya sahiptir ve çözümlemesi zordur. Bazı temel kodlama dillerine hakim olan ve bazı dilleri öğrenen tasarımcılar, bilmeyenlere göre büyük farklar yaratır.

Kodlama yapmayı bilmeyip başarıyı yakalayabilen web tasarımcısı olmak mümkün olabilir. Ancak kodlama bilmenin avantajları sayesinde yapacağınız işin nasıl işlediğini daha iyi anlayabilirsiniz. Ortaya çıkaracağınız tasarımların kullanıcı ile buluşması yazılım aracılığıyla olabileceğinden daha gerçekçi arayüzler çıkarabilirsiniz.

Bir web sayfasının tasarımını yapmak bir tasarımcı için kolay olabilir. Ancak yapılan tasarımlar yazılıma geçip kullanıcı karşısına çıkmadığı sürece sadece bir tasarım olarak kalacaktır. Ancak kodlama bilen bir tasarımcı iseniz yapacağınız tasarımlar hayata geçecektir. Çünkü bir yazılımcının yapmış olduğunuz tasarımı kodlayıp kodlayamayacağını bilebilirsiniz. Daha doğrusu yazılımcıyı zor durumda bırakmayacak tasarımları ortaya çıkarabilirsiniz.

Burada kastettiğimiz nokta uzman bir yazılımcı olmanız gerektiği değil de, sadece geliştiricilerin bakış açısını anlamanızdır. UI veya sunum katmanı, tasarımcının en kolay oyunu oynayabilmesi gibidir. Ancak buna odaklanmak bir binanın sadece görünümünü düşünmek gibidir. Büyük tasarımcılar, tasarımlarını sunmanın teknik temeline aşina olmanın yanında tasarımlarını yalnızca daha etkileyici kılmakla kalmayıp, aynı zamanda kariyer beklentilerini de önemli ölçüde artıracağını da bilirler.

Bir web tasarımcının HTML, CSS ve JavaScript hakkında bilgi sahibi olması ondan bir şey götürmez, aksine ona çok şey katar. Tasarımlar, kodlamaya uygun yapılır ve bir yazılımcı gibi analitik düşünmek tasarımların kullanıcı karşısına doğru bir şekilde çıkmasını sağlar.

Codeliva Yazılım ve Dijital Dönüşüm ekibi olarak öncelikle kreatif tasarımların dijital dönüşümdeki yerini, algoritma mantığını ve hangi dili seçmeniz gerektiğini 3 başlıkta toplayacağız. Sonrasında konya web tasarım ekibinin bir tasarımcının kodlama bilmesi için 7 nedeni sıralayacağız.

1. Dijital Dönüşüm İçin Yaratıcı Tasarımlar Neden Gerekli?
Teknolojinin, yazılım, donanım ve tasarım gibi birçok alanlarda gelişmesi, birçok KOBİ’nin dijital dönüşüm sürecine katılmasını zorunlu kılmıştır. Çünkü büyük işletmeler teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek piyasayı domine edebilecek hamleler yapabilmektedir. Dijital dönüşüm bu hamlelerin belki de günümüzdeki en önemli hamlesidir.

Dijital Dönüşüm, zaman ve bütçeden tasarruf etmenin yanında iş verimliliğini artıran ve işletmelere kar getiren yenilik olarak karşımıza çıkmaktadır. KOBİ’lerin ise gelişerek büyüyebilmesi için bu yenilik fırsatını yakalaması gerekir. Ancak burada işletmelerin yaptığı en büyük hata bütçe analizini doğru yapamamak olur. Çünkü küçük bir işletmenin büyüme sürecindeki geçişi yavaş gibi görünse de hızlı olmaktadır. Burada bütçesini dijital varlıklara ayırmayan bütçeler ya da deyim yerindeyse web siteleri için düşük bütçeler yatıran işletmelerin satışları düşebilmektedir. Örneğin bir e ticaret sitesi olan küçük bir işletmenin, kullanıcı sayısının zamanla artmasıyla e ticaret sitesinin revize edilmesi gerekir. Kullanıcıyı yormayan ve güzel tasarlanmış bir web sitesi aksiyon alır, revize edilmemiş siteler ise kullanıcıların zamanlar bozuk bir site ile boğuşmasına neden olur.

KOBİ’lerin büyümesine engel olan bir diğer yanlış algısı ise dijital dönüşüm şirketleri dendiğinde akıllarına yalnızca web sitesi ya da bir e ticaret web sitesi gelmesidir. Bu düşünce olaya tamamen yukarıdan bakmaktır. İşin içine girildiğinde aslında kullanıcı psikolojisi ile düşünmek gerekir. Burada bütçeyi doğru kontrol edemeyen küçük ya da orta ölçekli işletmeler yeterli yatırımları yapamadığından, yapmış oldukları yatırımlar da boşa gitmektedir.

Bir tasarımcının ise kullanıcı açısından empati yapması gerekir. Kendinizden pay biçin; kullanıcısı olduğunuz sitelerin yavaş açılması, bozuk olması, ya da aradığınız bir şeyi bir türlü bulamamanız konusunda ne kadar sabırlı oldunuz? İşte empati yapmak tam olarak budur. Kullanıcılara istediği yaratıcı tasarımları mutlaka verin ve sonrasındaki dönüşüm oranının tadını çıkarın.

Dijital dönüşümün hızlı gelişimi ve kullanıcı beklentileri tasarımcılara gerçek bir görev düşürdü. Bu görev yeniliklere uygun kreatif tasarımlar ve yalnızca bunun olması yetmiyor. Tasarımların her cihaz ve donanıma uygunluğu da (responsive – duyarlı – uyumlu web tasarım) dikkat edilecek diğer önemli görevdir. Böylece kullanıcılar ne aradığını bilecek, aradığını bulacak ve bir şeyler satın alarak işletmeye kar sağlayacaktır.

Web siteleri bir geliştiricinin elinde sürekli değişim gösterecektir. Web tasarımcı da bu ritmi tutturabilirse daha tutarlı sonuçlar ortaya çıkarabilirler. Sağlam tasarlanan bir platform, bir nehir gibi akan rekabet ortamında kaya gibi sağlam temel olarak kalacaktır. Tasarımlar, her zaman modaya uygun ve yaratıcı olmalı ki her dönemde var olan rekabet ortamından etkilenmesin. Kısacası işletmeler için kalıcı çözümler sağlayabilmek için hedef kitlenin ihtiyaçlarına uygun kreatif tasarımlar ortaya çıkarmanız gerekir.

2. Algoritma Mantığı
Algoritma, beklenilen sonuca ulaşmak için kat edilen yolda tasarlanan her şeydir. Bir şeyler tasarlayan algoritma tasarımcıyı da ilgilendirir. Algoritmanın daha çok geliştirici taraflı olduğunu düşünürüz. Oysa hayata geçecek yaratıcı tasarımların üreticileri yazılım aşamasının psikolojisine göre hareket etmelidir. Bu noktada yazılım bilen bir tasarımcı algoritmanın da nasıl işleyeceğini öngörebileceğinden tasarımlarını buna göre hayata geçirir.

Google algoritması her geçen gün değişmektedir. Özellikle yeni değişimler daha çok kullanıcı odaklı olmuştur. Kullanıcı için fayda sağlayan, onları büyük bir arayış çabasına sürüklemeyen web siteleri faydalı siteler olarak Google’da yer alır. Kullanıcı bir web sitesine ya da mobil siteye giriş yaptığında (bu bir e ticaret sitesi de olabilir, bir bankacılık işlemleri sitesi de olabilir) hızlı sonuçlar elde etmek ister. Konfor alanının dışına çıkmak istemeyen kullanıcılar genellikle sorunlarını çözebilen sitelere ağırlık verir.

Web siteniz ya da mobil uygulamanız iyi bir tasarım ile tasarlanmazsa ve kullanıcıları arayışa sürüklerse tercih sebebi olmazsınız. Bu olumsuzluk kurumsalınıza da olumsuz yansır. Bu tip durumları yaşamak istemeyen işletmeler yazılım şirketleri ile anlaşarak kendilerine uygun olan çözümlere ulaşmak isterler.

Bu noktada iyi bir tasarımcı iseniz, müşterilerinizin tam olarak beklentilerini karşılayabilirsiniz. Algoritma mantığında yapacağınız bir site sayfası dijitalde yer aldığında birçok kullanıcıya ulaşabilecektir.

Tasarımlarınızın dijital algoritma mantığıyla tasarladığınızda;

  • Verilen algoritmanın doğasına bağlı olarak özelleştirilmiş görselleştirmeler sağlar.
  • Kullanıcının, belirli durumlarda algoritma davranışını test etmek için giriş verilerini değiştirmesini sağlar.
  • İlgili animasyonun kaynak kodunun ve adım adım deneylerinin modifikasyonunu sağlar.
  • Bazı ortak hata kategorilerini tespit eder.
  • Kullanımı kolaydır ve web tabanlı mimarlık nedeniyle tam platform uyumluluğu sunar.

3. Hangi Programlama Dillerini Seçmeliyiz?

Web desing alanınız ise ve kodlama temellerini öğrenerek mesleğinize prestij katmak gibi bir düşünceniz varsa konya yazılım ekibinin önereceği dilleri öğrenmeye başlayabilirsiniz.

İlk olarak kullanıcı dostu olan ve öğrenimi diğer dillere göre daha kolay olabilen HTML dilini öğrenebilirsiniz. HTML dilini aslında bir tasarımcının mutlaka bilmesi önerilir. Aynı zamanda bir metin yazarının da öğrenmesini öneririz. Çünkü içerik üreticileri veya SEO uzmanları genel olarak teknik anlamda çok takıntılar yaşamaktadır. Teoride bilmesi gerektiğiyle yetinip pratikte öğrenip uygulayamayan birçok tasarımcı ya da metin yazarı başkalarına bağımlı olarak hareket etmek zorunda kalırlar.

HTML (Köprü Metni Biçimlendirme Dili) en temel düzeydeki dildir. Bu dili bilen tasarımcılar muhtemelen kullanırken tasarımlarının nasıl hayata geçtiği hakkında fikir sahibi olmuştur. Muhtemel sorunlarını öngörebilmiş ve bunları nihai çözüme ulaştırmışlardır.

HTML kodlama dilini öğrenmek aslında zor değildir. Bunun için sabırlı ve disiplinli kısa bir çalışma gerekir. Onun dışında tasarımlarınızı hayata geçirmekten de geri kalmazsınız. Kısacası bir plan dahilinde hareket ettiğinizde her işinizi zamanında halledebilirsiniz.

Alacağınız birkaç ders sayesinde kendi kendinize kodlar yazabilme yeteneğine sahip olursunuz. Tasarladığınız grafikleri kodlamaya döktüğünüzde ise işlevsel olarak nasıl web sitesi halini aldığını görebilirsiniz.

HTML dilini öğrendikten sonra kendinize yetkinlik katabileceğiniz diğer bir dil olan CSS dilini öğrenmeye başlayabilirsiniz. Web sitelerinize canlılık katacak ve kullanıcıların karşısına duyarlı ve çekici arayüzler çıkarabilmenize yardımcı olacak bu dil ile tasarımlarınız hayat bulacaktır.

HTML ve CSS dillerini öğrenmek sizin için aylar süren bir süreç olmamalıdır. Burada erteleme hastalığından kurtulmanızı öneririz. Ertelediğiniz her dili bir zaman sonra sizi süreçten soğutarak uzaklaştıracaktır. Bunu yaşamamak için aksiyona her an açık olmalı ve diri kalmalısınız. Teori-pratik döngüsü içinde süreci doğru ve kontrollü yönetebilmeli ve sistemi iyice aklınıza oturtmalısınız.

Bu dilleri öğrendikten sonra JavaScript ve .NET gibi olgun ve daha gerçekçi web sayfaları oluşturmaya yarayacak dilleri öğrenmeye başlayabilirsiniz. HTML ve CSS bilginiz sayesinde bu iki dilin temellerini de sağlam bir şekilde atabilirsiniz. Burada dikkat etmeniz gereken ise sürecin içinde kendinizi boğmamalı ve kaybolmamalısınız. Yani ana öğrenmeniz gereken dilleri teori-pratik yoluyla oturttuktan sonra diğer iki dil olan JavaScript ve .NET gibi dilleri genel hatlarıyla bilmeniz yeterli olacaktır. Hatta sürecin işleyişinden memnun kaldığınızda bu dilleri de ilerletmenizi tavsiye edebiliriz.

Bu kodlama dilleri hakkında pratikte ne kadar çok bilgi sahibi olursanız bir tasarımcı olarak o kadar sorunsuz tasarımlar ortaya çıkarabilirsiniz. Teknik terimlere aşina olarak bir yazılımcının tasarımınıza ayırması gereken süreyi bile öngörebilirsiniz. Bu öngörüler sayesinde iş sektöründeki pozisyonunuz inanılmaz derecede farklı olacaktır. UX/UI donanımına sahip bir tasarımcı iseniz sektörün aranan kişisi konumuna gelmeniz ve maaşınızı kendiniz belirlemeniz bile kaçınılmaz olacaktır.

Web Tasarımcıların Kodlama Bilmesi İçin 7 Sebep
Siz tasarımcılar zaten bir tasarımcı olarak genellikle şu programlara hakim olabilirsiniz:

  • Adobe Creative Suite,
  • Adobe Creative Suite,
  • Corel Draw,
  • Adobe Illustrator (Ai),
  • Adobe InDesign,
  • Adobe Photoshop (Ps),
  • 3DS Max,
  • Adobe Flash ve ActionScript,
  • Free Hand,
  • Adobe Dreamweawer,

Peki, neden “bilgisayar yazılımı nelerdir?” gibi soruları kafanıza takıyorsunuz? Sizin tasarıma odaklanmanız ve yazılımcıların da bu tasarımları hayata geçirmesi gerekmez mi? Aslında tam olarak anlatmaya çalıştığımızın bu olmadığından bahsetmiştik. Bir tasarımcının farkında olamadığı konu, bilgisayar kodlamalarının güzel tasarımlar ortaya çıkardığı ve rekabetçi piyasada fark yaratmak isteyen bir tasarımcı için bunun gerektiğidir.

Bir web tasarımcı için en önemli yazılım nedir? Soracak olursanız; HTML, CSS web arayüzleri için gerekirken, responsive tasarımlar için JavaScript bilmesi tasarımlara farklı bir bakış açısı katacaktır.

Bir kodlama dilinde en derini bilmek, özellikle UX/UI alanında tasarımlar çıkarmanın birçok farklı yönünü ortaya çıkaracaktır. Ortaya çıkacak tasarımda neyin yazılımsal olarak doğru olacağını ve neyin yanlış olacağını kestirebilirsiniz. Şimdi bir web tasarım ve mobil tasarım ile ilgilenenlerin kodlamayı öğrenmesinin 7 nedenini ele alalım:

1.Tasarım Yazılım Aşamasında Kaybolmaz
Yaratıcılığınızla bir tasarım ortaya çıkardığınızda ve bunu web geliştiricisine teslim ettiğinizde beklediğiniz sonuçları görmek isteyebilirsiniz. Yazılım aşamasında tasarımınızın kaybolmaması için HTML-CSS gibi kodlamanın temellerini öğrenmek, tasarımınızın yazılım aşamasındaki olası hataları azaltır.

Tasarım belgelerinize, web sitesi kodu açıklamaları eklerseniz, web geliştiricileriniz için değerli rehberlik sağlayabilirsiniz. Ayrıca, tartışmada ileri geri gitmek zorunda kalmadan yaratıcı vizyonunuzun tam olarak gerçekleştirilmesini sağlayabilirsiniz. Hataları azaltmak, projede harcanan zamanı da azaltabilir, böylece ilgili tüm personel için zaman ve para tasarrufu sağlayabilirsiniz.

Tasarımlarınızın yazılım aşamasında kaybolmaması için aracınızı iyi anlamanız gerekir. İşinde başarılı olmak isteyen herkesin kullandıkları platformu tüm yönlerini bilmesi gerekir. Tasarımcıların kullanacağı ortam ise web siteleridir. Önceleri web geliştirme hakkında fikir sahibi olmayan tasarımcının yaptığı şey, Photoshop ya da diğer araçların yazılımlarını kullanarak sayfalar tasarlamak ve ortaya çıkardığı tasarımları geliştiriciye göndermekti. Tasarımcının ortaya çıkardığı ürünü hayata geçirmek ise geliştiricilerin işiydi. Şimdi ise kendi sektörüne gerçekçi yaklaşan tasarımcılar bunu yeterli bulmamaktadır. Çünkü tasarımcı fikrini hayata geçirme sürecinde gerçek bir başarı yakalayamadığından, dönüşüm süreci onun için zor olmuştur.

Web tasarım uzmanları şimdilerde programlamanın temellerine ihtiyaç olduğu bilinciyle sektöründe hareket etmektedir. Fikirlerini başarıya dönüştürme sürecini anlamayan tasarımcılar ise hedefe giden yolda ya karmaşa yaşıyor ya da kayboluyorlar. Programlama bilen tasarımcılar sürecin bitişini öngörebilir ve üçüncü taraflı bir kaynaktan destek almaya ihtiyaç duymaz.

Bir önemli husus ise geliştiricinin işini kolaylaştırmaktır. Tasarımcı programlama bilinciyle tasarımlar ortaya çıkarabildiğinde yazılımcının da işini kolaylaştırıyor. Yazılımcılar için gerçekçi olmayan tasarımlar yapmadan ne yapılması gerektiğinin farkında olacaklardır. Bu durumda problemsiz bir iş akışı ortaya çıkacak ve projede talep edilenlerin farkında olacaklardır.

2. Proje Takibinde Bütçe Kontrolü
Web tasarım görevini üstlendiğiniz bir yazılım firmasının büyüklüğüne bağlı olarak veya freelancer bir çalışansanız, basılı içerikten web siteleri ve e-posta bültenleri gibi daha etkileşimli içeriğe kadar her şeyi tasarlamaktan sorumlu olabilirsiniz. Kodlamayı öğrenerek, tüm tasarım süreci üzerinde daha yaratıcı bir kontrole sahip olursunuz. Böylece proje sürecinin olumlu ilerlemesinde ve bütçeye sadık kalmasında yardımcı olmuş olursunuz.

Yeni bir açılış sayfası oluşturuyor veya ana sayfanızın düzenini değiştiriyor olsanız da, HTML ve CSS dillerine bilmek çeşitli web sitesi tasarım projesi için kullanışlı olur. Şöyle ki bu dilleri bilip bazı ögeleri yazabilirseniz, dahili geliştiricileri beklemeniz ya da harici yüklenicilere ödeme yapmanız gerekmez. Bir başkasına bağlı kalmadan olası durumda ortaya çıkacak, mevcut sorunları kendi başınıza çözümleyebilirsiniz. Acil durumlar için kodlarını bildiğinizde olası kriz sorunlarını ortadan kaldırmanın yanında yazılımcının da asıl işine odaklanmasını sağlayabilir ve bütçeden tasarruf ettirmiş olursunuz. İşletmelerin en çok gözettiği bütçe problemine katkı sağlamanız ise tanınırlığınıza katkı sağlayacaktır.

3. Tasarım ve Geliştirme Ölümcül Bir Kombinasyondur
Aldığınız işlerde bütçe yönetimini ya bulunduğunuz yazılım şirketi için ya da freelancer iseniz kendiniz için iyi sağlamanızın öneminden bahsetmiştik. Bütçe için tasarruf sağlayacak ölümcül vuruş ise tasarımcının aynı zamanda bir geliştirici gibi düşünmesi ve olası problemlere çözüm üretmesi olacaktır. Web sitesi tasarımı ve geliştirilmesi bir gereksinim ise bu iki yeteneğe sahip olmak birçok işveren için çok avantajlı olur. Artık, harici web geliştiricileri kiralamak için para harcamak yerine, kodlama konusunda yetkin ve web sitesi tasarımının birçok yönüne katılabilen, böylece şirkete ek değer katan profesyonel bir grafik tasarımcısı olabilirsiniz.

Ön arayüzü ya da ilginiz varsa arka ucu nasıl kodlamanız gerektiğini bildiğinizde profesyonel portföy sahibi olursunuz böylece kendi web sitenizden tutun da mevcut işvereninizin web sitesine kadar her şeyi yönetebilirsiniz. Hem grafik tasarımı hem de mevcut web sitelerin tasarımını kontrol etmek, süreç boyunca her anlamda vizyonunuzu hayata geçirecek ve yaratıcılık sürecinizin birtakım yönlerini kontrol altında tutabilmenizi sağlayacaktır.

4. Teknik İfadelerde Özgüvenli İletişim Kurabilmek
Teknolojik dünyayı derinlemesine anlamak size profesyonel olarak zarar vermez, aslında sadece yardımcı olur. Bir kodlama geçmişiyle, teknik ekiple büyük bir özgüvenle konuşabilir ve iletişimde zorluk yaşamazsınız. Sağlam bir kodlama teknikleri bilginiz varsa, Konya yazılım ekibinin tasarımcılarına öğrettiği yol haritasını izleyebilirsiniz:

  • Dahili teknik ekiplerle veya dijital ajanslarla çalışırken doğru soruları sorun.
  • Kodlama işinin ne kaar süreceğini bildiğinizde, daha iyi bir fiyata pazarlık yapın.
  • Dijital görevlerin gerçek anlamını zaten bildiğiniz için programınızı daha iyi yönetin.

5. Tasarımınızı Yükseltmek İçin En Son Araçları Kullanın
Tasarımcıların en çok tercih ettiği evrensel tasarım aracı olan Framer’a aşinasınızdır. Yaratıcı ve tasarım profesyonelleri için etkileşimli tasarımlar oluşturmak giderek daha önemli bir beceri haline geliyor. Ancak Framer’ı kullanmak istiyorsanız, bazı temel JavaScript bilgisine sahip olmanız gerekir. Böylece temel olarak kodlama bilmenin tasarım hakkında neden gerekli olduğunu daha iyi anlayabilirsiniz.

Framer dışında başka çıkabilecek tasarım aracının ne olacağını kimse bilemez. Bilmemenin yanında daha da önemli olan bu yeni çıkabilecek aracın kullanım şeklindeki gerekli becerilerinizin ne olacağını da bilemezsiniz. JavaScript, HTML ve CSS gibi kodlama dilleri konusunda bilgi ve tecrübenizin olması, etkileşim sağlayacak tasarım evreninde size yardımcı olur. Bu kodlama dilleri dışında başka dilleri de bilmeniz ise daha harika bir tasarımcı olabilmenize katkı sağlayacaktır.

6. İlham Veren Bir Tutku Keşfedin
Kodlama dillerini bilmek sizi sadece grafik tasarıma bağlı kalarak keşfedemeyeceğiniz bir yola sokabilir. Kodlama teknik konulara daha fazla önem veriyor gibi görünse de, aslında yeni bir tasarım dünyasına girmenize izin verir. Tasarım çalışmasına bakışınızı tamamen genişletebilir. Nasıl kod yazılacağını bilmek, yeni ve yenilikçi fikirler yaratmanıza ve takip etmenize olanak tanır. Bir şeyleri tasarım ve kodlama perspektifinden yapılandırarak, birçok yaratıcı projenin başından sonuna kadar kendi fikirlerinize dayalı ilham bulacaksınız. Bu, web sitesi tasarımından e-posta kampanyalarına ve mobil uygulamalar oluşturmaya kadar her şeyi içerebilir. Olasılıklar sadece ne kadar öğrenmek ve keşfetmek istediğinizle sınırlıdır.

7. UX/UI Kullanıcı Deneyimi
Günümüzde tasarım konusunda karşımıza çıkan bu iki farklı terim, kullanıcı deneyimini gözetlemektedir. Yani kullanıcılara iyi bir deneyim yaşatmak için kullanıcı dostu tasarımlar üretmek anlamını taşır. Kullanıcı arayüzü (UI) tasarımı, bir tasarımcının yazılım ve bilgisayar bilgisiyle oluşturduğu arayüzleri stil ve görünüme odaklamasıdır. Tasarımcılar, kolay kullanıma sahip ve renkli arayüzler oluşturmayı hedefler. UI tasarımcılar ise kullanıcı karşısına çıkan bu arayüzleri ses kontrolü, diğer formlar gibi hususlarla kolaylaştırmaya çalışır.

Kullanıcı arayüzlerini en verimli biçimde tasarlayabilmek için göz önünde bulundurmanız gerekenler;

  • Kullanıcılar bir tasarımını iyi olup olmadığını hemen anlayabilirler bu nedenle beğenecekleri ve kullanabilecekleri tasarımlar üretmelisiniz.
  • Kullanıcıların minimum çaba ile görevleri yerine getirebilmesini sağlamalısınız.
  • Tasarım, kullanıcıya fark ettirmeden yapılmalıdır. Kullanıcılar buna odaklanmadan gerçekleştirecekleri görevi yerine getirmeye odaklanmalıdır. Örneğin, bir yemek sepeti uygulamasından hamburger siparişi vermek.
  • Bunları yapabilecek sezgisel nitelikleri değerlendirerek kullanıcının gezineceği yolculuk haritasını oluşturun.

Kullanıcı arayüzü (UI) tasarımının ötesinde kullanıcı deneyimi (UX) tasarımcıları genellikle kullanıcı arayüzü tasarımı ve kullanılabilirlik gibi terimlerle birbirinin yerine kullanılır. Bununla birlikte, kullanılabilirlik ve kullanıcı arayüzü (UI) tasarımı, UX tasarımının önemli yönleri olsa da, bunlar aynı zamanda alt kümede yer alır. UX tasarımı çok çeşitli diğer alanları kapsar. Kullanıcı deneyimi tasarımcısı, markalama, tasarım, kullanılabilirlik ve işlevsellik gibi unsurlar dahil olmak üzere ürünleri edinme ve entegre etme sürecinin tamamını yönetir. UX tasarımı çok disiplinli bir alandır çünkü tüm kullanıcı yolculuğunu kapsar. UX tasarımcıları görsel tasarım, programlama, psikoloji ve etkileşim tasarımı dahil olmak üzere çeşitli arka planlardan gelir. Kullanıcılar için tasarım yapmak, erişilebilirliği daha geniş bir ölçekte araştırmanız ve küçük metinleri okumak gibi birçok potansiyel kullanıcının fiziksel sınırlamalarına uyum sağlamanız gerektiği anlamına gelir.

Bir UX tasarımcısının tipik sorumlulukları değişiklik gösterir, ancak bunlar genellikle kullanıcı araştırmasını, roller oluşturmayı, tel çerçeveler ve etkileşimli prototipler tasarlamayı ve tasarımları test etmeyi içerir. Bu görevler kuruluştan kuruluşa değişebilir, ancak tasarımcıların her zaman kullanıcıların savunucuları olmasını ve kullanıcı ihtiyaçlarını tüm tasarım ve geliştirme çalışmalarının merkezine yerleştirmelerini gerektirir. Bu nedenle çoğu kullanıcı deneyimi tasarımcısı, bir tür kullanıcı merkezli iş akışında çalışır ve ilgili tüm sorunları ve kullanıcı ihtiyaçlarını en iyi biçimde çözene kadar en akıllı çabalarında onlara rehberlik etmeye devam eder.

Konya web tasarımı, ele aldığı 7. Madde ile bir tasarımcının neden kodlama bilmesi gerektiği açıkça belirtmiştir. Günümüzde mobil uygulama ile artan responsive tasarımlar için bir kodlama dilini bilmek tasarımcının bir yazılımcı gibi düşünerek algoritmaya uygun web siteleri ortaya çıkarmasına yardımcı olur. Bodoslama yapılacak bir tasarım ve yazılımın algoritma süzgecinden geçmesi zor olacaktır. Bilinçli yapılan bir tasarım ve yazılım ise web sayfasının arama motorlarına uygun olmasını desteklemeye yardımcı olacaktır.

Mobil gibi taşınabilir cihazların günümüzdeki artışı ile artık bu tip tasarımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Bu nedenle kullanıcılara masaüstü deneyimleri yaşatabilmek için tasarımlarınızı ona göre planlamalı kullanıcılara iyi bir deneyim yaşatmalısınız. UX/UI tasarım konusu tasarım-yazılım döngüsü ile hareket ettiğinden, bir tasarımcının neden yazılım bilmesi gerektiğini, konya yazılım olarak sizler için ele aldık. Sizde sektörünüzde başarı elde etmek istiyorsanız, konya web tasarım ekibinin çıkış noktalarını takip edebilirsiniz.